Rendkívül nagy a baj az idegenforgalomban

Rendkívül nagy a baj az idegenforgalomban
Pozsony |

Míg tavaly és az idei év elején a szlovák idegenforgalom újabbnál újabb pozitív rekordokat döntögetett, az ágazat a koronavírus-járvány miatt mára romokban hever. A vendéglátósok azonnali segítséget követelnek az államtól. Ha ez elmarad, tömeges elbocsátásokra számíthatunk.

A szlovákiai idegenforgalom még az idei év első heteiben is látványos növekedést produkált, és az elemzők az év hátralevő részére is ígéretes bővülést jósoltak. A Statisztikai Hivatal hétfőn közzétett jelentése szerint Szlovákiát januárban az ötödével több külföldi turista kereste fel mint egy évvel korábban. A hazai turistákkal együtt januárban csaknem 450 ezren szálltak meg a szlovákiai szálláshelyeken, miközben a vendégéjszakák száma 15 százalékkal nőtt. Ezt figyelembe véve azon sem csodálkozhatunk, hogy az egy évvel korábbihoz képest csaknem a tizedével, 4457-re nőtt a szálláshelyek száma is. A szállodai szobák száma egy év alatt 2700-zal, az ágyaké több mint 9 ezerrel nőtt.

A koronavírus-járvány kitörése miatt azonban úgy tűnik, hogy az elmúlt időszak dinamikus növekedésének egy jó időre búcsút inthetünk. „Az idegenforgalomban válságos a helyzet. A bevezetett megszorító intézkedések miatt jelenleg az ágazat 160 ezer alkalmazottja nem tudja elvégezni a munkáját. Már e héten több munkáltató kénytelen lesz eldönteni, hogy képes-e folytatni a vállalkozását ebben a válságos időszakban, vagy bezár, és az alkalmazottait elbocsátja. Jelenleg a szállodák és az éttermek vannak a legrosszabb helyzetben” – nyilatkozta Marek Harbuľák, a Szlovák Idegenforgalmi Szövetség (ZCR) elnöke. Szerinte most a kormány és a parlament gyors és hatékony beavatkozásától függ, milyen irányt vesz az ágazat.

A szakmai szervezet szerint az államnak átmenetileg minimalizálnia kellene az ágazatban vállalkozók adó- és járulékterheit, és olyan hitelkonstrukciókat kellene kidolgoznia, amelyeknek köszönhetően a kisebb és közepes vállalkozások átvészelhetnék az előttük álló nehezebb időszakot. Harbuľák szerint az elkövetkező időszakban az állami ellenőrzéseknek is csak a járvánnyal kapcsolatos intézkedések betartására kellene összpontosítania, megkímélve a vállalkozásokat a felesleges zaklatástól. A szakmai szervezet a javaslatait már elküldte az érintett állami intézményeknek.

Az utazási irodák közül eddig egy, az Aeolus jelezte, hogy a rendkívüli helyzet miatt leállítja a foglalások fogadását az idei nyári szezonra. A leállás fő oka azonban nem a járvány, hanem az, hogy az Aeolust Csehországban fizetésképtelenségi eljárás fenyegeti, amelyről az utazási iroda szerint egyelőre nem született végleges döntés. Az elsősorban görög és török utakat kínáló iroda szerint az ügyfeleit a honlapján keresztül tájékoztatja majd a legfrissebb fejleményekről.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?