Volt egyszer egy Bódva Néptánccsoport – néptáncosok találkozója Szepsiben

Szepsi
Szepsi |

Nagyszabású Bódvás találkozót rendeztek a Szepsi Városi Művelődési Központ nagytermében. A volt bódvások és meghívott szereplők szép számban megjelentek, több mint 120-an élvezték a családias hangulatot. 

A Bódva néptánccsoport 1977 őszén alakult Illés Sándor koreográfus és Nyíri Béla zenekarvezető kezdeményezésére a művelődési központ mellett. 1986-ban rövid időre megszűnt a csoport. 1989-ben Bartók Csaba újraszervezte. Az új generációval is jó pár évig szép eredményeket értek el.

„Tíz évvel ezelőtt Bakó Katalinék már szerveztek egy sikeres találkozót. Az alapító tagok most egy közös összefogásban álmodták meg a hétvégi műsort. Az első részben azokról a tagokról emlékeztünk meg, akik már nincsenek az élők sorában. Az éneket Viszlay Anna adta elő, Benko Carin, Katona Lili és Benko Richard szavalattal emlékeztekˮ – nyilatkozta lapunknak Bankó Ibolya, a főszervezők egyike.

A jelenlévők köszöntését Bartók Csaba vállalta. A műsorban fellépett a Szepsi Asszonykórus, a jánoki Napsugár éneklőcsoport, a Nagyidai Hagyományőrző Csoport. Zsihovics István népdalokkal szerepelt, akit Nyiri Béla kísért.

Anekdotákat Demko András, népmesét Képes Lóránt mondott. „A műsort a Szinai Rozmaring néptánccsoport zárta. A Gömöri táncok félórás műsorukkal óriási sikert arattak. A bódvások produkciója állótapsot kapott a vendégektől. Az egész műsor a terem közepén, az asztalok között valósult meg, nagyon családias lett az egész műsor. Így élvezetesebb volt az előadás. A lánykarikázó és a kapueresztés tavaszi szokások bemutatásába szinte minden jelen lévő hölgy bekapcsolódott. Felemelő érzés volt látni a hatalmas kört, népviseletben és civil ruhában táncoltak egymás mellett. A férfi táncosok is kitettek magukért, olyan rögtönzött gömöri verbunkost csaptak, élmény volt látni, ahogy ügyesen kapkodják a berozsdásodott lábukatˮ – mondta Balázs Judit társszervező.

A szervezők elmondása szerint mindenki boldog volt, feltöltődve, örömmel teli megelégedettséggel tértek haza. A találkozó szerves részét képezte egy képkiállítás, melyet Balázs Judit, Péter Németh Krisztina és Gál Sándor állított össze. Ez a kiállítás még két hónapig megtekinthető a Csemadok szepsi székházában. A rendezvényt Köteles László, a Csemadok országos alelnöke méltatta. A rendezvény támogatás nélküli, önkéntes szerveződés volt. Batyubál módjára szervezték meg, de annál nagyobb sikert aratott. „Felemelő, ritka nagy élmény volt. Mindenki szerette egymást, örült az újratalálkozásnak, élvezte az együttlétet. Kár, hogy hamar véget értˮ – zárta Bankó Ibolya. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?