Önök írták (Március/2.)

koperta

Kedves Olvasóink! Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, mégpedig a Duel-Press, Vasárnap szerkesztősége, P. O. Boksz 222, 830 00 Bratislava postai, vagy a vasarnap@vasarnap.com elektronikus címre. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg! Legyen eredményes a következő hetünk is!

Tiszteljük a nőket!

Lassan kizöldülnek a rétek, és a kertekben kivirítanak a tavaszi virágok. A mezőgazdaságban megkezdődnek a tavaszi munkálatok, és merész terveket szőnek a gazdák, hogy hogyan fokozhatnák a terméshozamot.

Márciusban, 8-án pedig a nők ünnepelnek, akik az év minden napján szorgoskodnak a család jólétéért. Régi és szép hagyomány ez, amikor virággal kedveskednek a férfiak a nőknek. Ha nem volnának nők, nem volna élet a földön. Csak a nők képesek arra, hogy gyermekeket szüljenek és tisztességesen felneveljék őket. Megterhelő és nehéz feladatot vállalnak, mert a háztartás vezetése is zömmel az ő vállukat terheli. Azonkívül munkába is járnak, mert egy fizetésből nem mindenütt lehet megélni, családot eltartani. Ismétlem, nehéz feladat a nők munkája, és különösképpen egy anyáé, ami sok lemondással is jár. Remélem, hogy a férfiak, apák elgondolkodtak már ezen. De ha nem, akkor tegyék meg most! Mert nő nélkül nincs élet, gyermek, család, finom ételek, családi békesség, sőt szeretet sem.

Tóth Éva, Kassa


 

Szavazni voltunk!

Igen, szavazni voltunk február 29-én. Kötelességünknek tartottuk a részvételt, karikázást. Nagy meglepetésünkre várakozni kellett a művelődési otthonban, amíg megkaptuk a szavazólapokat, olyan sokan álltak előttünk. Dolgunk végeztével nagy meglepetésben volt részünk. Egy nagyon kedves ismerősünk megszólított, hogy kire szavaztunk. Választ sem várva rögtön közölte velünk, hogy ő bizony a Matovičra szavazott, mert a magyarok úgysem jutnak be a parlamentbe. Majd kitartóan győzködött, hogy bizony mi nem jól szavaztunk. Próbáltam neki elmagyarázni, hogy aszerint, ahogy ő beszél, nem is juthatnak be a magyar pártok a parlamentbe, mert ha a magyar anyanyelvű ember is így gondolkodik, és szlovák pártra szavaz, akkor a mi pártjaink mellékvágányra kerülnek, nem a parlamentbe. Sajnos, igazam lett. Viszont az is igaz, hogy akinek magyar létére szlovák iskolába jár a gyermeke, az már mintha elfelejtené, hogy hahó, hisz az én szüleim minimumot tudnak szlovákul. Így kényszerítve van a nagyszülő is, hogy úgy, ahogy tud, de szlovákul beszéljen az unokával. Majdcsak megtanul a nagymama is az állam nyelvén! Pár évvel ezelőtt az üzletben egy első osztályos kislány az én jelenlétemben felnézett a mamájára, és ezt mondta: „Anyu, magyarul beszélj, mert nem értem, amit mondó!”

Vagy netán kevesen voltunk szavazni mi, magyar anyanyelvű emberek?

Krizsanné Kajos Irén, Nagyfödémes


 

Februári örömök

Az emberek többsége rühelli a februárt. Telecímkézik különféle jelzővel, hogy fagyos, hideg, szeles, sötét, depressziókiváltó és így tovább. Nekem egyáltalán nem ilyen. Inkább csodálatos. Tele van a nappaliban duruzsoló kandalló melegével, azzal, ahogy az ember gondtalanul bámul a tűzbe, és veszni hagyja az időt, mely körülveszi. Aztán ahogy gondolatban hullik a hó, és belep házat, kertet, udvart, s a képbe bekúszik a jéggel csipkézett kerítés… Ez az igazi csoda. Sajnos ezen a télen ez csak gondolatban maradt, emlék, egy kép a régi telekből. De van idő olvasásra és ki mit szeret programokra.

