Mit lehet tudni eddig a kormányról?

Matovic
Pozsony |

Csaknem két héttel a parlamenti választás után körvonalazódni látszik, hogy kik foglalhatják el az egyes miniszteri pozíciókat. Richard Sulík azt sem zárta ki, hogy már pénteken bejelentik az új kormányt. Az OĽaNO, a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí képviselőinek eddigi kijelentései alapján összegyűjtöttük a lehetséges hivatalnokok nevét.

„Amíg nincs mindenről megegyezés, addig semmiről sem egyeztünk meg”

– hangoztatta az utóbbi napokban Igor Matovič, az OĽaNO elnöke. A leendő kormánykoalíció képviselői a tárgyalások megkezdése óta folyamatosan arra hivatkoznak, hogy nincs értelme részinformációkat közölni egészen addig, amíg meg nem egyeznek minden egyes pozícióról, hiszen az utolsó pillanatban is megváltozhat a felállás. Ennek ellenére csak részben tartják magukat kommunikációs stratégiájukhoz, hiszen néhány esetben mégiscsak a médián keresztül jelezték, hogy igényt tartanak néhány pozícióra.

Ami egyértelmű

A leendő kormány összetételéből egyelőre egyetlen pozíció tűnik teljesen biztosnak, ez pedig Igor Matovič miniszterelnöki széke. A választás előtt ugyan felmerült, hogy esetleg egy „külsős”, vagyis az OĽaNO listáján nem induló személyt jelöljenek kormányfőnek, de Matovič hamar eloszlatta ezeket a kételyeket.

„Kicsit szégyen is lenne, ha nem állnék bele”

– nyilatkozta az OĽaNO vezetője.

A kormányalakítás során már bevett szokásnak számít, hogy a második legerősebb koalíciós párt vezetője foglalhatja el a parlament elnöki székét. Ha a hagyomány idén is folytatódik, akkor ez a pozíció Boris Kollárt, a Sme rodina elnökét illeti meg. A párt már jelezte is, hogy igényt tart erre a lehetőségre, az Andrej Kiska vezette Za ľudí azonban elégedetlenkedni látszik emiatt. A Denník N értesülései szerint Kiskáék is szeretnék megszerezni a parlament elnöki pozícióját.

Kiska

Elégedetlenkedő Kiska

A Za ľudí párt képviselői nem csak ebben az esetben jelezték fenntartásaikat. A választás után napokig az sem volt biztos, hogy egyáltalán hajlandók lesznek-e Boris Kollárral koalícióra lépni, ugyanis a Sme rodina elnökét nem tartják megbízható partnernek. Kollárral kapcsolatban korábban jelentek meg olyan hírek, hogy jó kapcsolatokat ápolt az 1990-es években tevékenykedő pozsonyi maffia vezéreivel, bár a Sme rodina elnöke tagadta ezeket az állításokat.

Kiskáék továbbá azt is kifogásolták, hogy a miniszteri székek közül 8 jutna az OĽaNO-nak, 3 a Sme rodiának, 2-2 pedig az SaS-nek és az ő pártjuknak. A többi párt vezetője viszont egyetért ezzel az aránnyal.

Kollár nem titkolózik

Boris Kollár meglepő módon a választás után azonnal bejelentette, hogy milyen pozíciókat szeretne megszerezni: a közlekedési és a védelmi tárcára pályáznak, valamint újonnan felmerült, hogy a Szlovák Információs Szolgálat (SIS) elnökét is ők neveznék ki. Kollárnak leginkább a közlekedési tárcára fáj a foga, hiszen programjának egyik fő pontja az, hogy 25 ezer állami bérlakást építsen (a Sme rodina elnöke azonban a gazdasági elemzőkkel folytatott tárgyalások után elismerte, ez teljesíthetetlen ígéret). Kollár jelöltje Štefan Holý, aki ellen az SaS és a Za ľudí is tiltakozik, hiszen elmondásuk szerint Holý korábban a Smerhez közeli oligarchákkal üzletelt.

Kollár

A védelmi minisztérium élére Kollár Milan Krajniakot nevezné ki, de erre a tárcára igényt tart az OĽaNO is, tőlük Jaroslav Naď nevét emlegetik.

