Csináljunk helyet a cipőknek!

cipopolc

Kemény dió a cipőtárolás kérdése, hiszen az előszoba általában kicsi, szűkös helyiség, a lábbeli pedig tovább szűkíti. A szanaszét heverő lábbeli még inkább. Barkácsoljunk cipőtárolót a következő szempontok szerint.

A fő szempont legyen a praktikum. Méghozzá éppen az előszobák többségében uralkodó szűkös viszonyok miatt. Akinek a lakhelyét tehát tágas előszobával áldotta meg az ég, az csak azért olvasson tovább, hogy tanácsot tudjon adni szűk előszobás ismerőseinek. Egy tágas előcsarnokban ugyanis bármilyen és bármekkora cipősszekrény elfér, de még a szanaszét heverő lábbeli sem növeli annyira a rendetlenség érzetét, mint a pici előszobában.

Egyszerre pad és tároló

A legtöbb lakás vagy családi ház bejárati folyosóján akármilyen széles és hosszú szekrények nem férnek el, a cipőket pedig egy másik helyiségben tárolni ugyan lehet, de körülményes. Főleg ilyenkor, télből tavaszba pottyanva döbbenhetünk rá, hogy a rengeteg cipővel valamit kezdeni kell, ha az előszobában nem akarunk balesetet szenvedni. Kétféle cipőtárolási módszerre adunk ötletet: az egyik egy „talaj menti”, a másik egy polcra helyezhető vagy akár felakasztható változat.

Az első egyben pad is, amely az előszobába szintén elengedhetetlen, hiszen bizonyos cipők felöltéséhez le kell csüccsennünk valamire, ráadásul gyerekek öltöztetéséhez is jól jön. Szóval adott egy pad, pontosabban nem adott, hanem nekünk kell kitalálnunk, mekkorát tudunk az előszobában elhelyezni. Olyan padot fogunk készíteni, amelyik tároló funkcióval is bír. A létező legegyszerűbb változatról lesz csak szó, amelyet igény vagy ötlet szerint bárki továbbfejleszthet. Ha lemértük, milyen hosszú padot tudunk az előszobában elhelyezni, írjuk fel a kapott számot, mert ez lesz az ülőlap hossza. Ami a szélességét illeti, minimum harminc, de inkább negyven centiméterben gondolkodjunk. Méghozzá azért, mert az ülőke alá tárolóládákat fogunk csúsztatni, amelyekben függőleges helyzetben raktározzuk el a lábbelit. Egy negyven centi hosszúságú ládafiókba már 4-5 pár cipőt is el tudunk helyezni. Ha a pad hossza 130 centiméter, akkor az alá már három darab, 40 centiméter széles ládafiók is elfér, amelyekben 15-20 pár cipőt is belepakolhatunk, nyilván tornacipőből vagy papucsból többet, csizmából vagy bakancsból kevesebbet.

Ládákból fiókok

Amire érdemes figyelni, hogy a pad ülőkéje szép legyen, és masszív: ha tudunk szerezni 3–5 centi vastag tölgy- vagy akácdeszkát, elég neki két vízbázisúlakk-réteg, és csoda szépen fog mutatni. Vékonyabb fából ne készítsük (főleg, ha az a vékonyabb lap ráadásul fenyő), mert ebben a formában merevítés nélkül nem lesz stabil. Lábakat szintén érdemes ugyanebből az anyagból, a padnak minumum 40, maximum 45-50 centiméter magasnak kell lennie. Szerezzük be először a fiókládákat (barkácsáruházakban natúr fenyő kivitelben többféle méretben kaphatók), és az ő magasságukhoz szabjuk a padot, hogy elférjenek alatta, és a pakolás is könnyen menjen. Vannak, akik kerekeket szerelnek a ládák aljára (barkácsáruházban szintén kaphatók – felszögeljük vagy -csavarozzuk őket, és kész), viszont ez hidegburkolt padlón hangos, és a ládafiók magasságát is megemeli. A legegyszerűbb, ha a fiókok aljára, legalább a sarkaikra öntapadó filcköröket ragasztunk, így hangtalanul közlekedhetnek a fiókok – bármilyen típusú talajon, a századfordulós cementlaptól kezdve a legolcsóbb linóleumig.

Színek és formák

Mint említettük, ezek a faládák natúr fenyő kivitelben kaphatóak legtöbbször, ami azt jelenti, hogy érdemes őket lefesteni vagy -lakkozni. Természetes formájukban ugyanis könnyen bekoszolódnak – elég csak a cipőkkel hazahordott sárra és latyakra gondolni. Ha megoldható, kenjük be őket ugyanazzal a páccal, amellyel a pad elemeit. De akkor sem fogunk mellé, ha mindegyik fiókot más színűre festjük, vidámságot csempészve így a gyakran sötét és komor előszobába.

Az ülőrészt és a lábakat masszívabb székszegletvasakkal, fémlapokból készült vinklikkel erősítsük meg, hogy elég stabil legyen egyéb kötések és csapolások nélkül is. Ezeket azért hagytuk el, mert akadályoznák a ládafiókok mozgását. Ha úgy találjuk, hogy a pad további megerősítésre szorul, a lábak hátsó oldalára csavarozzunk egy merevítő lapos acélt (amely értelemszerűen olyan hosszú kell, hogy legyen, mint a pad lábai közti távolság).

Ha kész a cipőtároló padunk, örüljünk neki, de gondoljunk arra is, hogy nem létezik olyan cipősszekrény (még boltban sem), amelybe mindegyik cipőnket bele tudjuk pakolni. A fenti megoldás ilyen szempontból azért is előnyös, mert a fiókládákban a tornacipőtől kezdve, a magassarkúkon keresztül a téli bakancsokig mindegyik típus belefér.

Cipőt a flakonba!

Az emberiség lassan globális hadjáratot indít a PET-flakonok ellen, viszont még így is nagyon sok van/lesz belőlük. De kinek jutna eszébe, hogy papucsait vagy cipőit flakonokban tárolja? Érdekes, környezetkímélő, olcsó és mobilis megoldás, amely abban áll, hogy öblösebb (kétliteres) palackokról ollóval vagy késsel levágjuk a felső részüket, ragasztóval, dróttal vagy tűzőgéppel két soron összekapcsoljuk őket (hat, nyolc vagy akár tíz darabot is), a kompozíciót pedig felrakjuk egy polcra. Ha nincs polc, vagy nincs rajta hely, a szélső flakonpárokra textilpántot erősítünk, hogy fel tudjuk akasztani a tárolót a falra. Mivel a palackok szája ritkán szélesebb tíz centiméternél, és a kompozíció sem bír el kilókat, ez a típusú tároló elsősorban papucsok, illetve könnyedebb női cipők tárolására szolgálhat.

A teljes cikk a VasárnapHáztartás mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?