Leváltották az Állami Tartalékalap elnökét

Kajetán Kičura
Pozsony |

Richard Sulík (SaS) gazdasági miniszter javaslatára visszahívta a kormány Kajetán Kičurát, az Állami Tartalékalap (SŠHR) elnökét. A leváltás oka a COVID-19 járvány miatt szükséges orvosi felszerelés beszerzése. A kormány hétfő este úgy döntött, hogy Lucia Gocniková alelnököt bízza meg ideiglenes az Állami Tartalékalap elnöki teendőinek ellátásával.

Matovič az Állami Tartalékalapnál végzett ellenőrzés után rámutatott, hogy például Kičura két, összesen 35 millió eurós szerződést kötött egy olyan vállalkozással, amelynek addig 74 ezer eurós forgalma volt. Elmondta, megkérdezték, milyen alapon választották ki a társaságot, mivel a cég korábban nem vállalkozott hasonló területen. Úgy véli, a tartalékalap szándékosan elmulasztott bemutatni az ellenőrzés során két jegyzőkönyvet. Miután megvizsgálta őket, kijelentette, hogy a bizottság nem tartotta megfelelőnek az ajánlattevőt, Kičura ennek ellenére aláírta a szerződéseket. Hangsúlyozta továbbá, hogy az Állami Tartalékalap olyan teszteket vásárolt, amelyekre az egészségügyi minisztérium nem adott megrendelést, és amelyekre nem volt szükség.

A Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA) büntetőeljárást indított az Állami Tartalékalap beszerzéseivel és a pozsonyi Konventná utcai lakások megvásárlásával kapcsolatban. A tartalékalap által megkötött szerződéseket a Közbeszerzési Hivatal is felülvizsgálja.

Kičura hétfőn (március 23.) visszautasította a szerződések megkötésével, valamint a fia által vásárolt két lakással kapcsolatos vádakat. Kajetán Kičurát hétfőn kihallgatta a NAKA.  „Azzal gyanúsítanak bennünket, hogy gazdasági visszaélést követtünk el, holott egy dolog kivételével semmit sem talált a miniszterelnök és a pénzügyminiszter által vezetett ellenőrzés” – mondta. Visszautasítja, hogy túlárazva szerezte volna be a teszteket, azt mondta, a legjobb ajánlatot fogadta el. Kičura azt is visszautasította, hogy a tartalékalap raktárai üresek lennének. Rámutatott például, hogy a kormány is annak köszönhetően ülhetett össze, hogy a tartalékaikból kaptak arcmaszkokat.

Peter Pellegrini (Smer) volt miniszterelnök a közösségi hálón azt írta, hogy ki kell vizsgálni a Kičura ellen felhozott vádakat. Emlékeztetett arra is, hogy Kičura bíró, aki átmenetileg nem gyakorolja a hivatását. Arra szólította fel, addig ne térjen vissza a bírói munkához, amíg nem tisztázta magát.

„Ha Kičura ártatlan, és ez csak egy szokványos politikai színjáték, joga lesz bocsánatkérésre felszólítani azokat, akik meggyanúsították. Ha azonban hibázott, nem kellene visszatérnie a bírói hivatáshoz”

– írta Pellegrini. Kičura kijelentette, ezt a közeljövőben nem is tervezi.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?