Vita az „erős tárcákról”

Vannak olyan minisztériumok, melyekkel kapcsolatban nehéz lesz egyezségre jutni, hiszen többen is szeretnék megszerezni. Ezek közül a leginkább vitatott a belügyi és a pénzügyi tárca. A belügyminisztériumot nagy valószínűséggel az OĽaNO jelöltje vezeti majd. Már több személy szóba került, például Daniel Lipšic korábbi belügy- és igazságügyi miniszter is, ő azonban leszögezte, hogy nem vállalja a feladatot. A média leginkább Grendel Gábort vagy Lukáš Kyselicát tartja esélyesnek.

A pénzügyi tárcával kapcsolatban Igor Matovič elmondta: az is bevett szokásnak számít, hogy a legerősebb párt jelöli a minisztert, a legesélyesebb jelöltjük Eduard Heger. A pénzügyminisztériumi székért azonban Richard Sulík is erősen küzd.

Sulík

Problémás tárcák

Vannak olyan tárcák is, melyek irányításáról nem zajlanak olyan heves viták. Ide tartozik az egészségügyi és az oktatási minisztérium, hiszen ezek esetében gyakran olyan döntéseket kell hozni, melyek nem túlságosan népszerűek, így a tárca nem is hoz politikai pontokat. Igor Matovič elmondta, hogy egyik koalíciós partnere sem ragaszkodik az egészségügyi tárcához, ezért az ő jelöltjük erre a pozícióra Marek Krajčí lesz. Az SaS egészségügyi szakértője, Janka Cigániková később tagadta ezeket az állításokat, elmondása szerint ő szívesen irányítaná a tárcát. Az azonban kérdéses, hogy erre lesz-e lehetősége, hiszen az előre leegyezett arányok szerint az SaS-nek két miniszteri pozíció jut, és a pénzügyi tárca mellett pártja az oktatási tárcáért is bejelentkezett, melyet Branislav Gröhling vezetne.

Érdekes

Ez törént eddig:

  • 2020. február 29.: Az OĽaNO nagy fölénnyel megnyeri a parlamenti választást. Igor Matovič potenciális koalíciós partnerei közül csak a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí jut be a parlamentbe.
  • 2020. március 1.: Igor Matovič a választás utáni hajnalon bejelenti: Kiska és Sulík mellett Boris Kollárt is be szeretné venni a kormányba, hogy a parlamentben alkotmányos többségük lehessen.
  • 2020. március 2–3.: Matovič tárgyalásokat folytat a lehetséges partnereivel. Andrej Kiska aggályait fejezi ki Boris Kollárral kapcsolatban, a volt államfő inkább a Sme rodina nélkül kormányozna.
  • 2020. március 4.: Zuzana Čaputová köztársasági elnök az OĽaNO vezetőjét hivatalosan is megbízza a kormányalakítással.
  • 2020. március 5.: A Za ľudí elnökségi ülése után Kiska hivatalosan is bejelenti: pártja hajlandó belépni a négyes koalícióba. Ugyanezen a napon mind a 4 szóban forgó párt elnöke tárgyalóasztaloz ül egymással.
  • 2020. március 6–8.: Tovább folytatódnak a tárgyalások. A pártok elnökei minden egyes nyilvános szereplésükkor óvatosan fogalmaznak, egyelőre nem akarnak konkrétumokat elárulni a kormány összetételéről.
  • 2020. március 9.: Kiska szívproblémái miatt nem tud részt venni a találkozókon, Veronika Remišová, a párt alelnöke helyettesíti.
  • 2020. március 10–12.: Néhány miniszteri pozíció már körvonalazódni látszik, de a pártok vezetői továbbra is titkolóznak.

Elhanyagolt területek

A fent említett minisztériumokról esett a legtöbb szó az utóbbi napokban. A többi tárcáról csak alig, vagy pedig egyáltalán nem is zajlott nyilvános vita. A kulturális miniszter pozíciója például nyitott kérdés. Felmerült ugyan Milan Kňažko neve, aki elutasította a jelölését. A környezetvédelmi, a külügyi és a mezőgazdasági tárcáról például kevés szó esett, de nem ismerjük a jelöltek nevét az igazságügyi, a mezőgazdasági, a szociális és a gazdasági tárca élére sem.

Richard Sulík tegnapi sajtótájékoztatóján nem zárta ki, hogy már ma délután bejelentik az új kormány megalakulását. Elmondása szerint a koronavírus miatt kialakult helyzet arra kényszeríti őket, hogy minél hamarabb zárják le a tárgyalásokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?