Dunaszerdahelyen távúton is szavazhat az önkormányzat

dunaszerdahely
Dunaszerdahely |

Rendkívüli képviselő-testületi ülést tartottak kedden délelőtt Dunaszerdahelyen. Az önkormányzat módosította a házszabályt, a testület tagjainak jutalmából egy alaptőkét hoznak létre, elhalasztják a város díjainak átadását.

Hájos Zoltán Dunaszerdahely polgármestere közölte, hogy minden óvintézkedést betartottak, szájmaszkban és kesztyűben gyűltek össze a képviselők. A rendkívüli ülésen egy pályázat benyújtása mellett a házszabály módosításáról, valamint a városi díjak átadásának elhalasztásáról is szavaztak.

„A helyzetre való tekintettel április helyett augusztus 20-án adjuk át a városi díjakat, nagy valószínűséggel az április végére tervezett Szent György Napok is elmaradnak”

– nyilatkozta a polgármester. A házszabály módosításával is a jelenlegi helyzetre reagált a testület, a változás értelmében válsághelyzetben a halaszthatatlan kérdésekről távúton, az ülés megtartása nélkül, írásban is dönthetnek a képviselők.

„Nem tudjuk, mi vár ránk, előfordulhat olyan eset is, hogy a képviselők nem tartózkodhatnak egy teremben. Ilyen esetben öt munkanap alatt szavazhatnak a beadványról. A képviselők a kézbesítés után áttanulmányozzák az anyagot, és módosító javaslatokat nyújthatnak be, amelyek alapján a hivatal átdolgozhatja a beadványt, majd visszaküldik a képviselőknek, akik ezután szavazhatnak. A szavazás végeredményéről 3 napon belül tájékoztatjuk a képviselőket” – magyarázta Hájos Zoltán a távutas szavazás menetét.

Dunaszerdahelyen egy pénzalapot hoznak létre, amelyből védőfelszerelést és tisztítószereket vásárolnak a lakosoknak, valamint ha elhúzódna a rendkívüli helyzet, akkor a rászorulók anyagi támogatását is ebből finanszírozhatják. A képviselők tiszteletdíjuk egy részét, a hivatal alkalmazottai pedig a féléves prémium összegét, megközelítőleg 50 ezer eurót ajánlottak fel az alapba. A nyilvánosság is támogathatja a koronavírus elleni küzdelmet a városban, a SK92 7500 0000 0040 2757 8070 számlaszámra küldheti el a felajánlást.

„Jelenleg a védőmaszkok beszerzésén dolgozunk, felajánlásokat is kaptunk, önkéntesek is varrnak. A védőeszközöket szintén önkéntesek segítségével juttatjuk el a 65 évnél idősebb lakosoknak, egy kétnyelvű tájékoztatóanyaggal. Ebben arra is felhívjuk a figyelmüket, hogy kit hívjanak, ha segítségre van szükségük”

– folytatta Hájos Zoltán hozzátéve, hogy az önkormányzat a bevásárlásról, vagy a gyógyszerek beszerezéséről is gondoskodhat. Dunaszerdahely vezetése a pénzalappal példát mutatna a többi önkormányzatnak is, a polgármester szerint ezzel a módszerrel más városokban, vagy településeken is elegendő tőkét gyűjthetnek össze a vírus terjedésének megállítása miatt keletkező kiadások térítésére.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?