Heptameron

Dekameron

Mostanában gyakran emlegetik Boccaccio Dekameronját, amely arról szól, hogy az 1300-as évek pestisjárványa elől egy Firenze melletti villába menekülő 10 ember egymásnak 10 napon keresztül történeteket mesél, ezzel próbálva elvonni figyelmüket az őket körülvevő veszélyről.

Ebből születik a száz történet, amely szórakoztat, megnevettet, elfeledteti a veszélyt, de biztonságot is ad, mert az elzártsággal mentik meg magukat a majdnem biztos halál elől.

Az azóta eltelt hosszú évszázadok révén azt hihetnénk, nagyot lépett előre az emberiség, és az ilyen megoldásokra már soha többé nem lesz szükség.

De megint bebizonyosodott, hogy nincs új a nap alatt, és bár a fejlődés tényleg óriási, ez csak a technikai, tudományos fejlődésre igaz, mert mi, emberek ugyanazok maradtunk.

Csak sokkal kifinomultabban tudjuk rémisztgetni egymást, és még a legnagyobb bajban is egymásra mutogatunk, vagy legalábbis odaodaszúrunk egy-egy csípős megjegyzést polgár- és politikustársainknak (is)!

Pedig most valóban egy olyan közös felelősségvállalásra van szükség, amely felülír mindenféle politikai és gondolkodásbeli eltérést, hiszen az életünkről van szó.

A felelősség pedig ebben az esetben mindenki felelősségét jelenti, és nemcsak saját magával szemben, hanem a mindenki mással szembeni felelősségét is.

Hogy ez miben nyilvánulhat meg, sokáig lehetne sorolni, itt most csak az interneten és a szociális hálókon keringő álhírekre szeretném felhívni a figyelmet, mert most ez a része a félrevezetésnek talán még jobban és hatékonyabban működik, mint máskor. Főként azért, mert félünk.

Azt hittük, a mi fejlett európai civilizációnkat nem érheti már ilyen csapás. Hiszen megtaláltuk minden járvány ellenszerét!

És itt megállhatunk egy szóra, hogy elgondolkozzunk azon a kampányszerű félretájékoztatáson, amelyet néhány évvel ezelőtt kezdtek el terjeszteni szerte a világban, mégpedig, hogy a gyerekeknek kifejlesztett védőoltásokra nincs szükség, mert többet ártanak, mint amennyit használnak.

Ennek az ártalmas kampánynak a hatása is lassan láthatóvá válik, mert bizonyos régiókban (nem csak Szlovákiában) időről időre felüti a fejét valamelyik régen legyőzöttnek hitt betegség.

A mostani, új járvány idejére sokan sok mindent javasolnak. Nagyon fontos betartanunk a megfékezésére vonatkozó utasításokat, de ugyanolyan fontos, hogy ne essünk pánikba, próbáljuk meg megtartani saját magunkat és egymást!

Az internet és a szociális hálók kínálatából hámozzuk ki azokat az információkat, amelyek szavahihető forrásból származnak. Sok, ingyen letölthető tanfolyam, képzés és tanácsadás is megjelent, amit felhasználhatunk akár szakmai, akár lelki erősödésünkre, de ezeknek sem árt ellenőrizni a forrását.

És ne feledjük, természetesen a soha el nem vesző és mindig új erőt adó, feltöltő és megtartó elfoglaltság, az olvasás mellett itt van a történetmesélés. A technika vívmányainak pozitívuma, hogy a karanténban is beszélhetünk egymással és láthatjuk is egymást, ha meg nem is ölelhetjük veszélyeztetett szeretteinket.

Olvasnivalónak pedig Boccaccio mellé ajánlom Navarrai Margit királyné Heptameronját, amely a címének megfelelően hetven történetet tartalmaz, amiket egy nemes urakból és hölgyekből álló társaság mesél egymásnak egy fogadóban, mivel egy folyó áradása miatt nem tudnak továbbutazni.

A mesélők közül a legkiemelkedőbb az egyik nemes úr felesége, egy éles eszű hölgy, akinek beszédes a neve, Parlamente-nek hívják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?