Mit nyújtott még a február? Egy tökéletes hétvégét Pozsonyban. Pénteken este a Szőttes jubileumi műsora jelentett számomra és még sokak számára felejthetetlen élményt. Ahogy a színpadon a fiatalok közt járták a táncot a mai hetven-hetvenöt évesek, arcukon boldogsággal, lábukban a régen tanult tánclépéseikkel, könnyekig hatott. S a kicsik tánca? Csodás! Ahogy ropták a rábaközi csárdást, közben csúfolódtak gyerekjátékokat bemutatva a színpadon. Mindent egybevetve, megható volt látni nagyszüleink táncait. Életre kelt a múlt. Vasárnap Grand Gála a sportcsarnokban. Közel kétszáz táncos pár vett részt a versenyen nyolc országból, gyermek és junior kategóriában. Járták a csacsát, quickstepet, jive-ot, keringőt a Big Band zenéjére Gustav Brom vezetésével. A nap fénypontja az este sorra került felnőtt táncosok versenye volt, a világ élvonalából meghívottaké. Szóltam is a keresztlányomnak, ha tátva felejteném a szám, erősen bökjön oldalba. Ezt a táncversenyt jövőre is szeretném megnézni. Azok a koreográfiák! Nincsenek rá szavak. Aztán volt egy kettesben eltöltött hétvége a férjemmel Sárváron, ahol a vár, majd a termálfürdő vize nyújtotta a teljes kikapcsolódást. Majd jött Presser 27-én este Párkányba. És hozta még magával dalain kívül Oláh Ibolyát és Szabó Tamás szájharmonikást. Előadóest volt a javából. Szállt a hang, betöltött minden szívet, átjárt minden zugot.

Fazekas Hilda


 

Visszatekintés a közelmúltba

Kezdhetném azzal, hogy volt is, meg nem is, ennek ellenére elmesélem, hogy valaha faluhelyen a családi házak szerves része volt a háziállatok elszállásolására szolgáló melléképületek sora, az istálló a szarvasmarháknak és lovaknak, az ólak a sertéseknek és a nagyszámú szárnyasnak. Ott, ahol háziállatok élnek, mindent ellepnek a szemtelennél szemtelenebb legyek. Természetesen nem elég a kinti terület, terjeszkednek mind a négy égtáj irányába. Terjeszkedésükből a konyha sem marad ki. A lakók védekeznek e kellemetlen betolakodók ellen. A legegyszerűbb és kiadós védekezés, a minden bevezető nyílás átjárhatatlanná tétele. De a szemtelen legyek, kihasználva a szúnyoghálóval ellátott ajtó rövidke nyitását, máris besurrannak. Mikorra megjön az ebédidő, már uralják az egész konyhát.

A légyinvázióval szemben nem sokat használtak a légyfogók. A vidéki ember, megáldva az alkalmazkodással, szembeszállt minden kellemetlen tényezővel. Egyszerű, de eredményes módszerrel szabadult meg a szemtelen betolakodóktól. Kinek ép keze-lába volt, fogott egy törülközőt vagy ruhaanyagot, és felsorakozva a helyiség egyik sarkában, csapkodva a kezükben tartott ruhadarabbal, elindultak, maguk előtt hajtva a nemkívánatos betolakodókat. Első hallásra ámulatba ejtő, majd a hitetlenkedőt is meggyőző ez az egyszerű módszer. Egy-két ügyeskedő példány kivételével a legyek ki lettek toloncolva. Néha a nevetségesen egyszerű módszer az eredményes – és olcsó.

Puss Rudolf, Somorja


 

Az első X margójára

Jubilált a naszvadi Csemadok Ifjúsági Bál. A város Csemadok-alapszervezete az elmúlt több mint egy évben három alkalommal is jelentős évfordulót ünnepelhetett. Tavaly januárban 50. alkalommal került megrendezésre a hagyományos Vince-bál, majd májusban közel 30 év után játszották újra a Naszvadi lakodalmast a Csemadok helyi alapszervezete megalakulásának 70. évfordulója tiszteletére. A harmadik kerek évfordulót ünneplő esemény az ifjúsági bál volt, amelyet idén 10. alkalommal rendeztek meg. Kezdetei a 2010-es évek elejére nyúlnak vissza, amikor a Csemadok-alapszervezet akkori elnöke, Dobosi Róbert felvetette az ifjúsági klub ötletét, majd ezzel együtt egy ifjúsági bál megszervezését, és 2011-ben meg is valósult az első. Helyszíne 2017-ig a helyi művelődési központ nagyterme, mely minden évben telt házas volt, ma már szinte harc folyik a jegyekért. Az évek során változtak a bálozók igényei, amihez sikerült alkalmazkodniuk a szervezőknek. 2017-re a rendezvény kinőtte a kultúrházat, azóta az Agrorent kultúrterme ad otthont a bálnak. Ettől kezdve évente megvan a rendezvénynek a maga sajátos témája is, rendeztek már Valentin-napi, retró és Hollywood- / Great Gatsby-tematikájút. Az idei, jubileumi bál február 8-án volt, a talpalávalóról most először egyszerre két zenekar gondoskodott, az Apollo Band és a Carson, a téma pedig kémek bálja – 007, tekintettel a közeljövőben megjelenő új James Bond-filmre. Több mint 380 jegy kelt el, tehát kiegészülve a szervezőkkel, közel 430 személy érezhette magát jól aznap éjszaka. Éjfélkor idén is Szabó Gergely jó hangulatú tombolahúzása emelte a hangulatot, a végén pedig megválasztották a bál királyát és királynőjét. Ezt követően folytatódott a reggelig tartó mulatás és szórakozás.

