Leköszönt az MKP országos elnöksége

Menyhárt József az MKP elnöke
Pozsony |

Lemondott az MKP országos elnöksége a parlamenti választás eredményei miatt. A pártelnöki jogköröket átmenetileg Őry Péter, az Országos Tanács elnöke gyakorolja. 

Magyar Közösség Pártja (MKP) Országos Elnöksége, vállalva a politikai felelősséget a parlamenti választáson elért eredményért, hétfő éjjel lemondott, és jóváhagyta az ügyvivő elnökség tagjait. A parlamenti választáson az MKP színeiben legtöbb preferenciaszavazatot szerzett 9 jelölt lesz az ügyvivő elnökség tagja. Ők az országos szervek tisztújításáig maradnak hivatalban.

A párt vezetését most Bárdos Gyula, Menyhárt József, Berényi József, Őry Péter, Cziprusz Zoltán, Csáky Pál, Farkas Iván, Furik Csaba és Viola Miklós alkotja. Az MKP-nak egyébként eddig 16 tagú volt az elnöksége. A mostani, 9 tagú ügyvivő testületből csak Viola és Csáky nem volt benne a választás előtti pártvezetésben. Csáky azonban 2007 márciusa és 2010 júniusa között az MKP elnöke, később pedig a párt EP-képviselője volt.

Az áprilisra tervezett Országos Kongresszusig az Országos Tanács jelenlegi elnöke, Őry Péter tölti be az országos fórumokat előkészítő koordinátori szerepet és ő gyakorolja a pártelnöki jogköröket. Az Országos Elnökség hétfőn este határozott arról is, hogy a Híddal való tárgyalásra csupán a mindkét párt országos szerveiben lezajlott tisztújítási folyamat befejezése után kerülhet sor. Králik Róbert, az MKP sajtótitkára elmondta, leghamarabb az április végi kongresszus után felálló elnökség ülhet le tárgyalni a Híddal.

Arra a kérdésre, hogy a kongresszuson jelölteti-e magát az elnöki posztra, Őry lapunknak elmondta, ez most irreleváns kérdés. „Nem az a kérdés, hogy kik fogják csinálni, hanem hogy mit akarunk csinálni” – fogalmazott az MKP megbízott vezetője.

Menyhárt József, a leköszönő pártelnök szintén nem válaszolt egyértelműen arra a kérdésre, hogy újra versenybe száll-e a pártvezetői tisztségért. Hozzátette, az MKP-n belül pártszerkezeti átalakulásra van szükség. „Egy kisebb és mozgékonyabb elnökség és kongresszus kell” – mondta Menyhárt. A leköszönő elnök a párt élén eddig eltöltött időszakot úgy értékelte, a legnagyobb eredmény az, hogy regionálisan erős politikai formációként szerepelnek. „Partnereink vannak a jelenlegi kormányalakító erők között, hiszen Igor Matovič pártjával Nagyszombat megyében szoros együttműködésünk van” – tette hozzá Menyhárt. Úgy látja, a legnagyobb sikertelenségük, hogy most nem jutottak a törvényhozásba.

Őry és Menyhárt is úgy látja, hogy az MKP a szlovákiai magyarság legerősebb politikai formációja. Az MKP a parlamenti választáson az MKÖ listáján indult, amely 3,9 százalékos eredményével nem jutott a törvényhozásba. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?