Létfontosságú a daganatos beteg változatos táplálkozása

daganatos beteg

A szív- és érrendszeri betegségek után Szlovákiában legtöbben rákban halnak meg. A számok valóban elrettentőek, s nemcsak a halandóságot, hanem e betegségek előfordulását illetően is. Petronela Forišek Paulová táplálkozási szakemberrel, a táplálkozási tudományok kandidátusával egyebek mellett arról beszélgettünk, van-e összefüggés a táplálkozás és a daganatos betegség kialakulása között.

Hallani olyan nézeteket, hogy a rák pusztán szerencse, jobban mondva szerencsétlenség kérdése. Önnek, mint táplálkozási tanácsadónak, mi erről a véleménye?

Sokan hiszik, hogy a rák kialakulását nincs módunk befolyásolni, s az csak a szerencsétlen véletlenek összhatásának köszönhető. Az igazság azonban az, hogy az esetek 40-50 százalékát épp a megfelelő életmóddal megelőzhetnénk. A kiegyensúlyozott táplálkozás, a mozgás, a mértéktelen napozás kerülése, a dohányzás abbahagyása olyan tényező, ami nem kis mértékben csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát. Az esetek mindössze 5-10 százalékának van genetikai alapja, amikor csak idő kérdése a rák kialakulása. A maradék 9095 százalék nem genetikai alapú, vagyis a külső és belső feltételek hatására alakul ki, mint amilyen a dohányzás, a nem megfelelő táplálkozás, a túl sok napsugárzás, a mozgásszegény életmód, a vegyszerek hatása stb. Ezek genetikai hajlam nélkül is rákot okozhatnak. A hosszú távú optimális étkezési szokások kialakítása a rendszeres mozgással együtt rendkívül fontos tényező a rák elleni küzdelemben.

Sok daganatos beteg panaszkodik, hogy kezelőorvosától csaknem semmit sem tud meg a megfelelő táplálkozásról. Kinek kellene erről tájékoztatnia a daganatos beteget?

Az semmiképpen nem a kezelőorvos hibája, hogy a szlovák egészségügyből hiányoznak a főiskolai végzettségű klinikai táplálkozási szakemberek.
Ez a rendszer és a törvényhozás baja, nem az orvosoké, akik kezelik a beteget, felállítják a diagnózist és meghatározzák a gyógymódot. A gond az, hogy Szlovákiában nincs klinikai táplálkozási szak, ahol a végzősök kórházakban dolgoznának. A brünni Masaryk Egyetem Orvosi Karán a táplálkozási terapeuta (bakalár fokozat) és a táplálkozási szakember (magiszteri fokozat) az egészségügyi specializáció név alatt szerepel. A végzősöknek lehetővé teszi, hogy az egészségügyben dolgozzanak és a betegeket a táplálkozásterápia terén tanácsokkal lássák el. Viszont a képesítést szerzett szakemberek rendszerint nem jönnek haza, mert Csehországban jobban tudnak érvényesülni. Emiatt a szlovák egészségügy nem is fontolhatja táplálkozásterapeuták alkalmazását. Táplálkozási tanácsokat, főleg a daganatos betegnek, a klinikai táplálkozás kérdéseire szakosodott főiskolai végzettségű táplálkozási szakembereknek kellene adniuk. Ez nem a kezelőorvos hatáskörébe tartozik, és nem is reális, hogy ebből a szempontból foglalkozzon a beteggel, mert a táplálkozási tanácsadás viszonylag sok időt és szakmai ismereteket igényel.

Miért ajánlatos a beteg étkezését megváltoztatni a kezelés alatt és után?

A daganatos betegség és kezelése nagyon bonyolult gyógyfolyamat, amit jelentős táplálkozási változások kísérnek. A gyors súlycsökkenés és a szervezet legyengülése étkezési korlátozásokat vált ki. A daganatos beteg táplálkozásának fő célja az, megakadályozza a kezelés alatt a gyors súlycsökkenést és a szervezet legyengülését.

