Egy évvel elhalasztották a 2020-as foci Eb-t

euro

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) keddi ülése után bejelentette: elmarad a 2020-as Európa-bajnokság. A kontinensviadalt egy évvel később, 2021 nyarán rendezik meg a június 11. és július 11. közötti időpontban. 

A hírt először a Norvég Labdarúgó-szövetség és több hírügynökség is közölte, az UEFA csak később erősítette meg. A jelentések szerint egyhangú döntés született az ügyben, a halasztás miatt egyetlen tagországnak sem volt kifogása.

Az UEFA kedden videókonferencián egyeztetett a klubok, a nemzeti szövetségek, valamint a játékosok európai szervezeteinek képviselőivel, majd a döntések ezt követően a végrehajtó bizottság ülésén születtek meg.

Az Eb-t – amelyet idén június 12. és július 12. között bonyolítottak volna le – Budapest mellett Londonban, Bakuban, Münchenben, Rómában, Szentpéterváron, Amszterdamban, Bukarestben, Bilbaóban, Dublinban, Glasgow-ban és Koppenhágában rendezik meg.

Az Eb-pótselejtezők sorsáról, azaz többek között a Bulgária–Magyarország és a Szlovákia–Írország párharc pontos időpontjáról egyelőre nem született döntés, de várhatóan júniusban kerülnek megrendezésre.

Az elmúlt napokban több szövetség is kérte az uefát, hogy halassza el a kontinensviadalt, elsősorban a járvány által leginkább sújtott Olaszország kardoskodott a halasztás mellett. Időközben felmerül az a lehetőség is, hogy télen rendezik meg az Eb-t, de ezt a verziót elsősorban a topbajnokságok képviselői ellenezték.

Az Eb elhalasztásának köszönhetően sietség nélkül fejeződhetnek be az európai labdarúgó-bajnokságok idei küzdelmei, amelyek jelenleg szinte a kontinens minden országában szünetelnek. Miután tegnap az orosz szövetség is bejelentette a bajnokság leállítását, Európában jelen állás szerint már csak az ukrán és a török bajnokságban rendeznek mérkőzéseket a hétvégén.
Az egyes bajnokságok így saját belátásuk szerint dönthetik el, hogy milyen tempóban, illetve milyen formában fejezik be a 2020/21-es szezont.

„Örülök, hogy a józan ész győzött. Ez egy várható és logikus lépés volt az UEFA részéről – kommentálta a döntést Ján Kováčik, a Szlovák Labdarúgó-szövetség elnöke. – A halasztás természetesen az utánpótlásversenyeket és a női labdarúgást is érinti, az új naptárat az UEFA később dolgozza ki. A tanácskozáson a Nemzetek Ligája sorsáról nem esett szó. Ami a szlovák bajnokságokat illeti, folyamatosan figyeljük a helyzet alakulását. A halasztással lehetőségünk nyílt arra, hogy korrekten lezárjuk a szezont. Ha a helyzet olyan súlyossá válik, hogy a befejezés mégsem megvalósítható, arról is tájékoztatni fogjuk az embereket. Mindig csak az aktuális helyzetre tudunk reagálni.ˮ

Az UEFA két új bizottságot állít fel a keddi tárgyalás után, az egyik a sportnaptár kialakításával, a másik a halasztások által előidézett gazdasági változásokkal fog foglalkozni.

A döntés a 2021 nyarára kiírt magyar–szlovén közös rendezésű U21-es Európa-bajnokságot is érinti, amely így várhatóan szintén csúszhat egy évet.

Mivel a Bajnokok Ligájában és az Európa-ligában több nyolcaddöntő is elmaradt, így a nemzetközi kupák további mérkőzéseit is teljesen új időpontokban kell megrendezni, előzetes információk szerint az elődöntők és a döntők is nyárra tolódhatnak. Sajtóhírek szerint a gdanszki EL-döntőt június 24-re, míg az isztambuli BL-döntőt június 27-re tervezték be, de az UEFA ezt egyelőre nem erősítette meg. 

Tegnap arról is döntés született, hogy elmarad a nyári Copa America. A Dél-Amerikai Labdarúgó-szövetség (CONMEBOL) egyelőre nem döntött a torna új időpontjáról, amelyet eredetileg június 12. ís július 12. között Argentínában és Kolumbiában rendeztek volna meg.

(TASR, MTI)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?