Akár 10 évet is kaphat Jankovská

Jankovská
Pozsony |

Korrupcióval és kenőpénz elfogadásával gyanúsítja az ügyész Monika Jankovskát, az igazságügyi minisztérium Smer által jelölt volt államtitkárát, a Pozsonyi Járásbíróság felfüggesztett bíróját. Öttől tíz évig terjedő börtönbüntetést kaphat. Ezt Peter Erdös, Jankovská ügyvédje is megerősítette.

A védőügyvéd azt mondta, a nő tagadja a vádakat, és panaszt nyújtott be. A büntetőtörvénykönyv értelmében, ha egy bírót gyanúsítanak bűncselekmény elkövetésével, az igazságügyi miniszternek is kézbesítik az ügyiratot. Zuzana Drobová, az igazságügyi tárca szóvivője megerősítette, hogy megkapták a dokumentumot. Jankovskát több ügyben is bűnrészességgel gyanúsítják, de Erdös azt mondta, arról nincs információja, hogy bűnszervezetben elkövetett bűncselekménnyel gyanúsítanák.

Erdös, arra hivatkozva, hogy erre nem kapott felhatalmazást az ügyfelétől, nem adott további tájékoztatást.

Az ügyvéd azt mondta, nem tud arról, hogy javaslatot tettek volna Jankovská vizsgálati fogságba helyezésére.

„Ha az Alkotmánybíróság erről fog dönteni, ügyfelem jelen akar lenni, hogy véleményt nyilváníthasson a javaslatról”

– tette hozzá Erdös. A Speciális Büntetőbíróság csak az Alkotmánybíróság jóváhagyása után dönt a javaslatról.

Az ügyvéd azt nyilatkozta a sajtónak, hogy a bizonyítékok között tanúvallomás is van. A tvnoviny.sk portál információi szerint Vladimír Sklenka, a Pozsony I Járásbíróság volt bírája hetek óta együttműködik a rendőrséggel. Sklenka állítólag több ezer üzenetet váltott Marián Kočnerrel a Threema alkalmazáson keresztül.

Tizenhárom bírót vett őrizetbe szerdán reggel a Nemzeti Bűnüldöző Ügynökség (NAKA). Korrupcióval, a bírósági függetlenségbe való beavatkozással és az igazságszolgáltatás akadályozásával gyanúsítják őket. Az őrizetbe vett személyek között a tizenhárom bírón kívül egy korábbi bíró, egy csődbiztos, egy ügyvéd és két civil személy is van. A NAKA Marián Kočnert is korrupcióval gyanúsítja, akit a bíróság nem jogerősen 19 év börtönre ítélt a Markíza televízió váltóinak meghamisításáért. Kočner a Threema-üzenetek szerint Jankovskán keresztül befolyásolhatta a váltókkal kapcsolatos polgári eljárást. Marian Kočnert Ján Kuciak újságíró meggyilkolásának megrendelésével is vádolják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?