Özönlenek haza szavazni a külföldön dolgozók és tanulók

Választás 2020
Pozsony |

Rekordszámban jönnek haza a hétvégére a külföldön dolgozó és tanuló szlovák állampolgárok, hogy leadhassák szavazatukat a választáson – számolt be a repülőjegyek értékesítésével foglalkozó Pelikán utazási iroda. Adatai szerint az eladott repülőjegyek száma jóval meghaladja még a tavalyi államfőválasztás előtt eladott repülőjegyek számát is.

133%-kal több szlovák állampolgár vásárolt repülőjegyet bécsi, pozsonyi, budapesti és kassai járatra a mostani időszakban, mint a 2016-os parlamenti választás előtt. Ráadásul 80%-uk csak egyirányú jegyet vásárolt, négy éve az arányuk 50% volt. Ugyanakkor retúrjegyet kedvezményesebben vehettek volna. Ebből arra lehet következtetni, hogy sokan hirtelen elhatározásból, érzelmi alapon döntöttek úgy az utolsó pillanatokban, hogy mégis hazajönnek, és hajlandók voltak többet fizetni azért, hogy leadhassák a voksukat. 

„Több ezer emberről van szó” – magyarázta Jozef Rybár, a Pelikán menedzsere.

A növekedés azért is szembetűnő, mert a köztársasági-elnökválasztáson nem lehet külföldről szavazni, aki le akarta adni a voksát, annak haza kellett jönnie. A parlamenti választáson viszont lehet külföldről, postai úton szavazni, és ezt is szintén sokan kérvényezték.

„Elmondható, hogy a napokban szokatlanul nagy volt az érdeklődés a repülőjegyek iránt, a választásokkal összefüggésben történelmi rekordról beszélünk” – tette hozzá Rybár. 

Az adatok és statisztikák elemzésekor több tényezőt figyelembe vettek. Az utasforgalom még ahhoz mérten is kiugró, hogy manapság átlagban sokkal többen repülnek, mint négy évvel ezelőtt, és a járatok száma is emelkedett. Emellett azt is figyelembe vették, hogy a koronavírus megjelenése miatt az elmúlt időszakban visszaesett az utasok száma, de a választási hétvégével összefüggésben mégis rekordnagyságú volt a jegyvásárlás. A legtöbben Spanyolországból, Nagy-Britanniából, Olaszországból, Németországból, Hollandiából, Svájcból, Franciaországból, Svédországból, Dániából és Belgiumból utaztak haza szavazni.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?