Amikor az ülés is fáj...

idős beteg

JELIGE: Kétségbeesés. „Végső elkeseredésemben írok, és kérek segítséget. Édesanyám évek óta mozgáskorlátozott. Baleset miatt került kerekesszékbe. Néhány napja arra panaszkodik, hogy fáj a farkcsontja. Sérülés nyoma nincs, nem is emlékszik, hogy megütötte volna, felfekvései nincsenek. Mi lehet ennek az oka, és mit tehetnék érte?”

A farokcsont fájdalmát sérülés is okozhatja, de az édesanyja esetében spontán módon alakulhatott ki. Ortopéd szakorvos vagy neurológus hatáskörébe tartozik az okok kiderítése és ennek alapján a gyógyítás. Kiválthatja isiász, a fenékvájatban keletkező tályog, ízületi gyulladásos folyamat, amely ezt a részt érinti. Legjellemzőbb tünete a fájdalmas ülés, súlyosabb esetekben már a fekvés és a terület érintése is erős fájdalmakkal jár.

A kezelés az orvos hatáskörébe tartozik. Sok esetben a betegnek gyulladásgátló fájdalomcsillapítót, fizikoterápiát ajánl. Segíti a gyógyulást, ha:

  • speciális gyógyászati segédeszközzel, vagyis ülőgyűrűs memóriahabos szivaccsal enyhítjük a nyomást az érintett helyen. A beteg üljön a szivacsra úgy, hogy a farkcsont a lyukba kerüljön. Ezzel csökkentjük a nyomást az adott területen. A párnát ne csak üléskor, hanem hanyatt fekve is használja az édesanyja. A farkcsont fájdalma esetén az oldalfekvés előnyösebb.
  • a fájdalmas részre helyezzen jeges pakolást. Erre a zselés jégzsák a legalkalmasabb. Ügyeljen arra, nehogy fagyási sérülést okozzon az édesanyjának! Amikor a jégzsákot kiveszi a fagyasztóból, csomagolja száraz törülközőbe, úgy helyezze a fájdalmas testrészre!
  • gyógynövénykivonatokat tartalmazó tapaszt ragaszthat a fájdalmas testrészre, feltéve, ha valamelyik anyagra nem allergiás az édesanyja. Fájdalomcsillapító gyógytapaszt csak az orvossal való konzultáció után ajánlatos használni, mert a szájon keresztül alkalmazott fájdalomcsillapítók és a ragtapasz hatóanyagai felerősíthetik vagy gyengíthetik egymás hatását. Ilyenkor beszélünk a gyógyszerek nemkívánatos kölcsönhatásáról.
  • naponta legalább háromszor polarizált fényterápiát alkalmazhat a fájdalmas részen.

A fent említett praktikák javíthatják az édesanyja állapotát, de az okokat csak egy alapos szakorvosi kivizsgálás derítheti ki.

Dr. Horváth Mária okleveles egészségügyi nővér

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?