A Galleko® technológiája a repcében

repce

A klímaváltozás arra kényszeríti a gazdákat, hogy változtassanak az eddigi termesztési szokásaikon a repce esetében is. Az enyhe tél, a száraz, meleg időjárás, az egyenlőtlen csapadékeloszlás, rendesen próbára teszi a repcét és hatással van a hozamokra is.

Mindez bebizonyosodott tavaly is. A száraz és különösen meleg tavaszi startot májusban hidegebb, rendkívül csapadékos hónap váltotta fel. A repcék nagyon jól néztek ki, és a termelők már örültek a magas hozamoknak. Azonban a június és a július ismét szárazságot és meleget hozott, amely a reményeket eloszlatta.

Míg a múltban a gazdák leginkább csak stimulációs anyagokat használtak, a klímaváltozás miatt arra kényszerülnek, hogy változtassanak a szokásaikon. Ez azért van, mert a növények igényei is változnak. Az előtérbe olyan készítmények kerülnek, amelyeknek nem csak stimulációs és regenerációs hatásuk van, hanem védenek a stresszhatások ellen is. A növények védelmének jelentősége a stresszhatásokkal szemben minden évben nő. Már rég nem elég az, hogy jól válasszuk meg a vetés időpontját, jól teljesítsük az agrotechnikát, és a növény majd hozza a formáját. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy a segédanyagok száma évről évre nő. Az egyik ilyen kipróbált és bevált megoldás a Galleko készítmények alkalmazása. Vitathatatlan előnyük a komplex megoldásban keresendő, hiszen a stimuláció és regeneráció mellett jelentős a stresszcsökkentő hatásuk.

Az első applikáció tavasszal két készítmény alkalmazásából áll. Ez a Galleko koreň és  Galleko univerzál. A végső adagolás függ a növény állapotától, és 0,6-0,8 l/ha körül mozog (közösen mindkét készítmény esetében).

A Galleko alap-alkotórészei közé tartoznak a szerves anyagok, aminosavak, növényi hormonok és azok vegyületei, stresszellenes anyagok, tengeri algakivonatok, valamint a makro- és mikroelemek kiegyensúlyozott elegye. A szerves anyagok pozitívan hatnak a gyökérrendszer képződésére és fejlődésére. Hatásuknak köszönhetően az dúsabb, gazdagabb a hajszálgyökerekben, és maga a gyökér is hosszabb. Már önmagában ez az aspektus is sok előnyhöz juttatja a növényt. A növények azon nehézsége, hogy felvegyék a nedvességet és táplálékot, minimalizálódik (a kevésbé mozgékony elemeket tekintve is). Ezen hatás növekszik a kedvezőtlen körülmények hatására (magas hőmérséklet, csökkenő csapadékmennyiség). A gyökérrendszerben létrejön a növényi hormonok szintézise. a hajszálgyökerek csúcsain megkezdődik a citokininek képződése. Ez serkenti a sejtosztósást, valamint erősíti a sejtfalat, ami segíti a növényt a fejlődésben, valamint annak mellékgyökerei képzésében. A sejtfal erősségének köszönhetően jobban ellenáll a patogéneknek, és egészségesebbé válik a növény. A citokinin irányítja a levelek öregedését is. Inhibíciós hatása van az auxinokkal szemben, így gyöngíti az apikális dominanciát, és segíti a mellékhajtások képzését. Az aminosavaknak a sejtépítésben van szerepe. Szintézisük a növényben azonban jelentősen korlátozott. Az egyenes adagolással így stimulálja a növekedést, és gyorsítja a regenerációt. Ráadásul kiváló anyaghordozónak bizonyulnak, amelyeket velük közösen adagolnak. Az auxinok az épp képződő növényi szervek felé irányítják a tápanyagok áramlását. A kezdeti fejlődési fázisban így segítik a gyökérrendszer fejlődését, a későbbieken serkentik a föld feletti részek fejlődését. Ennek az applikációnak a hatása látható a gyökér hosszában, a hajszálgyökerek számában, illetve a növény mellékhajtásainak számában.

A tavaszi repce esetében ideális fázis az a készítmény bevetésére a 4-6 leveles állapot. A fiatal növények így rögtön a kezdetekkor megkapják azokat az anyagokat, amelyek elősegítik a begyökeresedést, és hatással vannak a következő fejlődési fázisokra. A hosszabb és hajszálgyökerekben dúsabb gyökérzet helyzetelőnyhöz juttatja a növényt, amely lehetővé teszi a gyorsabb regenerációt a telet követően.

A gyökérzet 30 %-ban hozzájárul a hozamok alakulásához, ezért fontos, hogy az jól működjön a vegetáció egész ideje alatt. A repcében ajánljuk a Gallekot együtt alkalmazni TM-ben a levéltrágyával, és rovarölő szerekkel. Itt is érvényes viszont a „minél előbb, annál jobb” elve. A növények így a telet követően gyorsabban kerülnek jó kondícióba, és lerövidül a regeneráció ideje.

