A hackerek is kihasználják a koronavírus-válságot

hacker

Az ESET a támadások kivédése érdekében néhány tanácsot is ad az internetezőknek.

Az utóbbi napokban a Szlovák Takarékpénztár ügyfeleit célozták meg olyan e-mailekkel, amelyekben arra kérik a címzetteket, hogy adják meg az internetbankban használt belépési adataikat. Az e-mailben található linkre kattintva azonban egy, az eredetihez kísértetiesen hasonlító oldalra irányítják őket. Ha valaki mégis megadja az adatait, akkor azzal azt kockáztatja, hogy a hackerek ellopják a számlán lévő pénzt. A Szlovák Takarékpénztár arra figyelmezteti az ügyfeleket, hogy legyenek óvatosak, sose kattintsanak a gyanús e-mailekben található linkekre. „A bank sosem kér személyes és belépési adatokat, telefonszámot,kódote-mailben”–áll a közleményben. Az e-mailek szlovák nyelven íródtak, a tárgy mezőben „Platba vratena” van, a feladó neve pedig „Slovenska Sporitelna”. A figyelmesebbek észrevehetik, hogy a feladó címe hamis, valamint azt is, hogy a link alatt található oldal nem a bank oldala, hanem egy csaló webhely. Fontos, hogy mindig figyeljük a címsort.

Az ilyen e-maileket olvasás nélkül töröljük. Ha a banki ügyeket szeretnénk intézni, akkor mindig mi magunk írjuk be a böngészőbe a címet, ne kattintsunk semmilyen linkre. Várhatóan nemcsak a Szlovák Takarékpénztár, de a többi bank ügyfelei is kapnak hasonló emaileket, ezért ezekben a nehéz időkben is fontos tudatosítani, hogy mennyire fontos a figyelem, hogy kivédjük a csalók támadási kísérleteit. Közben az ESET szakértői is arra figyelmeztetnek, hogy a felfokozott helyzetben érdemes nagyon megválogatni, milyen weboldalakat nyitunk meg. Számos csaló kampány indult el a napokban, kezdve az arcmaszkokat kínáló spamektől, egyéb átverős „kihagyhatatlan” ajánlatokon át az adathalász e-mailekig.

Az ESET a támadások kivédése érdekében néhány tanácsot is ad az internetezőknek. Online vásárlás során mindig használjunk biztonságos eszközöket (frissített operációs rendszert, megfelelő védelmi szoftvert). Használjunk megbízható, biztonságos internetkapcsolatot (pl. nyilvános helyett otthoni wifihálózatot). Használjunk olyan kibervédelmi megoldást, amely spam és adathalászat elleni védelmet is nyújt. Csak megbízható, ismert webshoptól vásároljunk. Kizárólag https weboldalakon vásároljunk, így a kommunikáció titkosított lesz, és nem zavarhatják meg a támadók. Arra azonban figyeljünk, hogy a támadók is használhatnak https webshopokat, ezért csak megbízható oldalaktól vásároljunk. Ha bármilyen furcsaságot észlelünk a tranzakció során, azonnal jelezzük bankunknak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?