Már nemcsak a maszkok, hanem a gyógyszerek is hiányoznak

gyógyszertár

Néhány szlovákiai gyógyszertárban már gondot okozhat a lázcsillapító szerek és a C-vitamin beszerzése. A gyógyszertárak azonban hangsúlyozzák, hogy a pánik felesleges, hiszen csak átmeneti hiányról van szó.

A médiában az utóbbi napokban megjelentek olyan hírek, miszerint már nemcsak a szájmaszkok és a szűrőberendezések hiányoznak a gyógyszertárakból, hanem bizonyos gyógyszerek is. Felkerestük a Szlovák Gyógyszerészkamara (SLeK) szóvivőjét, Adriana Bednárovát, aki megerősítette, hogy néhány vitamin és pirula átmenetileg valóban nem kapható a legtöbb gyógyszertárban.

„Az emberek nagy mennyiségekben halmozták fel a gyógyszereket, a forgalmazó cégek pedig nem képesek eleget tenni a körülbelül háromszorosára növekedő keresletnek, így elsősorban a receptre kapható gyógyszereket küldik a gyógyszertáraknak”

– közölte lapunkkal a szóvivő.

C-vitamin és lázcsillapító

Lapunk felkereste az ország legnagyobb gyógyszertárhálózatait, hogy megbizonyosodjunk, milyen gyógyszerek és vitaminok hiányoznak. Az Apotheke gyógyszertárak műveleti igazgatója, Tomáš Chovan elmondta, hogy gyógyszertáraikban főként a C-vitamin és a lázcsillapító szerek iránt nőtt meg az érdeklődés.

„Az említett termékek ugyan megtalálhatóak raktárainkban, azonban csak limitált mennyiségben. Éppen ezért elképzelhető, hogy rövid időre csökken a készítmények elérhetősége, mivel a forgalmazó cégek csak csökkentett adagokat képesek küldeni”

– közölte Chovan. A receptre kapható gyógyszerek azonban elmondása szerint továbbra is rendesen kaphatóak. 

Peter Sedláček, a Dr. Max gyógyszertárhálózat sajtófelelőse szintén megerősítette, hogy a paracetamolt tartalmazó lázcsillapítók (ilyen például a Paralen) és a C-vitamin beszerzése okozhatja a gondot.

„A megnőtt érdeklődés és a gyakran indokolatlan felhalmozás miatt néhány gyógyszertárunkban nincs elegendő szabadon árulható gyógyszerkészítmény”

– nyilatkozta Sedláček, hozzátéve, hogy ez a probléma az egész gyógyszerpiacot érinti, hiszen a forgalmazók nem képesek elegendő mennyiségben bebiztosítani az árut.

gyógyszertár

Bezárás is fenyeget

Adriana Bednárová szerint nem kizárt, hogy a következő napokban néhány gyógyszertár be is zár majd, hiszen ha az ott dolgozó gyógyszerészek megbetegednek, akkor nem fogják tudni kiszolgálni az embereket.

„A gyógyszerészek mindent megtesznek, ami erejükből telik, ezért kérnénk a betegek megértését és toleranciáját”

– fogalmazott az SLeK szóvivője.

Peter Sedláček kérdésünkre elárulta, hogy valóban be kellett zárniuk néhány gyógyszertárat, más esetekben pedig rövidíteniük kellett a nyitvatartást, a gyógyszerészkamara szóvivője által is említett okok miatt. 

„Ennek ellenére 275 gyógyszertárunk továbbra is működik országszerte. Ezúton szeretnénk megnyugtatni az embereket, hogy a jövőben is képesek leszünk bebiztosítani a szükséges egészségügyi ellátást”

– közölte a Dr. Max sajtófelelőse. A gyógyszertárak nyitvatartása a cég hivatalos weboldalán folyamatosan frissül, ezért érdemes figyelni a honlapot.

Az általunk felkeresett többi gyógyszertár lapzártánkig nem reagált kérdéseinkre.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?