Matovič: Nem kizárt, hogy Daniel Lipšic helyet kap a kormányban

Daniel Lipšic

Igor Matovič, az OĽaNO vezetője Daniel Lipšic ügyvédet kiváló embernek tartja, ezért nem zárta ki, hogy az új kormányban funkcióhoz juttatná őt. Ezt azután jelentette ki, hogy hétfőn találkozott Zuzana Čaputová államfővel. Az OĽaNO elnöke megismételte: négyes koalíciót akar, vagyis alkotmányos többséget a parlamentben.

„Semmi sem dőlt még el, minden lehetséges” – válaszolta Matovič a Lipšic kormánytagságát firtató újságírói kérdésre. Hozzátette: magával Lipšiccel még nem beszéltek erről.

Matovič nem erősítette meg, hogy az OĽaNO az egészségügyi tárcára pályázik, csak annyit mondott, hogy Marek Krajčí képviselő kiváló szakembernek számít ezen a területen. Hozzátette: a kormánypozíciókat az egyes pártok által szerzett százalékok arányában osztanák el a koalíción belül, ahogy az már szokásban van.

Matovič nem tudta megmondani, hogy Richard Sulík, az SaS elnöke lesz-e a pénzügyminiszter. Sulík korábban kijelentette: ha az SaS lenne a koalíció második legerősebb pártja, igényt tartana erre a pozícióra. „Ha összejön a négyes koalíció, ez a matematika valószínűleg borulni fog” – fűzte hozzá.

Arra a kérdésre, hogyan érzi magát ebben az új helyzetben, Matovič azt válaszolta: mint Alice Csodaországban, aki egyszer csak megkapta az ország főkulcsát, és óriási felelősség hárult rá. Hozzátette: ha kormányfő lesz, minden ellenzéki párt vezetőjét meg fogja hívni a kormányhivatalba egy közös ebédre, hogy így tisztelje meg azokat a választókat, akik rájuk szavaztak. „A következő kormány idején az egyik fő célom az lesz, hogy a Smer és az ĽSNS választóinak is a lelkükre beszéljek” – szögezte le.

 Az OĽaNO elnöke azt is garantálta, hogy az SZK Nemzeti Tanácsában a Szlovákiában élő magyarokat és a liberálisokat is képviselni fogják. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett, hogy az OĽaNO frakciójában legalább tíz-tizenöt képviselő liberális nézeteket vall. Hozzátette: minden képviselő alkotmányos joga szabadon, a meggyőződésével és a lelkiismeretével összhangban szavazni a parlamentben.

Közben Daniel Lipšic a Facebookon tett közzé egy bejegyzést, melyben leszögezi, hogy nem lesz belügyminiszter.

 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?