Elmondható, hogy az Ifiklub tagjai az idősebb Csemadok-tagokkal és a lelkes segítőkkel karöltve nagyon összehangoltan tudtak dolgozni. Hat személynek, Simonics Dórának, Süttő Jennifernek, Virág Lillának, Dobosi Gábornak, Holec Ákosnak és Szabó Gergelynek megköszöntük a sokéves kitartó és önfeláldozó munkájukat, hiszen mi, szervezők mindnyájan nagyon sokat köszönhetünk nekik.

Takács Tamás, Naszvad


 

Radi Farsangi Egyházi Bál

Már 19. alkalommal került megrendezésre a Radi Farsangi Egyházi Bál, a Bodrogköz egyik legkisebb településén, ahová ezúttal is szép számban jöttek az innen elszármazottak is. Különösen számukra esik mindig jól a honiakkal való szórakozás, a kikapcsolódás, hiszen többeknél a távolság és a munkahely nem teszi lehetővé a gyakori találkozást. Mindez azonban február 21-én ismét megtörtént. A helyi kultúrházban az ismert királyhelmeci zenészpár, Öcsi és Gabika kitűnő muzsikájára lehetett vidáman ropni a táncot, a szünetekben pedig jókat beszélgetni. A már szokásos éjfél utáni tombolasorsolás, de már az ezzel járó nyeremények szemügyre vételével is fokozódott az ugyancsak jó hangulat, amely sokaknál a kora reggeli órákig tartott. A kitűnően megszervezett esemény kapcsán Böőr Roland plébános – akinek köszönhetően mindmáig folyamatosan megvalósult a bál – köszönetet mondott az egyháztanács tagjainak, köztük a Pankovics, Iván és Zdibák házaspárnak, valamint Dócs Ilonának az előkészítésért, Kondás Angelikának pedig a meghívók megtervezéséért, elkészítéséért. Külön köszönetét fejezte ki azoknak, akik a támogatói jegy megvásárlásával hozzájárultak az est színvonalasabbá tételéhez, és ezzel egyetemben a fiatalon, 19 évesen vértanúhalált halt minorita szerzetes, Iglódy Illés István születésének 400. évfordulója emlékére nyáron Radba tervezett nemzetközi ifjúsági találkozó kiadásaihoz is. Mindenkinek a Jóisten fizesse meg nagylelkűségét. A radi eseménysorozat ezzel még nem ért véget. Február 25-én, az esti szentmisét követően Böőr Roland a parókiára hívta meg a híveket, egy kis farsangi fánkfogyasztásra. A finom tea és fánk fogyasztása közben előjöttek az emlékek, és a Jóistenbe vetett hit megőrzésének a fontossága. Ezért is köszönet az egyháztanács tagjainak a fáradozásért és a jó hangulat megteremtéséért.

Pankovics Miklós, Rad


 

Nagyon el vagyok keseredve

Nagyon szomorú esetről írok önöknek. Az unokám most volt ötéves. Sajnos óvodába nem járhat. Még nem is volt kivizsgálva, de már rátették a bélyeget, hogy autista. Pozsonyban volt tavaly kivizsgáláson, ott mondták meg a lányomnak, hogy baj volt a szülésnél. Nem csinálták meg a császárt időben, ezért oxigénhiány lépett fel, amiről a lányomat tájékoztatni kellett volna. Az orvos 200 eurót kért el tőle a szülésért, mégsem tette meg, hogy időben elvégezze a császárt, így két ember életét tette tönkre. A lányom nem mehet dolgozni, pedig tele van adóssággal. Az anyaságiból nem tudja törleszteni. De bűnös a gyerekorvos is, mert a kartotékban benne volt minden, mégsem küldte kivizsgálásra a kicsit. Lehet, hogy ha a születése után kezelték volna, lehetett volna még rajta segíteni. Nagyon el vagyok keseredve, ráadásul olyan okos kisgyerek, kár volna érte, ha elkallódna mások hibájából. Tisztelettel hűséges olvasójuk:

Fonód Jusztina, Komárom


 

Kedves Vasárnap!

A február 4-én megjelent Vasárnap Koperta rovatában megjelent egy különös írás, arra reagálnék, mert ilyen esetről én még soha nem hallottam. Az érsekújvári fiatalasszony, aki betegsége kezelése óta rímekben gondolkodik-beszél. Ajánlanám a riportereknek is, hogy keressék fel őt, írjanak az életéről, a kialakult betegségéről is. Tanulságos olvasnivaló lehetne.

Nagyné Nyárasdról

Érdekes

Kedves Olvasóink!

Továbbra is várjuk NÉVVEL, CÍMMEL ellátott leveleiket, mégpedig a Duel-Press, Vasárnap szerkesztősége, P. O. Boksz 222, 830 00 Bratislava postai, vagy a vasarnap@vasarnap.com elektronikus címre. A közlésre érdemes levelek beérkezés vagy téma szerint és szerkesztve jelennek meg!

Legyen eredményes a következő hetünk is!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?