A bevezetőben említettük a készítmények stresszcsökkentő hatását, amelyet részben a tengeri alga kivonatok biztosítanak. Feladatuk, hogy csökkentsék a negatív időjárási hatásokat, mint például a hideg, meleg, szárazság, vagy a túlzott csapadék. Az algák olyan területről származnak, amelyekre jellemző a hosszú időintervallum az apály és a dagály között. Így sokáig ki vannak téve a stresszhatásoknak. A készítményekkel kezelt növényekre így átviszik az ellenállóképességet. De nem szabad megfeledkeznünk a makro- és a mikroelemekről sem. Feladatuk nem az, hogy pótolják a tápanyagszükségletet a vegetáció egész ideje alatt, hanem az, hogy a pillanatnyi helyzetben kiegészítsék a tápanyag-hiányt. A felsorolt összetevők hatása röviddel az alkalmazást követően (10-14 nap) látható a gyökéren.

Hogy hogyan működött a gyakorlatban a Galleko koreň és Galleko univerzál, mutatja a fotó is.

Őszi káposztarepce, balra kontroll, jobbra Galleko univerzál és Galleko koreň (0,4 + 0,4 l/ha), Tomáš Buk magángazda (Louny járás, CSK), fotó: 2019.4.25.

Hatásuknak köszönhetően a kezelt egyedeknek nem csak hosszabb a gyökere, hanem több a mellékgyökere is. A kezelt növénynek az adott időszakban több oldalhajtása volt.

A 2016/2017-es kisparcellás kísérleteknél, amelyeket az NPPC VÚRV Piešťany – VŠS Malý Šariš (Eperjesi járás) végzett, kiderült, hogy a Galleko készítmények pozitív hatása másutt is keresendő, nem csak a hozamban. A kiegyensúlyozott, és hosszan virágzó növény jobban ellenállt a patogéneknek, ez ebben az esetben 500 – 670 kg többletet eredményezett.

A Galleko technológia a konkrét termények esetében úgy van összeállítva, hogy az egyes alkalmazásokkal folyamatosan kiegészítsék azokat az anyagokat, amelyekre a növényeknek a különféle vegetációs fázisban szüksége van. Megerősítik és lehetővé teszik az aktuális folyamatok gördülékeny lefolyását. Folyamatosan kiegészülnek a stresszcsökkentő hatásokkal, így ellenállóbbá válik a növény. 

A virágzás kezdetén ajánljuk a Galleko kvet a plod készítményt alkalmazni. A gyakorlatban jól bizonyított a TM-ben való alkalmazás, közösen a rovarölő szerekkel. Az alkalmazás célja, hogy hasson a gyökérrendszerre, és minél tovább működőképesnek tartsa meg. Erről a már említett szerves anyagok gondoskodnak. Segítik a tápanyagfelvételt és azok szállítását a becőbe. Az eredmény a magasabb EMT. És nem csak ez. A növények, amelyeket ezzel a készítménnyel kezeltek, sokkal kisebb számú, nem kifejlett, beszáradt becővel rendelkeztek. Ez az egyes alkotóelemek szinergikus hatásának köszönhető, amelyeket a Galleko kvet a plod tartalmaz. Ezeket a növények ebben az időszakban teljes mértékben kihasználják. A legtöbbször az applikáció után olyan időszak jön, amikor a csapadékmennyiség csökken, viszont a napsugárzás intenzitása, valamint a hőmérséklet emelkedik. Az említett tényezők negatívan befolyásolják a növényben végbemenő folyamatokat, mint például az aminosavak szintézise, stresszellenes anyagok képzése. Ezért jó felkészíteni a növényzetet, és segíteni nekik a nehézségek leküzdésében.

Az emlétett megoldás bizonyított az OSEVA PRO Kft. parcelláin (Rožnov – Zubří, Vsetín járás, CSK) a repcében, ahol a Gallekoval kezelt növények esetében (Galleko koreň 0,4 l/ha + Galleko univerzál 0,4 l/ha; Galleko kvet a plod 0,8 l/ha) 8% hozamnövekedést értek el a kontrollal szemben. Hasonlóan pozitív eredményt könyvelhettek el a 2017/2018-as szezonban a repcében az NPPC VÚRV Piešťany kísérleti állomáson Vágborin. A zárójelentésben, amelyet Ing. Mária Sekerková, CSc. írt, a következők olvashatók: A Galleko koreň alkalmazása a Galleko univerzál készítménnyel együtt a vegetáció kezdetén megindította és segítette a növényeket a növekedésben, és segített részben leküzdeni a hosszan tartó szárazság okozta nehézségeket. A 2-es és 3-as variáns esetében figyelemre méltó, 0,58 és 0,28 t/ha növekedést értünk el, amelyre egyedül az alkalmazott anyagok lehettek hatással, mivelhogy a rovarölőszeres kezelést az összes variáns esetében azonos módon alkalmaztuk.“

A fentiekből is kitűnik, hogy a Galleko valóban segítő kezet nyújt a termelőknek, és gazdaságossá teszi a termelést. Ezt igazolják a kísérleti állomásokon végzett többéves kísérleti eredmények.

Bővebb info: Telefon: 0911 44 44 78 E-mail: info@galleko.com

Martin Šotík, Galleko

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?