Ismeri a veszélyt, de képtelen leszokni

Világszerte több mint egymilliárd nikotinfüggő van, s a becslések szerint 2025-re már 1,6 milliárd lesz. Sajnos ez a világméretű járvány Szlovákiát sem kerüli el. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint Szlovákiában a felnőtt lakosság 23 százaléka naponta rágyújt.

Leszokni a dohányzásról egyáltalán nem könnyű még annak ellenére sem, hogy a dohányosok általában ismerik a függőség veszélyeit. Ezt igazolta a Dr. Max gyógyszertárhálózat felmérése is. Eszerint a megkérdezettek 90 százaléka tudja, hogy árt az egészségének, hogy a nikotin tüdőrákot és más tüdőbetegséget okozhat, mégsem szokik le róla. Az országos felmérésben 9 560 embert kérdeztek meg. Több mint 70 százalék a szűrővizsgálatokat nem tartja fontosnak a tüdő egészsége szempontjából.

Érdekes

Mit okoz a nikotin?

  • tüdőrákot
  • szív- és érrendszeri betegséget
  • krónikus obstruktív tüdőbetegséget
  • agyi érkatasztrófát

Az is kiderült, hogy 23 százalék szeretne leszokni, de 15 százalék nem. A dohányosok 70 százaléka évente megpróbál leszokni, de csak 3-5 százalékuknak sikerült. Ha valaki egészségügyi szakember segítségét kéri, ez az arány 8-10 százalékra nőhet, megfelelő gyógyszer segítségével pedig akár 35-re is. A gyógyszerész ebben sokat segíthet akár tanácsadással, akár azzal, hogy konkrét segítséget ad a betegnek, hogyan szabaduljon meg ettől a káros szenvedélytől.

Évente 8 millió ember hal meg a nikotin okozta betegség következtében, ebből körülbelül 1,2 millió a passzív dohányos. Rengeteg dohányos olyan egyéb betegségben szenved, amely közvetve vagy közvetlenül összefügg a nikotinfüggőséggel.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?