Osztályzatok helyett szóbeli értékelést kaphatnak a tanév végén a gyerekek

iskola osztály illusztráció
Pozsony |

Mivel kevés a jegyük, osztályzat helyett ezért most először szóbeli értékelést kaphatnak a tanév végén a gyerekek - mondta Branislav Gröhling (SaS) oktatásügyi miniszter.

A miniszter szerint ezt a módszert főleg az alapiskola alsóbb évfolyamaiban kellene alkalmazni. Viktor Križo, a Szlovák Pedagóguskamara (SKU) tagja azonban azt mondta, a tanítók körében nem éppen népszerű ez a megoldás.

„A szülők egy része szívesen venné a szóbeli értékelést. Remélem, az iskolák meg tudnak birkózni vele" - mondta a miniszter. A klasszikus év végi osztályzástól a miniszter szerint azért kell most eltekinteni, mert kevés érdemjegyük van az iskolásoknak. „Úgy vélem, a tanárok többsége összegyűjti valahogy az osztályokat, néhány jegyet kaptak már a tanulók februárban és márciusban" - mondta Križo a TASR-nek. Meglátása szerint azonban a szóbeli értékelés is megoldható ebben az évben. „Kisebb módosítások elegendők lennének, mint például az érettségi vizsga és a Tesztelés9 eltörlése kapcsán, osztályzat helyett például igazolni, hogy a diák abszolválta a tantárgyat, és elég, ha azt indokolt esetben jóváhagyja a pedagógia tanács. „Természetesen nem ez az ideális megoldás, csak arról van szó, hogy szavakkal helyettesítenénk az érdemjegyet jelentő számot" - mondta.

Petra Fridrichová, a To dá rozum kezdeményezés tagja úgy nyilatkozott a TASR-nek, látnak lehetőséget a szóbeli értékelésre, főleg az alapiskolákban. Esetleg az osztályzatot kombinálhatnák a szóbeli értékeléssel. „A tanári kar megállapodhatna arról, hogy az összes tantárgyat szóban értékelik-e, illetve mely tantárgyakra adnak osztályzatot, és melyeket értékelnek szóban" - magyarázta.

A kezdeményezés azt javasolja, hogy az alapiskolák elsős tanulói kapjanak szóbeli értékelést a tanév végén. „Úgy látjuk, ez lehetőséget nyújt arra, hogy az értékelés átfogóbb legyen, és kiderüljön belőle, mi a gyerek erőssége és mi az, amiben gyengébb, mire kell odafigyelni, hogy megfelelően fejlődhessen" – fogalmaz az ajánlás. Križo úgy véli, a szóbeli értékelés, amikor a tanítónak átfogó visszajelzést kell adnia a tanulóról, nem túl népszerű a pedagógusok körében. „Úgy gondolom, ennek önkéntes alapon kellene működnie" - fogalmazott.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?