Kedvez a gazdáknak a gyors felmelegedés

gazdák
Pozsony |

Idén gyakorlatilag elmaradt az igazi tél, így azon sem csodálkozhatunk, hogy a mezőgazdasági termelők ezúttal a tavalyihoz képest nagyjából két héttel korábban láttak hozzá a mezei munkáknak. Az enyhe időjárás miatt azonban rengeteg kártevő vészelte át a telet, ami később még sok gondot okozhat.

„Elsősorban az ország déli, magyarlakta régióiban láttak hozzá korábban a tavaszi munkákhoz. A traktorok és vetőgépek megállás nélkül róják a határt a Komáromi, az Érsekújvári, a Lévai és a Nyitrai járásban is, Szenc környékén pedig már a zöldségmagok és a burgonyagumók is a földben vannak” – mondta lapunknak Jana Holéciová, a Szlovák Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Kamara (SPPK) szóvivője.

„Az enyhe tél azonban nem hozott kellő mennyiségű csapadékot, sőt, az erős szél gyakran tovább szárította a termőföldet”

– panaszkodik Milan Halmeš, a lévai regionális agrárkamara vezetője.

Ebben a régióban a tavaszi árpát a hagyományosnál mintegy 10 nappal korábban vetették el. Halmeš most abban reménykedik, hogy a korábbi vetés hozzájárulhat a malátagyártók kedvezőbb árajánlataihoz. Komárom környékén március kezdetén ugyanakkor csaknem 40 milliméternyi csapadék hullott. Ennek természetesen megörültek a régió agrártermelői, és a szárazabb napokra várnak, hogy megkezdhessék a tavaszi munkákat.

„Ha az időjárás engedi, állandóan a határban vagyunk. Burgonya, sárgarépa, petrezselyem, ez kerül a földbe. A vöröshagymánk 80 százaléka már a talajban van, vár a vegetációs időszakra. A talaj hőmérséklete elérte az 5 fokot, tehát itt volt az ideje az ültetésnek”

– mondta Juraj Mačaj szenckirályfai magángazda. Az enyhe időjárás miatt azonban sok kártevő átvészelte a telet, ami nagyobb mennyiségű növényvédő szer alkalmazására kényszeríti majd a gazdákat.

(sb)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?