Ha a szervezet nem jut fontos tápanyagokhoz, törvényszerűen legyengül, ami akadályozhatja a kezelést. Legfontosabb tehát – már a diagnózis felállításakor – a tápláló és teljes értékű étkezés. Mind a betegség, mind a kezelés hat a beteg táplálkozására és tápanyagellátottságára is. A megfelelő energia- és tápanyagbevitel – elsősorban a fehérje – rendkívül fontos a kezelés sikere szempontjából. Épp ebből a megfontolásból a daganatos betegnél nem az egészséges táplálkozás elvei a meghatározóak. Azoknak az egészséges emberek esetében van szerepük, hogy elkerüljék a daganatos betegséget, majd a kezelés után válnak fontossá, amikor a betegség visszatérésének megakadályozása a cél. A kezelés alatt azonban az a legfontosabb, hogy a páciensnek elegendő energiája legyen a betegség legyőzéséhez. A leggyakoribb probléma az, hogy a beteg keveset eszik. Ennek sok oka lehet. Ezért ha a beteg egészségi állapota megengedi (nem kínozza hányás, hasmenés, székrekedés, a daganat elhelyezkedése vagy a sebészi beavatkozás miatt nincs akadály), azt ajánljuk, hogy rendszeresen fogyasszon magas energiaértékű ételeket és ízesítőket. Emellett – mint mondtam – ajánlott a fehérjében gazdag ételek rendszeres fogyasztása. Fontos a változatosság is, hogy a betegnek ne csak sok energiája legyen, hanem hogy szervezete ne csak a legfontosabb tápanyagokhoz (szacharidok, zsírok, fehérjék), hanem minden vitaminhoz és ásványi anyaghoz is hozzájusson.

A daganatos betegnek élete végéig bizonyos szabályok szerint kellene táplálkoznia, hogy táplálkozása teljes értékű legyen. Mely vitaminoknak és tápanyagoknak nem szabad hiányozniuk az étlapról?

Közvetlenül a kezelés után az egészséges és kiegyensúlyozott étkezés ajánlott, hogy megakadályozza a betegség kiújulását. Emellett a rendszeres mozgásnak valamennyiük életének részévé kell válnia függetlenül attól, hogy egészségesek vagy betegek vagyunk. A gyógyult betegeknek mind az étkezésben, mind a rendszeres mozgás terén még következetesebbeknek kell lenniük, nehogy ismét kiújuljon a betegség. Részesítsék előnyben a teljes kiőrlésű termékeket és köreteket, fogyasszanak elegendő gyümölcsöt és zöldséget, inkább több növényi eredetű ételt, magvakat, diót fogyasszanak, korlátozzák a húsfogyasztást (főleg a vörös húst) és a hústermékek fogyasztását. Nagyon fontos a rendszeres mozgás és a normális testsúly megőrzése, az elhízás megelőzése, mert a túlsúly a rák kialakulásának egyik kockázati tényezője.

Rengeteg olyan készítmény kapható, amit a daganatos betegek erősítésére kínálnak. Honnan tudhatja meg a laikus, hogy valójában mi árthat vagy használhat neki?

Ami a daganatos betegeknek készített táplálékkiegészítőket illeti, mindenekelőtt óvatosnak kell lenni, és a döntés előtt ki kell kérni a kezelőorvos véleményét. Ez mind a vitamin-, mint pedig az ásványianyagkészítményekre vonatkozik. A táplálékkiegészítők olyan aktív anyagokat tartalmazhatnak, amelyek a citosztatikumokkal kapcsolatba lépve csökkenthetik vagy másképpen befolyásolhatják a rákkezelés hatását. Szerintem akkor érdemes vitaminokat és ásványi anyagokat szedni, ha a véreredmények alapján hiány mutatkozik az adott vitaminból, ásványi anyagból vagy nyomelemből. A páciens egészségi állapotát kiegészítő speciális tápszerrel, úgynevezett sippinggel (folyékony tápszer) lehet erősíteni, ami elegendő energiát, tápanyagot, vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. A sipping sok esetben javítja a beteg táplálkozási és egészségi állapotát, de mielőtt fogyasztani kezdi a beteg, fontos, hogy kikérje az onkológus, a táplálkozási szakember vagy a gyógyszerész tanácsát.

... akkor érdemes vitaminokat és ásványi anyagokat szedni, ha a véreredmények alapján hiány mutatkozik..

Petronela Forišek Paulová

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?