A csontok, az ízületek és a bőr alapja

csaj

Különleges, rendkívül fontos fehérje a kollagén, amelyet az általános egészségi állapot, továbbá a szépség és a fiatalság fontos őrének is nevezhetnénk. Ha szervezetünkben nincs elegendő mennyiségű és minőségű kollagén, sokkal gyorsabban öregszik. Dr. Wurster Andor traumatológustól sok-sok érdekességet tudunk meg erről a fontos fehérjéről, például azt, hogy egy 70 kg-os ember testében körülbelül 12-13 kg fehérje van, s ennek 30-40%-a kollagén.

Így van. A kollagén vékony fonalakat képez, amelyek szabad szemmel nem láthatók, mégis szinte elszakíthatatlanok. Hálószerűen szövik át az emberi testet. Különösen sok kollagént tartalmaznak a csontok, az ízületek, az ínszalagok, az erek, a fogak és a bőr. A csontok és fogak alapja pehelykönnyű, de drótkötél erősségű kollagénből szőtt háló. Keménységüket és szilárdságukat a mész biztosítja. Az ízületi porcok és az ízületek stabilitását biztosító szalagok és az ízületi tok rugalmasságáért, ellenálló képességéért is a kollagén a felelős. Ha a kollagén rossz minőségű, akkor hamar kialakuló ficamra, fájdalmas sérülésre, kopásra, szalagszakadásra számíthatunk. Az izmokban aránylag kevesebb kollagén található, a hozzájuk kapcsolódó ínszalagok épségéhez viszont már nagy mennyiségre van szükség.

Bőrünk üdesége, ellenálló képessége szintén ennek a fehérjeféleségnek köszönhető. Mi történik, ha nem tartalmaz megfelelő mennyiségűt?

Rugalmatlanná, petyhüdtté válik, megjelenik a nemkívánatos narancsbőr, és idő előtt ráncosodni kezd. Szervezetünk hidratáltsága is leginkább a kollagén mennyiségétől függ. Ez a csodálatos anyag megköti a vizet. Egy jól hidratált test tovább marad rugalmas és fiatalos. A vízmegkötő kollagén a csigolyák közötti porckorongok épségének megőrzésében is fontos szerepet játszik. Az ízületek felszínét borító porcok selymessége, terhelhetősége is teljes mértékben a kollagéntől függ. Ha kevés a kollagén, a porcok vízhiányosak, silányak, foszlósak, sérülékenyek lesznek és gyorsabban elkopnak. Ugyanez vonatkozik az ízületi tokra, az ízületi szalagokra és az ínszalagokra. Különösen vonatkozik ez a rendszeresen sportolókra és a nehéz fizikai munkát végzőkre.

Mit kellene fogyasztani ahhoz, hogy szervezetünk ne szenvedjen hiányt ebből a fontos fehérjéből?

Még mielőtt válaszolnék a kérdésre, el kell mondanom, hogy a táplálkozási szakemberek „áldásos“ munkájának köszönhetően kevés kollagént tartalmazó ételt fogyasztunk. A gyógyszergyártók által gerjesztett „koleszterinhisztéria” gyakorlatilag kizárta az étrendünkből ezt az anyagot. Sajnos sokan „tudatlan barbároknak” tekintik azokat, akik megeszik a csirkebőrt, a csirkelábat, a körömpörköltet, a csülköt, különösen a csülök bőrét, ne adj Isten a malacfület... Szervezetünk akkor tud legkönnyebben kollagént előállítani, ha olyan táplálékot fogyasztunk, amely három fontos aminosavat tartalmaz. Ezek pedig a sok kollagént tartalmazó élelmiszerekben vannak. Ha ilyen ételeket eszünk, kedvező hatását hamar érezni fogjuk főleg akkor, ha elegendő C-vitamint is fogyasztunk hozzá.

Meddig tudja hasznosítani a szervezet a táplálékkal bevitt kollagént?

Csak hetekig, nem pedig hónapokig vagy évekig, Ezután fel kell frissíteni. A folyamatos cseréhez elegendő friss kollagénre van szükség. Ha nem tudjuk ezt biztosítani, a szervezet újrahasznosítja az elöregedett kollagént. Rendkívül vitaminigényes folyamatról van szó, amihez sok ásványi sóra és nyomelemre is szükség van, de különösen a C-vitamin fontos. Nélküle a kollagén szerkezete nem elég stabil, a kollagénfonalak nem elég erősek.

Bizonyos kor után alig akad ember, akinek mindennapjait ne nehezítenék meg a mozgásszervi panaszok. Hogyan segíthet a fájdalom enyhítésében a kollagén?

A mozgásszervi fájdalmat, amit zsibbadás is kísérhet, gyulladás, izomgörcs, sérülés, túlerőltetés, porckopás okozhatja. A fájdalmak egy része az ízület körüli inak, szalagok, az ízületi tok és izomelemek sérülésének következménye. Amikor például ránduláskor az ízületen áthaladó valamely izom hirtelen megnyúlik, az izmokban, inakban, szalagokban mikrosérülés és reflexszerű fájdalmas izomösszehúzódás jöhet létre. Ha ez hosszú ideig fennáll, fájdalmat vált ki, és a fokozott izom- és lágyszöveti feszülés miatt romlik a szövet vér- és oxigénellátása. E problémákat célzott készítményekkel, ezek kombinációjával lehet legjobban kezelni. A kúraszerűen alkalmazott kollagénterápia fokozatosan fejti ki hatását. Nemcsak az ízületi panaszt, hanem magát az ízületet is gyógyítani lehet vele. A tartós eredmény eléréséhez általában 4-6 kezelésre van szükség. Csökkenti az inak, az izmok, a szalagok feszülését. Egyes esetekben már az első kezelést követően enyhül az éles fájdalom. Emellett javul az adott terület vér- és oxigénellátása, a célzottan bejuttatott kollagén pedig segíti a szövet regenerációját. Erősíti a mozgásszerveket, az ízületeket tartó inakat, illetve szalagokat, amelyek sérüléskor megnyúlhatnak. A hagyományos fájdalomcsillapítókkal ellentétben a kollagéninjekció közvetlenül a sérült szövetek helyreállítását segíti elő, s hatása hónapokig érezhető.

Dr. Wurster Andor

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?