Gyárleállások, recesszió, tömeges elbocsátások fenyegetnek

Volkswagen
Pozsony |

A pozsonyi Volkswagen és a nagyszombati PSA után a nyitrai Jaguar Land Rover is felfüggeszti a gyártását.

A Szlovákiában 15 ezer embernek munkát adó Volkswagen már kedden leállította a gyártását, a 4500 embert foglalkoztató nagyszombati PSA pedig csütörtöktől, vagyis mától nem üzemel. A több mint 2800 embernek munkát adó nyitrai Jaguar Land Rover hétfőn még azt állította, hogy nem tervezi a gyártás leállítását, mára azonban ők is feladták. Miroslava Remenárová, a cég kommunikációs menedzsere szerint március 20. lesz az utolsó munkanapjuk, ezt követően átmenetileg leállnak az autógyártással. Míg a Volkswagen és a PSA csoportszinten döntött a leállásról, a Jaguar esetében erre az itteni szakszervezet unszolására került sor, Remenárová ugyanis elismerte, hogy a Nagy-Britanniában levő cégeikben folytatják a gyártást.

Az autógyártók példáját hamarosan egyéb nagy cégek is követhetik. A pozsonyi Slovnaft kőolaj-finomító például már jelezte, hogy a hazai és külföldi ügyfeleinek az igényeit ugyan az elkövetkező időszakban is kielégíti, ezt azonban fele annyi alkalmazottal teszi. A cég 3300 alkalmazottjának nagyjából a fele ugyanis vagy otthonról dolgozik vagy épp a szabadságát tölti. Az autógyártók leállása a szlovák gazdaságot rendkívül érzékenyen érintheti.

„A Volkswagen az ország legnagyobb munkáltatója, így már az is több tízmillió eurós kiesést jelentene az ország gazdaságának, ha csak két hétre állna le ez az egy üzem. Az ország négy nagy autógyárából azonban már most három leáll, és a leállás egész biztosan nem csupán kéthetes lesz”

– állítja Martin Sklenář, a Saxo Bank elemzője. Az elemzők eredetileg azzal számoltak, hogy Szlovákia bruttó hazai terméke (GDP) idén 2,2 százalékkal nőhet.

„Ha az autógyártókat a többi nagy cég is követi, az ország gazdasága recesszióba süllyedhet, ami hatalmas elbocsátásokhoz vezethet” – mondta Sklenář.

(mi, TASR)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?