Vasárnapi asztal

s

Krémes böjti zöldségleves, rakott kel hús nélkül, sajttal töltött rizsgolyók, gombás-sajtos tésztasaláta, citromos-mákos kevert

Érdekes
gh

Krémes böjti zöldségleves

Hozzávalók: 2 vörös- és 2 cikk fokhagyma, 1 póréhagyma, 1 közepes zeller, 1 cikk gyalult (kel)káposzta, 2 sárgarépa, 2 paradicsom, 2 ek. petrezselyemzöld, 1-1 tk. szárított bazsalikom és oregánó, 1-2 bio zöldségleveskocka, 3 ek. olívaolaj, 2-2,5 l víz.

A zöldségeket megtisztítjuk, és apró kockára vágjuk. Az aprított vörös- és fokhagymát pár perc alatt üvegesre pároljuk az olívaolajon. Rátesszük a káposztát, zellert és répát. Néhány percig együtt dinszteljük, majd hozzáadjuk a póréhagymát, paradicsomot és a zöldségleveskockát. Belekeverjük a szárított zöldfűszereket, és felöntjük vízzel. Lassan főzzük; miután a zöldségek megpuhultak, hagyjuk hűlni pár percig, aztán turmixgépben (vagy botmixerrel) alaposan összeturmixoljuk.

Érdekes
h

Rakott kel hús nélkül

Hozzávalók: fél fej kelkáposzta, 40 dkg burgonya, 2 tojás, 2 dl tejföl, 10 dkg márványsajt, 4 dkg zsemlemorzsa, olaj, só, bors és fűszerpaprika ízlés szerint + 10 dkg reszelt sajt a tetejére.

A kelkáposztát megtisztítjuk, leveleire szedjük, majd szélesebb csíkokra metéljük. Forrásban lévő sós vízben 5 percig főzzük. A burgonyát héjában megfőzzük, meghámozzuk, felkarikázzuk. A keményre főtt tojást karikára vágjuk. A sajtot lereszeljük, és a tejfölbe keverjük.

Olajjal kikent, zsemlemorzsával behintett tűzálló tálba rétegekben lerakjuk a lecsöpögtetett kelkáposztát, a burgonyát és a keménytojás-karikákat. Az első sort leöntjük a sajtos tejföl felével. A rétegezést kelkáposztával fejezzük be, aztán rálocsoljuk a megmaradt sajtos tejfölt; tetejét meghintjük zsemlemorzsával, megszórjuk reszelt sajttal. Forró sütőben 25-30 percig sütjük.

Érdekes
g

Sajttal töltött rizsgolyók

Hozzávalók: 40 dkg rizs, 20 dkg vegyes zöldség, 10 dkg füstölt sajt, 2 tojás, liszt, zsemlemorzsa, olaj a sütéshez.

A rizst a hagyományos módon puhára főzzük, majd lehűtjük. A zöldségeket felaprítjuk, s puhára pároljuk. Miután a rizs kihűlt, összekeverjük a párolt zöldséggel, markunkba kis adagokat veszünk, s a tetszőleges méretűre kockázott füstölt sajtot beléjük rakva kis golyókat formázunk. 10-20 percre hűtőbe tesszük őket.

Amikor megkeményedtek, a szokásos módon bebundázzuk, majd forró olajban aranybarnára sütjük.

Tipp: Tejszínes húsokhoz, pörköltekhez köretként is adhatjuk.

Érdekes

Gombás-sajtos tésztasaláta

Hozzávalók: 50 dkg farfalle (masnitészta), 50 dkg gomba, 8 ek. napraforgóolaj, 1 citrom, 4 gerezd fokhagyma, félmaroknyi bazsalikomlevél, fél tk. aprított rozmaring, só és bors ízlés szerint, 10 dkg feta sajt, pár szem koktélparadicsom.

A tésztát enyhén sós vízben kifőzzük. Leszűrjük, és meglocsoljuk egy kevés olajjal, hogy ne tapadjon össze.

A felszeletelt gombát kevés olajon serpenyőben megpirítjuk; ráreszeljük a fokhagymát, és elzárjuk alatta a lángot. Ráfacsarjuk a citromot (a héját is hozzáreszelhetjük), és megszórjuk zöldfűszerekkel. Összeforgatjuk a kifőtt tésztával, ha szükséges, még egy kevés olajat locsolunk rá, s felezett koktélparadicsomokkal megszórva kínáljuk.

Érdekes
hjmh

Citromos-mákos kevert

Hozzávalók: 30 dkg félgrízes liszt, 3 ek. mák, 1 tk. sütőpor, csipet só, 3 tojás, 15 dkg cukor (vagy ennek megfelelő eritrit), 1 dl olaj, 2 ek. joghurt, 0,5 dl tej, 1 tk. vaníliakivonat, 1 citrom reszelt héja és leve; máz: 1 dl citromlé, 25 dkg porcukor (cukormentes diétában elhagyható).

Egy hosszúkás kenyérformát kikenünk vajjal vagy olajjal. Nagyobb tálban összevegyítjük a lisztet, mákot, sót és sütőport. Egy másik tálban a többi összetevőt keverjük el. A lisztes keverékhez fokozatosan hozzádolgozzuk a nedveset, amíg egyneművé nem válik. A tésztát kivajazott formába öntjük, és 180 fokra előmelegített sütőben 45–50 percig (tűpróba!) sütjük.

Közben a porcukrot kikeverjük a citromlével – sűrű mázat kell kapnunk. Ha híg, tegyünk hozzá még porcukrot, ha túl sűrű, hígítsuk citromlével.

A süteményt hagyjuk teljesen kihűlni, majd a formából kivéve bevonjuk a citromos mázzal.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Korábbi cikkek a témában

Ezt olvasta már?