A Smer szerint a kormány mindenkit lehallgatna

Fico
Pozsony |

A Smer ellenzéki párt képviselői a koronavírus-járvány miatti intézkedésekről szóló törvény kapcsán arról beszéltek, a kormány arra kért felhatalmazást, hogy bárkinek megfigyeljék a telefonhívásait, megnézzék az SMS-eit és elolvassák az elektronikus leveleit.

Az intézkedés legalább 2020 december 31-ig érvényben marad. „Mi köze van a koronavírusnak ahhoz, hogy én kivel telefonálok?” – tette fel a kérdést a törvényjavaslatot elutasító ellenzéki Smer elnöke, Robert Fico. Hozzátette, attól tart, hogy a lehetőséggel élve a kormány a politikai ellenfeleit fogja megfigyelni.

Denisa Saková, a Smer parlamenti képviselője, az előző kormány belügyminisztere arról beszélt, az ő hivatali ideje alatt egy alkalmazást készítettek, amely csak a felhasználók helyadatait gyűjti össze, a telefontulajdonosok kommunikációját nem figyeli. A jelenlegi kormány azonban úgy döntött, nem használja ezt az alkalmazást. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, ha az emberek nem tarják maguknál a telefonjukat, a mostani intézkedéssel sem a mozgásukat akarják követni. „Akkor meg miért követik, hogy kivel telefonálnak?” – tette fel a kérdést Saková.

A kormány által benyújtott törvényjavaslat szerint azért kérnek a mobilszolgáltatóktól adatokat, hogy megtudják, az egyes telefonokkal tulajdonosaik merre jártak és így megakadályozzák járvány terjedését. Igor Matovič (OĽaNO) miniszterelnök azt állítja, nem fognak feleslegesen megfigyelni senkit. A törvényjavaslatról szerdán 11 órakor fognak dönteni. A keddi ülésen első olvasatban 87 koalíciós képviselő szavazta azt meg.

Veronika Remišová (Za ľudí) miniszterelnök-helyettes, beruházásokért és regiófejlesztésért felelős miniszter szerint a mobiltelefonokból begyűjtött információkhoz csak a Szlovák Közegészségügyi Hivatal férne hozzá. A kormány nem tervezi, hogy a kommunikáció tartalmához is hozzáférjenek.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?