A fertőzés lebéníthatja a kórházakat

A fertőzés lebéníthatja a kórházakat
Pozsony |

A koronavírus miatt feszült a helyzet a Pozsonyi Egyetemi Kórházban (UNB). Néhány orvos úgy látja, egy esetleges fertőzés esetén létfontosságú osztályok állhatnak le.

A koronavírus miatt az egészségügyi ágazatra vonatkozóan szükségállapotot hirdetett a kormányzat. A betegellátást biztosító intézményekben szigorú intézkedéseket hoztak, az egészségügyi személyzet például nem tagadhatja meg a munkavállalást. Az orvosok és nővérek szinte erejüket meghaladó módon teljesítenek a vírussal való harc első vonalában. Így van ez az ország legnagyobb kórházában, a Pozsonyi Egyetemi Kórházban (UNB) is.

Az intézményben dolgozó orvosoknak azonban komoly aggodalmaik vannak afelől, hogy a kórházi személyzet esetleges koronavírusfertőzése esetén minden létfontosságú osztály a továbbiakban is működőképes marad-e vagy sem. A kórházban ugyanis lényegében folyamatosan dolgozik a teljes személyzet. Ha az orvosok vagy nővérek körében megfertőződne valaki, valószínűsíthetően az egész érintett osztály személyzetének karanténba kellene vonulnia. Egy ilyen esetben problémát jelenthet az adott osztály nővéreinek és orvosainak helyettesítése.

„Valójában az a kérdés, hogy egy esetleges fertőzés esetén a kórház igazgatósága miként fogja bebiztosítani az ellátást azokon az osztályokon, amelyek nagymértékben specializálódtak”

– nyilatkozta lapunknak a neve elhallgatását kérő orvos.

Hozzátette, az ilyen, nagymértékben specializálódott osztályok személyzetét nagyon nehéz pótolni, így egy esetleges fertőzéskor az ilyen részlegek hosszabb időre leállhatnak. Arról is beszélt, a kórház egyes orvosai úgy látják, biztonságosabb lenne több egymást váltó csapatra osztani az egyes osztályok személyzetét. Így egy esetleges fertőzés esetén a karanténba kerülő orvosok és nővérek helyét azonnal át tudná venni a másik műszak.

Az ügyben megkerestük a Pozsonyi Egyetemi Kórházat is. Kérdéseinkre az intézmény szóvivője, Eva Kliská írásban válaszolt. Azt írta, a kórház dolgozóinak elegendő védőfelszerelés áll a rendelkezésére, hangsúlyozta, hogy betartják a tiszti főorvos utasításait, illetve mindenkit felvilágosítottak, miként járjon el, ha fertőzés történne. A munkaszervezésre vonatkozóan nem kaptunk tőle részletes információkat. A régió egészségügyi ellátását a Pozsonyi Közegészségügyi Hivatal ellenőrzi. A hivatal szóvivője, Katarína Nosálová az üggyel kapcsolatban röviden annyit mondott, a munkarend részleteit az egyes kórházak saját maguk szabályozzak. A hivatal ezt nem ellenőrzi.

Az UNB az ország legnagyobb egészségügyi intézménye, valójában azonban több ellátóközpont is ide tartozik. Ezek közül némelyik, például a ružinovi, vagy a Szent Ciril és Metód Kórház önmagában is egy jelentős méretű létesítmény.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?