Ha dúl a járvány, a garázs is lehet játszótér

Játszani bárhol lehet
Girona |

Több országban vezettek már be kijárási tilalmat a koronavírus terjedése miatt. A spanyolországi Gironában élő, peredi származású Barczi Kornélia mesélt arról, hogy telnek a mindennapok a négy fal között.

A Spanyolország északkeleti csücskén, Katalóniában található mintegy százezer lakosú város, Girona az azonos nevű tartomány központja. A spanyol kormány az új típusú koronavírus-járvány miatt kijárási tilalmat rendelt el. Barczi Kornélia öt gyermek édesanyja, egy helyi állami alapiskola pedagógusa, a következőket mondta el a jelenlegi helyzetről:

„Nagyon hirtelen jött minden. Múlt csütörtökön még úgy volt, hogy hétfőtől zárnak be az iskolák, de végül úgy alakult, hogy már pénteken bezártak. Azóta naponta adtak ki egyre szigorúbb rendeleteket, majd bejelentették a kijárási tilalmat. Munkába járni sem szabad, de akinek feltétlenül muszáj, az mehet”

– részletezte Barczi Kornélia. 

Büntetés, szigorítás

„Minden autóban csak egy személy ülhet. Az utcára csak abban az esetben lehet kimenni, ha vásárolni kell. Csütörtöktől ezt is szigorították. Az utcán a rendőrök ellenőrzik a kint tartózkodókat. Aki nem tudja számlával igazolni, hogy a boltban volt, azt hatszáz euróra megbüntetik. A férjem magánvállalkozó. Mivel nincs termelés, nincs bevétel sem, ezért kénytelen volt az alkalmazottai egy részét a munkaügyi hivatalba küldeni, illetve másoknak felmondani. Sajnos vannak, akik próbálnak hasznot húzni ebből a rossz helyzetből. Történt már betörés is, illetve a múlt héten hallottunk olyanról, hogy valakik orvosoknak adták ki magukat és jártak házról házra, hogy megmérjék az emberek lázát vagy elvégezzék rajtuk a koronavírustesztet” – mondta Barczi Kornélia. 

Élelmiszer van

Elmondta azt is, hogy utoljára múlt héten volt bevásárolni, azóta a férje jár. „Nincs hiány az élelmiszerből, meg tudunk venni minden szükséges dolgot, és a piac is működik, tehát friss gyümölcs, zöldség is kapható.” 

Romokban az egészségügy

Az emberek betartják a szükséges óvintézkedéseket, tehát szájmaszkot, kesztyűt hordanak és megfelelő távolságot tartanak egymás között. „Ami az egészségügyet illeti, Madridban szörnyű a helyzet, Barcelonában is eléggé rossz, és nálunk csak most kezdődik az egész, a jövő hétre jósolják a járvány tetőzését. A katalán politikusok megpróbálnak nyomást gyakorolni a spanyol kormányra, hogy helyezze vesztegzár alá Madridot, hiszen csak az ország külső határait zárták le, országon belül továbbra is lehet mozogni, akár vonattal is, így megállíthatatlanul terjed a vírus. Madridban már nem tudják elhelyezni a kórházban a betegeket, nagyon sok orvos, nővér megfertőződött, egyre kevesebben tudják ellátni a betegeket. Nem elég a lélegeztetőgép, az orvosoknak kell eldönteniük, ki maradhat életben és ki nem. Spanyolországra egyébként jellemző az a fajta hozzáállás, hogy megvárják az utolsó pillanatot és csak utána tesznek lépéseket, pedig nyilvánvaló, hogy egy ilyen járvány idején mindennél fontosabb és talán az egyetlen megoldás a megelőzés. Jóval a jelenlegi helyzet kialakulása előtt le kellett volna zárni mindent, a politikusoknak kellett volna mindent megtenni azért, hogy ne jussunk el idáig, hogy teljesen összeomlott az egészségügy.”

Nincs online oktatás

Barczi Kornélia szerint az emberek egy része is felelőtlen, hiába van kijárási tilalom, nagyon sokan sétálnak kint az utcákon. „Muszáj, hogy az ilyen viselkedésnek következménye legyen, tehát szerintem jó, hogy a rendőrség felügyeli a rendet, különben még nagyobb lenne a baj. Az otthoni tanulás, tanítás nem egyszerű. Az egyes iskolák egyéni megoldást találtak erre, de szerintem ez jobban működik elméletben, mint a gyakorlatban. A múlt héten még úgy volt, hogy tizenöt napig lesznek zárva az iskolák, de csütörtökön bejelentette az oktatásügyi miniszter, hogy biztosan meghosszabbítják a kényszerszünetet. A gyerekeim magániskolába járnak, nekik feladtak egy csomó leckét és haza kellett hozniuk az összes tankönyvet, munkafüzetet és minden segédeszközt, amiket az iskolában használnak. Az iskola weboldalán keresztül kapják meg naponta a további utasításokat, a leckét, de nincs online oktatás. Abban az iskolában, ahol én dolgozom, szintén haza kellett vinni a gyerekeknek a tanszereket, de új anyagot nem adhatunk fel nekik, csak olyan feladatokat kaphatnak, amelyekkel gyakorolni tudják az aktuális tananyagot. Nincs mindenkinek ugyanolyan eszköze az online tanuláshoz, így csak a tudás szinten tartására tudunk koncentrálni. A középiskolákban most kezdenek átállni arra, hogy videóchaten keresztül új anyagot is vesznek” – magyarázza Barczi Kornélia. 

Elütni az időt

Ők a gyerekekkel igyekeznek otthon mindenféle programot kitalálni. „Szerencsénk van, mert családi házban lakunk, habár udvar vagy kert nem tartozik hozzá, de van némi mozgásterünk. Van egy zárt bejárati rész az utca felől, néha odamegyünk, hogy legalább a nap süssön ránk. Időnként lemegyünk a garázsba, ott tudnak játszani a gyerekek, és mivel öten vannak, így mindig van társaság, gyakran bújócskáznak a házban. Igyekszem bevonni őket jobban a házimunkába is. A legnagyobb gond, hogy nincs hely arra, hogy kitombolják magukat. A leckeírás elég komoly kihívás, hiszen négy jár iskolába, a legkisebb óvodás. Előkerültek a társasjátékok és délután vagy este filmet is nézhetnek” – zárta Barczi Kornélia.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?