Disznóölés Dunaszerdahely közepén

malac
Dunaszerdahely |

Disznótoros káposzta, és friss, mangalicából készült ínyencségek illata lengte körül a szombati DAC – Nagyszombat mérkőzés előtt a MOL Aréna környékét.

A Kukkónia Malacságokon a régi hagyományokhoz illeszkedve kora reggel kezdődött a disznótor, amire nem csak a nosztalgiázó, idősebb lakosok látogattak ki, hanem a fiatal családok is látni akarták, milyen egy igazi csallóközi disznóvágás. Nagy Iván etnológus, a Csallóközi Múzeum igazgatója beszélt a disznóölési hagyományokról.

A közönség is kipróbálhatta, milyen apróra kell felkockázni a zsírt, és hogy ízlik a friss tepertő. De frissen sült kolbász, hurka, oldalas, sült vér és disznótoros káposzta is volt a kínálatban.

 A főzőverseny keretében épp ezt a jellegzetest ételt kellett elkészíteni a csapatoknak. Alistál, Dióspatony, Kisudvarnok, Lég és Nagymegyer csapata próbálta ki magát a versenyben. A dióspatonyiak káposztája ízlett a legjobban a zsűrinek, a csapat egy privát edzést nyert a MOL Akadémián Hélder Cristovaoval, a DAC edzőjével. A második, Kisudvarnok, és a harmadik, Alistál gyermekcsapata saját edzőjével próbálhatja ki az akadémia pályáit. Azok is tanultak valami újat a disznóvágáson, akiknek nem ismeretlen a hús feldolgozása.

„Megfigyeltem, milyen eszközzel szedik ki a tepertőt a vasfazékból, nagyon praktikusnak tűnt, ezért majd én is beszerzek ilyet otthonra” - mondta az egyik résztvevő, aki évente egyszer, rendszerint a tél elején szokott disznót vágni, elsősorban a család ellátására.

A kulináris élvezetek mellett a kulturális program sem maradhatott el, a Pósfa zenekar,  Bernáth Tamás színész és Tóth Vera szórakoztatta a közönséget. (béva)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?