Idősek és gyenge immunrendszerűek veszélyben

öregek

Már nem csak tudományos-fantasztikus regények, filmek témája a klímaváltozás, hanem valamennyiünket fenyegető valós veszély. Megváltoztatja életünket, egészségünket. Mire számíthatunk? A tavaszi fáradtságnak nevezett tünetegyüttes is erősebb lesz és tovább is fog tartani? – kérdeztük Dr. Jana Hamadétől, a Közegészségügyi Hivatal higiéniai osztályának munkatársától.

Klímaváltozás a múltban is volt, de lényegesen lassabban zajlott, mint most. Napjainkban nagyon szélsőséges az időjárás, a nyarak forrók, a telek enyhék. Ezek az anomáliák a legnagyobb valószínűséggel a klímaváltozással, illetve a globális felmelegedéssel függnek össze. Közvetlenül befolyásolják az emberi szervezetet, például a megváltozott éghajlati viszonyok által (rosszullétek forróság idején vagy balesetek áradásokkor). A rövid ideig tartó intenzív hőmérséklet-kilengések is súlyosan hathatnak az egészségre – túlhevítik a testet (hipertermia), vagy túlságosan lehűtik (hipotermia), ami fokozza a halálozás veszélyét és légúti megbetegedéseket okoz. A szélsőséges időjárás még gyakoribb és szélsőségesebb lesz, a természetre és az emberre gyakorolt hatása pedig még drámaibb. Az elmondottakból világos, hogy a klímaváltozás egész évben hat az emberre és egészségére, nem csak a tavaszi hónapokban.

Milyen súlyosabb betegség fejlődhet ki az egyszerű tavaszi fáradtságból?

Az emberek általában jól viselik a fáradsággal, levertséggel, sápadtsággal, életuntsággal járó tavaszi fáradtságot. Néhányan rövid 
idő alatt hozzászoknak a változáshoz, és nem is érzik a tavaszi fáradtságot, néhányan hosszabb ideig szenvednek tőle. Az egyszerű tavaszi fáradtság is súlyos betegséggé fajulhat, főleg azok esetében, akik egészségtelenül élnek, esetleg gyenge az immunrendszerük. Nagyon fontos, hogy kerüljék a naponta fenyegető stresszt. Ezt elsősorban az elegendő alvás, a megfelelő lazító módszerek ( jóga, autogén tréning) és a pihenés – legyen aktív vagy passzív – segíti elő. Elsősorban az idősebb embereket fenyegeti veszély, akik télen gyakran betegszenek meg felső légúti megbetegedésben, például influenzában.

Érdekes

Így erősítsük szervezetünket

Hogy könnyebben átvészeljük a télből a tavaszba való átmenetet, jó, ha immunrendszerünk edzett. Az alábbi egyszerű trükkökkel is erősíthetjük:

AKTÍV MOZGÁS

Nem arra gondolunk, hogy órákat töltsön a konditeremben. Elég, ha többet mozog. Gyalogoljon, sétáljon vagy hetente néhányszor iktasson be olyan sportot, amit szeret. Bármi legyen is az, fontos a mozgás.

JÓ ALVÁS

A kellően hosszú és minőségi alvás csodát tesz az immunrendszerrel. Ha nem pihen és regenerálódik a test, nem működhet jól, s az immunrendszer máris legyengül. Jót tesz, ha a szobában sötét van, nincs túl meleg, és a lehető legkevesebb elektromos készülék van benne.

MINŐSÉGI ÉTEL

Reggel gyorsan felkel, délig rohan, ebéd körül gyűlés, és este kieszi a hűtőt. Ezt nemcsak az alak, hanem az immunrendszer is megsínyli. Igyekezzen rendszeresen étkezni, friss ételeket enni és elkerülni a gyorséttermet.

ELEGENDŐ VITAMIN

A minőségi, változatos és friss ételeknek köszönhetően a szervezet elég vitaminhoz és tápanyagoz jut. Ilyenkor különösen sok C-vitamint (citrusfélék, kivi), B-vitaminokat (hús, dió, gabonafélék), D-vitamint (zsíros halak, tojás), az ásványi anyagok közül pedig több szelént, cinket, magnéziumot, meszet stb. kell fogyasztani.

Nagy részük a természetes étkezéssel pótolható. Ne hiányozzon az étlapról a gyömbér, a fokhagyma, a kurkuma és a fahéj sem.

MOSOLYOGJON ÉS PIHENJEN

Ez a legfontosabb. A boldog és mosolygó ember általában egészséges is. Minél többet idegeskedik, elégedetlenkedik, az immunrendszer annál érzékenyebb. Ezért néha álljon meg és szakítson időt magára. Menjen masszázsra, igyon egy jó teát, olvasson, beszélgessen a barátaival és mosolyogjon!

Milyen vitaminok nélkülözhetetlenek a tavaszi fáradtság elleni harcban?

Elsőként a C-vitamin pótlását említeném, de az immunrendszert természetes antioxidánsokkal is erősíthetjük, amelyek enyhítik a szabad gyökök káros hatását. Jó, ha pótoljuk az A- 
és a B-vitamint, valamint az olyan ásványi anyagokat, mint a szelén és a cink. A tavaszt várva gyakrabban fogyasszunk friss gyümölcsöt és zöldséget. Az érzékeny személyeknek, esetleg a kisgyerekeknek adhatunk az adott korcsoportnak megfelelő vitaminkészítményt.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?