A somorjaiak görög–magyar hátvédje az Olimpiakosznak szorít

Konsztantinosz Oikonomou

A tavaszi szezon kezdetén fiatal tehetséggekkel bővült a II. ligában szereplő somorjai labdarúgócsapat kerete. A 23 éves görög–magyar hátvédet, Konsztantinosz Oikonomout kérdeztük pályafutásáról, tapasztalatairól és céljairól.
 

Mit lehet tudni a származásáról?
Apukám görög, Magyaroszágra jött tanulni, és végül Budapesten maradt. Így apa révén görög vagyok, anya révén pedig magyar. 

Karrierje az MTK-nál kezdődött a Sándor Károly Akadémián, profiként pedig a Szeged csapatát erősítette. Hogyan tekint vissza ezekre az időszakokra? 
A Sándor Károly Akadémia akkoriban az egyik legjobb, ha nem a legjobb volt az országban. Rengeteget fejlődtem és sokat köszönhetek neki, csakúgy, mint az MTK-nak. Profi Szegeden lettem. Az elsődleges célom a tapasztalatszerzés volt, és ez sikerült is. Abszolút pozitív emlékeim vannak innen, tapasztalatok szempontjából nagyon jó év volt.

Játszott még a görög utánpótlás-válogatottban is. 
Igen, U16-tól U19-ig a görög utánpótlás-válogatott tagja voltam. 

A magyar utánpótlás-válogatott nem érdeklődött ön után?
Voltak régebben megkeresések, de akkoriban rendszeresen jártam a görögökhöz. Volt érdeklődés, de nem állítottak döntés elé.

Bőven van összehasonlítási alapja: ön szerint miben más a görög foci, mint a magyar? 
A görög másodosztályban játszhatnak például külföldiek, a magyarral ellentétben. Ezért talán az egy kicsivel minőségibb, bár a magyar foci színvonala is sokat fejlődött az elmúlt 3-4 évben. Most már olyan anyagi helyzetből indulnak a csapatok, hogy hasonló szinten van a két nemzet másodosztályú ligája. Nyilván a magyarok is nagyon szeretik a focit, de Görögországban hihetetlenül fanatikusak az emberek. Többen járnak a meccsekre is, valamint már a gyerekekbe is belenevelik, hogy kinek szurkoljanak a négy topcsapat közül.

A 2018/19-es szezonban negyedikek lettek a második vonalban az Ergotelisz csapatával. Hogyan élte meg ezt a sikert?
Egy nagyon jól sikerült szezon volt, bár kiemelkedőbb volt szerintem a kupaszereplésünk, ahol a legjobb nyolc közé jutottunk, és olyan csapatokat ejtettünk ki, mint az Arisz Szaloniki vagy az OFI Kréta, amelyek első osztályú csapatok. Nagyon jó tapasztalatokat szereztem ott is. A bajnokságban negyedikek lettünk: jó volt, de voltak olyan pillanatok, amikor a második helyért játszottunk, ami azt jelentette volna, hogy felkerülünk az első osztályba. De arról sajnos lecsúsztunk. Ennek ellenére pozitívan gondolok vissza erre az időszakra.

A fanatizmushoz kapcsolódóan: DAC-meccsen volt már, amióta a Csallóközben van? 
Nem, még nem volt szerencsém hozzá, de mindenképp tervezem, hogy kimegyek. Láttam videókat, és azt kell, hogy mondjam, a MOL Arénában uralkodó hangulat már hasonló, mint a görög topcsapatok szurkolótáborai által keltett.

A Somorja a DAC farmcsapata. Van olyan ambíciója, hogy később Dunaszerdahelyre igazoljon?
Persze, eszembe jutott már ez is. Nyilván azért focizok, hogy minél nagyobb célt tűzhessek ki magam elé, és ki mondana nemet a DAC-nak, ha alkalma adódna, hogy ott játsszon!? De ettől függetlenül jelenleg az STK-ra szeretnék koncentrálni. Most itt vannak komoly feladataim, és ezt tartom legfontosabbnak.

Vasárnap már pályára is lépett a Dubnica elleni mérkőzésen, amelyen 2:1-re nyertek. Milyen érzés volt? 
Nagyon jó érzés volt, és nagyszerű volt a hangulat is. Mondták, hogy itt is nagyon szeretik az emberek a focit, voltak is nézők szép számmal. Nem kezdtük jól a meccset, az első 15 percben kaptunk is egy gólt, ez ébresztett fel minket. Onnantól kezdve feljavult a játékunk, és azt lehet mondani, hogy a végéig uraltuk a meccset egy-két rövidebb periódustól eltekintve. Szép helyzeteink voltak, megérdemelten győztünk.

Mik a terveik a csapattal erre a szezonra? 
A legfontosabb cél mindenképpen az, hogy minél hamarabb biztosítsuk a bennmaradást. Azon az úton, amin most elindultunk, elérhetjük, hogy ne csak bennmaradjunk, hanem egy jó középcsapat legyünk.

Milyen az összhang a csapaton belül? Van bárki, akit ismert már korábban?
Nem ismertem senkit, amikor idejöttem, de nagyon jó a kémia köztünk. Úgy érzem, hogy mindenkivel jól együtt tudok működni.

Melyik az a poszt, ahol a legjobban érzi magát? 
Az utóbbi években játszottam párszor védekező középpályást, de egyértelműen a belső védő pozíciója a legjobb nekem, ott tudok a legtöbbet segíteni a csapatnak.

Mit tart erősségének és miben kellene még fejlődnie?
Mindenképpen egy technikás belső védőnek tartom magam, valamint a párharcok is az erősségeim közé tartoznak. Az edzőmeccseken többször is fejeltem gólt szögletből, remélem, hogy ezt a bajnokságban is meg tudom majd mutatni. Fejlődni pedig nyilván szeretnék minden téren, amennyit csak lehet, de amiben a legtöbbet kellene: a bal lábam a gyengébbik, azzal mindenképpen szeretnék, amire nagyon jó lehetőségem van, ugyanis a két belső védő pozíciója közül a bal oldalin játszom, így sokat kell használnom a bal lábam. 

Játsszunk el a gondolattal: ha bárhová eligazolhatna, hova menne legszívesebben játszani?
Minél magasabb szintről jönne megkeresés, azt szívesen fogadnám. Nyilván nekem is van gyermekkori kedvenc csapatom, ez pedig az Olimpiakosz. Nekik nem tudnék nemet mondani. 

 

Horváth Mónika

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?