A magyar esélyekről

urna

Szlovákiában a legfontosabb kisebbségi stratégiai cél a magyar képviselet megtartása – lenne. A modern, európai, etnikai alapú politizálásban hiszek, Katalónia vagy Dél-Tirol példáinak békés vonásaiban.

Ami felvidéki gyökerű magyarként aggodalommal tölt el, az a magyar képviselet. E vitába kívülről én nem szállnék be, de ebben az esetben valószínűleg a teljes magyar összefogást kellett volna megteremteni: akár tüzet a vízzel, kisebbségi alapon.

Ha ugyanis szeretnénk megőrizni magyarságunkat, kultúránkat, s megkapni azokat a kisebbségi jogokat, amelyeket katalánok, baszkok, dél-tiroli németek magától értetődően élveznek, akkor nincsenek kompromisszumok, nincs értelme hátrálni, akkor egyszerűen ragaszkodni kell minden körülmények között ahhoz, ami jár a sokszínű Európában. Lehet persze mindezt szelíden, kulturáltan, párbeszédre törekedve, vagy lehet harciasabban, de mindenképpen elvi alapon szükséges politizálni. Amennyiben a kisebbségi lét célja nem a lassú és folyamatos feloldódás elfogadása a többségi nemzetben, hanem identitásunk, nyelvünk minden generáción átörökítendő megőrzése. Ebben szerintem nem lehetségesek engedmények. Tessék megnézni az említett európai kisebbségek kitartását, büszkeségét, makacsságát: a katalán zászlók borította francia Perpignant, a németül beszélő Bolzanót; ez nem megy a jogainkért haverkodva, udvarolva, tűrve-barátkozva, örökké várva a dolgok jobbra fordulását. Ehhez erő kell és világos artikuláció. Határok.

Eközben persze jól kell tudni szlovákul, két kultúrában otthon lenni hozzáad az emberhez, de a többségi nemzettel élve a kényelem természetes önfeladáshoz vezet; ilyen az ember természete, ha nem edzi magát, ha nem fegyelmezett, a könnyebb ellenállás irányába halad, az pedig a feloldódás lesz. A kisebbségi életforma, az egyenrangú kisebbségi polgári lét kiharcolása energiát igényel. Az együttélés nem jelenthet eltűnést, csakis markáns önállóságot, egyenrangúságot. 
Jó ideje azt gondolom, hogy a modern tömegdemokráciában a választás nem szerelmi kérdés, az ember nem rajongása tárgyaként támogat politikusokat, inkább a „legkisebb rosszat” kell keresni, számos szempontot mérlegelve: érzelmeinket, szimpátiánkat, világnézetünket és személyes érdekeinket – meg a közérdekről vallott elképzeléseinket. Ezekből az összetevőkből hozunk egy döntést, megfontolásainkat súlyozva, mérlegre téve. Voksunk nem egy életre szól, néhány évre ad támogatást valakinek, valamilyen elképzelésnek. A felelős döntés nem házasság, tévedés joga fenntartva. 

A lényeg azonban: szavazni jobb, mint távol maradni. Kisebbségi magyarként ez duplán igaz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?