Kiskáék hajlanak a koalícióra, megkezdik a tárgyalásokat

Matovič Kiska
Pozsony |

Andrej Kiska pártja, a Za ľudí nem lép be mindenáron a kormányba, de megkezdi a tárgyalásokat a négypárti koalíció létrehozásáról – tájékoztatott a pártelnök az elnökségi ülés után. Még csütörtökön elkezdődnek az egyeztetések, Igor Matovič, az OĽaNO elnöke lapzárta után tárgyalóasztalhoz ült a Sme rodina, az SaS és a Za ľudí képviselőivel.

Kiska az új koalícióban a korrupció ellen harcolna, segítené a régiókat, a szociálisan hátrányos helyzetben élő személyeket. Azt akarja, hogy az ország nyugati irányultsága a külpolitikában változatlan maradjon, illetve, hogy az egyes posztokra olyan személyek kerüljenek, akik szakmailag és erkölcsileg is megfelelnek a posztra. Viszont az, hogy megkezdték a tárgyalásokat, Kiska szerint nem jelenti azt, hogy belépnek a koalícióba. Egyebek mellett például nem tetszik neki, hogy az OĽaNO a leendő kormányban 8:3:2:2 arányban osztaná el az egyes tárcákat.

„Ez nem a legszerencsésebb modell, ugyanis az egyes minisztériumoknak nagyobb áruk van, mint másoknak” – mondta Kiska.

Kiska hozzátette, a Za ľudí a választás előtt deklarálta, hogy legközelebbi partnere a PS/Spolu, a KDH, az SaS és az OĽaNO. „Azt mondtuk, hogy ha a kormányt nem lehet ilyen felállásban megalakítani, a következő körben a Sme rodinával tárgyalunk. Az Smerrel, az SNS-szel és az ĽSNS-szel való együttműködést kizártuk” – mondta Kiska.

Andrej Kiska úgy fogalmazott, a szombati parlamenti választás eredményei ismertek, a PS/Spolu és a KDH nem jutott be a parlamentbe. „Legközelebbi partnerünk jelenleg az SaS és az OĽaNO” – jegyezte meg a Za ľudí elnöke. Kiska kijelentette, felelősséget éreznek Szlovákia iránt, és a párt a legjobb szakembereivel akar dolgozni.

Még mielőtt ülésezett volna a Za ľudí elnöksége, Matovič külön tárgyalt Kiskával. Beszéltek a vétójogról, melynek eltörlését a koalíción belül Matovič javasolja, ám a Sme rodina azon személyi jelöléseit is megbeszélték, melyekkel Kiskáék nem értenek egyet. Konkrétumokat viszont egyik fél sem akart elárulni. Matovič megismételte, hogy a kormánykoalíciónak nem lesz hosszú élete, ha már a tárgyalások legelején túl sok lesz a feltétel vagy a tiltás. Meggyőződése, hogy keresni kell a kompromisszumos megoldásokat. A Sme rodina elnöke, Boris Kollár közvetve kritizálta a Za ľudí képviselőit, amiért fölöslegesen hátráltatják a koalíciós tárgyalásokat. Mint mondta, némelyik partnerét emberileg sajnálja.

„Az ördög nem alszik. Míg mi itt húzni fogjuk az időt, addig mások ellenünk fognak dolgozni” – közölte Matovič. Az OĽaNO továbbra is kitart amellett, hogy az állam tízmillió euróval támogassa egy olyan csoport munkáját, amelyben oknyomozó újságírók dolgoznának, akiknek az egyetlen feladata az lenne, hogy lefüleljék a kormány képviselőinek esetleges félrelépéseit. A nagyobb szerkesztőségek ezt az ötletet elutasították, mondván: állami pénzből ilyen munkát nem lehet elvégezni.

(tasr)

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?