Miroslav Karhan: „A tudásunk szintjén kell játszanunk”

karhan
Komárom |

A komáromi KFC a 13. helyről várja a II. labdarúgóliga tavaszi idényének hétvégi rajtját. A Duna-partiak új vezetőedzőjével, a 107-szeres szlovák válogatott Miroslav Karhannal néhány nappal a ligarajt előtt beszélgettünk.

Hogyan került Komáromba, és lett a KFC vezetőedzője?

Edzői pályafutásom egyelőre nagyon rövid, a nagyszombatiak mellett eddig csak egy III. ligás csapatot vezettem. A komáromi fociról nem sok információm volt, mielőtt idejöttem. Edzőkollégáimtól, Stanislav Macektól és Anton Dragúňtól tudtam meg néhány dolgot a Duna-partiak szerepléséről. 2019-ben, december végén a komáromiak klubvezetése megszólított, hogy nem vállalnám-e a KFC vezetőedzői posztját. Nem ismertem senkit sem Komáromban, a játékosokat sem, s gondolkodtam is egy kicsit. Igényes feladatnak éreztem az ajánlatot, de úgy döntöttem, hogy a szlovákiai második ligában kipróbálom magam egy profi klubnál, s a 2019/20-as évad végéig szerződést kötöttünk a KFC-vel.

A komáromi KFC az őszi idényben a kiesési zóna közelébe került. Hogyan tekint erre a tényre?

Első feladatom az volt, hogy elhitessem a fiúkkal, képesek jobb teljesítményre és eredményre is, mint amilyet ősszel elértek. Ezt ők a felkészülés másfél hónapja alatt fokozatosan elhitték, becsületesen és intenzíven dolgoznak az edzéseken, és a felkészülési meccseken is bizonyítottak. Budapesten például a magyar bajnok Ferencváros elleni 4:2-es vereség tisztes helytállásról tanúskodik. A felkészülési időszak trendje biztató irányt mutat, mindenki nagy akarással gyakorol, s meg akarja mutatni, hogy érdemes a bizalmamra. Én azt várom el tőlük, hogy a pályán bizonyítsák, amit tudnak, ne féljenek játszani, mert a csapat kvalitása méltó a II. liga színvonalára. Ha jobb csapattól kikapunk, de teljesítőképességünk felső határán játszunk, akkor a vereséget is emelt fővel viseljük.

A klubvezetéssel milyen célt tűztek ki a bajnokság tavaszi részének végére?

Egyértelműen a bennmaradás a fő cél, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy megelégedünk azzal a hellyel, amelyen most állunk. Néhány meccs után látnunk kell, mire vagyunk képesek, s fokozatosan emelhetjük magasabbra is a lécet. Fontos az, hogy a játék hevében is mindenki talpon legyen, s ha valaki az 5. percben elkövet egy hibát, akkor a hátralevő 85 percben tegyen meg mindent azért, hogy azt kijavítsa. Bízom abban, hogy minden meccsünkön önbizalommal felvértezett csapattal lépünk pályára, és egy emberként a győzelem reményében játszunk.

Másfél hónapja dolgozik a csapattal. Átgondolt rendszerben és intezíven dolgoznak. 9 felkészülési meccsen 4 győzelem, 3 döntetlen és 2 vereség a mérlegük. Hogyan értékeli ezt? 

Azok a játékosok, akikkel most készülünk a tavaszi idényre, játéktudásban teljesítik azt a színvonalat, amely a II. ligában elvárható. Mindenki becsületesen dolgozik, hogy helyet kaphasson a csapatban. Ezt az is bizonyítja, hogy pár nappal a ligarajt előtt nehezen tudnám kijelölni azt a 11 játékost, akik biztosan jobbak, mint azok, akik a kispadon várják a pályára küldést. Kell néhány bajnoki mérkőzés, hogy kirajzolódjon a kép a kezdőcsapat tartósabb összetételéről. Szeretném, ha a srácok azt éreznék, hogy mindig az fog pályára lépni, aki a keretből legjobban teljesíteni képes a következő mérkőzésen. Nekem mint volt játékosnak sokkal nagyobb tapasztalatom van a pályán, mint az edzői munkában, ezért én azt kívánom előtérbe helyezni a mérkőzéseken, ami játékosként hatékonynak bizonyult a siker elérése érdekében. Azt szeretném elérni, hogy minden meccsen, menet közben is rugalmasan reagáljon a csapatom minden helyzetben arra, ami a pályán történik. Ha nem hatékony az, amit a meccs előtt elhatároztunk, menet közben kell olyan helyzetet teremteni, hogy győzzünk. Ezt a gondolatot minden játékosomnak a fejében kell tartania.

Hogyan látja a játékosok tehetségét, képességeit, akik a szezonra készülnek?

Azt hiszem, egyikkel sincs baj. Az a lényeg, hogy csapatként szerepeljünk minden helyzetben, mindenki minden mérkőzésen azt nyújtsa, amire képes, és a meccseink után mindenki azt érezze, hogy kiadtuk azt, ami bennünk volt.

Mindenki, aki a futballt szereti Szlovákiában, tudja, hogy nagy tapasztalata van mint játékosnak. Szeretné a tudását és tapasztalatait Komáromban érvényesíteni, hogy a nagy múltú városban meghonosodjon a minőségi futball?

Én elsősorban azért vagyok itt, hogy a KFC jó teljesítménnyel bent maradjon a II. ligában. Ha ez tavasszal valósággá válik, úgy, hogy élvezetes, jó meccseket is látunk, akkor megnyílik a lehetőség magasabb célok elérésére is. Én szeretnék ehhez úgy hozzájárulni, ahogy azt sokéves tapasztalatom a futballban lehetővé teszi. Ennek érdekében minden tőlem telhetőt megteszek, ahogy azt a klubvezetésnek ígértem.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?