Segítség, anya lettem!

lélek

A legtöbben csupán a filmek fikciójaként gondolunk azokra a már-már szürreális élethelyzetekre, amikor a nők szinte csak a szülőszobán tudják meg, hogy néhány órán belül édesanyák lesznek. Pedig a legjobb forgatókönyvek írója éppen a valóság. Dr. Turcsányi Attila szülész-nőgyógyász szakorvossal ezekről a nem mindennapi szüléstörténetekről beszélgettünk.

Előfordult-e a praxisában, hogy egy nő csak a szülészeten szembesült azzal, hogy hamarosan édesanya lesz?

Igen, évekkel ezelőtt úgy szállítottak egy kismamát a szülőszobára érett újszülöttjével együtt, hogy az akkor már háromgyermekes édesanya közlése szerint nem tudott a negyedik terhességéről. A szülőfájások megindulásakor derékfájdalmakra gyanakodott, ezért meleg fürdőt vett, és lazítani próbált. Ekkor érte meglepetésként a negyedik gyermeke megszületése.

Hogyan lehetséges ez? Hogyan fordulhat elő, hogy egy nő hónapokon át nem veszi észre az egyértelmű jeleket: nő a pocakja, kimarad a menstruációja, valaki mocorog a hasában?

Negyedik gyermeknél nehezen képzelhető el az ismert jelek félreértelmezése. A has növekedését még foghatják hízásra, a menstruációra nem figyelnek, de a magzatmozgás, főleg az utolsó hónapokban, elég egyértelmű.

Akkor mégis hogyan fordulhat elő a példaként említett eset is? Hogyan tudják a mindennapi valóságuknak ezt a részét kizárni?

Az emberi elme szelektíven gyűjti az információkat a környezetből. Ennek egyik bizonyítéka a híres monocikliző majom példája: egy kísérletben arra kérték a résztvevőket, hogy figyeljenek meg egy kisfilmben telefonáló embert. Mivel erre koncentráltak, a legtöbbjük nem is emlékezett a kép közepén átkerekező jelmezes majomra.

Hogyan befolyásolja egy fel nem ismert terhesség a későbbi családi kapcsolatokat?

Egy nem kívánt terhességből született gyermek könnyedén meg tudja mérgezni a család életét. Az a gyakoribb eset, amikor az anyuka a negyedik hónapban közli, hogy nem szedi a fogamzásgátlót. Az apák nehezen tudják túltenni magukat a kész helyzeten, gyakran úgy tekintenek a gyermekre, hogy vele ejtették át őket.

Hogyan lehetne elkerülni a példánkhoz hasonló eseteket? Egyáltalán elkerülhetők-e? Meg lehet-e győzni egy nőt a terhességéről, ha nem akar tudomást venni róla?

Véleményem szerint ha szembesítjük a ténnyel: megmutatjuk ultrahangon a magzatot, hallhatóvá tesszük a szívműködést, akkor nincs más választása, mint tudomásul venni. Ehhez persze el kell jutnia egy szülész-nőgyógyászhoz, viszont ha nem akarja tudni, akkor ez utóbbi szinte megoldhatatlan.

Tabutéma-e ez a szakmában és a társadalomban?

Ritka eseményről van szó, de nem hinném, hogy tabutéma. A szakmai protokoll szerint gondozatlan terhességnél vizsgálni kell a családi környezetet, mert felmerülhet a terhesség bűncselekménnyel való befejezésének lehetősége is. Ennek megelőzésére szolgálnak a számos helyszínen működő anonim inkubátorok.

A teljes cikk a VasárnapLélek mellékletben jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?