Fölényes győzelmet aratott Matovič, sem a Híd, sem az MKÖ nem jutott be

Igor Matovič
Pozsony |

Az Igor Matovič vezette OĽaNO 25,02%-kal nyerte a nyolcadik szlovákiai parlamenti választást, ezzel közel 7%-kal megelőzve az elmúlt kormány legerősebb pártját, a Smert. A Híd és az MKÖ sem jutott törvényhozásba – derül ki a voksolás nem hivatalos végeredményeiből.

 

Az OĽaNO nyerte a parlamenti választásokat a szavazatok 25,02 százalékának a megszerzésével. Ez a Statisztikai Hivatal (ŠÚ) által közzétett előzetes eredményekből derült ki, miután minden szavazókörben összeszámolták a szavazatokat. A parlamentbe hat párt és mozgalom jutott be. A választási részvétel 65,79 százalékos volt, amely magasabb a négy évvel ezelőttinél.

A második helyen a Smer végzett 18,29 százalékkal, a harmadik pedig a Sme rodina mozgalom lett 8,24 százalékos támogatottsággal. Őket az ĽSNS követi 7,97 százalékkal, majd a PS/Spolu koalíciója következik, amelynek a bejutáshoz szükséges 7 százalékból csak 6,96-ot sikerült szereznie. Az SaS ugyanakkor 6,22 százalékkal jutott be a parlamentbe, a Za ľudí párt pedig 5,77 százalékot ért el.

A parlament kapui mögött maradt a KDH 4,65 százalékkal, a Magyar Közösségi Összefogás 3,90 százalékkal, továbbá az SNS (3,16) és a Dobrá voľba (3,06) is. Három százalék alatt végzett a Vlasť (2,93) és a Híd (2,05) párt is.

A többi politikai formáció egy százalékot sem ért el. A Socialisti.sk 0,55, a Máme toho dosť! 0,32, az SĽS (0,28), a DS 0,14, a Solidarita pedig 0,11 százalékot tudhat a magáénak. A STANK 0,07 százalékot szerzett, a Slovenské hnutie obrody és a Hlas ľudu pedig egyaránt 0,06 százalékot.

A választási részvétel 65,8 százalékos volt.

Összességében Matovičnak sikerült a legtöbb preferenciaszavazatot begyűjtenie, összesen 495 126-ot. Őt Peter Pellegrini (Smer) követi 411 254 karikával, majd Robert Fico, a Smer elnöke következik, akit 242 098-an támogattak. A negyedik legtöbb karikát Marian Kotleba, az ĽSNS elnöke szerezte, az ötödik helyen pedig Boris Kollár, a Sme rodina mozgalom vezetője végzett.

(tasr/ Denník N)

Kapcsolódó cikkünk
Kapcsolódó cikkünk
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?