Párhuzamos életrajzok?

fico matovič vél

Utólag elmondható, hogy a Smer is „matoviči” ötletekkel indított.

Igor Matovič lett az az ember, aki legyőzte Ficót és a Smert. Megérdemli, hogy ugyanúgy ünnepeljék, mint Mikuláš Dzurindát 1998-ban, amikor győzött a mečiarizmus felett, vagy mint Robert Ficót ünnepelték a választói, amikor a politikai süllyesztőbe küldte az SDKÚ-t. Azonban több párhuzam is mutatkozik Matovič és Fico politikai pályájában, és jó lenne, ha ezek a párhuzamosok valóban csak a végtelenben találkoznának.

Persze nem lehet összehasonlítani az OĽaNO és a Smer történetét. Az egyszerű emberek létrehozása annak idején csak egy nagyszombati vállalkozó őrült ötlete volt (hogy aztán az SaS listájának utolsó helyeiről jussanak be a parlamentbe). A Smert viszont az oligarchák hozták létre, amikor a másik lovuk – az amelyik a HZDS színeiben versenyzett a politikában – megdöglött. Ettől eltekintve azonban nagyon sok a hasonlóság.

1999-ben fiatal, mosolygó szociáldemokrata politikusok léptek színre, hogy felfrissítsék majd lecseréljék a régi garnitúrát. A 2002-es választási kampányban a Smer egyenesen matoviči ötletekkel rukkolt elő. Például meztelen fenekek az óriásplakátjaikon (így megyünk az unióba…), vagy a mosóporos kampányfilm, amelyen Fico eltakarít minden piszkot (Dzurindát). Na és még versenyt is rendeztek az egyetemistáknak, a díj pedig egy parlamenti képviselői hely volt.

Fico akkor hasonlóan szónokolt, mint később Matovič: ő lesz az a politikus, aki kitakarítja Augiász istállóját. „Már tizenkét éve ugyanazok az emberek cserélődnek a kormányban. Az eredmény csupa rendetlenség, működésképtelen jogállam, bűnözés és szegénység” – Fico 2002es mondatai tulajdonképpen megegyeznek Matovič mai kijelentéseivel. És szintén azt ígérte, hogy vele olyan emberek jönnek a politikába, akiknek tiszta a múltja. A Smer akkor még harmadik utas pártként hirdette magát, mint most az OĽaNO, és a fiatal választók negyede támogatta. Akkor Fico pártja is a reményt és a politikai kultúra javulásának ígéretét jelentette. A Smer 2006-ban az akkor már kisebbségi Dzurinda-kormányt győzte le, amelyre több botrány árnyéka és a parlamenti képviselők megvásárlásának gyanúja vetődött.

A kormányváltás előtt, még ellenzéki szerepből, a Smer és az OĽaNO is azzal vádolta a hatalmon lévőket, hogy a Penta csoport érdekeit szolgálják.

Ellenfeleik pedig azzal kampányoltak, kész katasztrófa lesz, ha a Smer (az OĽaNO) kerül kormányra, egyszerűen összeomlik az ország.

Az SDKÚ 2006-ban gazdasági összeomlást jósolt, ha a Smer kormányra kerülve felszámolja a sikeres jobboldali gazdasági reformokat.

Aztán a valóságban az történt, hogy a Fico-kormány csak egy kicsikét kozmetikázta azokat (leszámítva a munka törvénykönyvét, melyben komoly változtatások voltak), a gazdasági növekedés pedig folytatódott, sőt rekordot ért el.

A Smer most azzal rémisztgetett, hogy ha hatalomra jutnak a jobboldali pártok, eltörlik az összes szociális intézkedést és természetesen az állam is szétesik.
Amiben eltérés van az akkori és a mostani helyzet között – és ezen fog múlni az ország jövője is –, hogy a most távozó garnitúra még mindig elég erős ahhoz, hogy visszatérjen (Dzurindáéknak erre már nem volt esélyük). Igen, a Smer visszatérhet. Ezért Matovičnak nagyon az eszébe kell vésnie, hogy Ficóék egy széles választói réteg szemében fiatal, szimpatikus politikusként kezdték, és most egy széles választói réteg szemében bűnszervezetként távoztak.

A szerző a Trend kommentátora

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?