Hogyan viselkedjünk házi karanténban?

koronavírus
Pozsony |

Mindenki, aki külföldön járt a közelmúltban, hazatérése után köteles két hétig karanténban maradni otthonában. A törvény megszegése 1659 euróba kerülhet. A külföldről hazatérőknek telefonon kell értesíteniük az orvosukat arról, hogy megkezdik a 14 napos házi karantént.

Ettől fogva pedig a lehető legritkábban hagyhatják el otthonukat. A Közegészségügyi Hivatal azt javasolja, kérjenek meg valakit, aki rendszeresen bevásárol helyettük, és egyezzenek meg, hol hagyja a bevásárlást. Lehet a bejárati ajtó előtt vagy más helyen, a lényeg viszont, hogy ne kerüljenek egymással közvetlen kapcsolatba. Ha erre nincs lehetőség, akkor a karanténban lévők próbáljanak meg olyankor menni üzletbe, amikor kevesen vásárolnak, és igyekezzenek a lehető legkevesebb időt tölteni a boltban.

Az otthonukban gyakran szellőztessenek, használjanak antibakteriális szappant, fertőtlenítsék a kulcsaikat, mobiljukat és a leggyakrabban használt eszközeiket. Sajnos a karantén érinti a többi családtagot is: a legjobb, ha a külföldről hazatért személyt két hétre külön szobába költöztetjük és minimalizáljuk vele a kapcsolatot. Fontos, hogy a háztartásban mindenkinek legyen saját törülközője, evőeszköze.

A hivatal arra hívja fel a figyelmet, hogy a karantén alatt mindenki figyelje magát, és amint észlelnek csupán egyetlen tünetet is, azonnal hívják az orvosukat. Lényeges továbbá a személyes kapcsolatok minimalizálása, a diákoknak a karantén alatt otthon kell tanulniuk, valamint az ismerősök látogatását is hanyagolni kell ebben az időszakban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?