Hetvenöt tevével váltotta meg büntetését egy 12 éves lányt megerőszakoló és megölő férfi

Hetvenöt tevével váltotta meg büntetését egy 12 éves lányt megerőszakoló és megölő férfi

Hetvenöt tevével váltotta meg büntetését egy 12 éves lányt megerőszakoló és megölő férfi Szomáliában. A halálbüntetésére váró, ám a családdal egyezséget kötő férfit elengedték a halálsorról.

A női jogokkal foglalkozó csoportok közlése szerint ez aláássa az országban a nemi erőszakot korlátozó, mérföldkőnek számító törvényt és támogatja a büntetlenség kultúráját a kelet-afrikai országban.

Aisha Ilyes Adent a szomáliai Puntland régióban lévő Galkayo város piacáról rabolták el tavaly februárban. Csoportosan megerőszakolták, megfojtották, nemi szerveit megcsonkították.

Három férfit ítéltek halálra májusban egy 2016-os, szexuális bűncselekményekről szóló törvény értelmében Puntlandban. Ez a félig autonóm régió az első Szomáliában, melyben kriminalizálták olyan cselekményeket, mint a szexuális zaklatás és nemi erőszak.

A háromból két elítéltet kivégzőosztag végzett ki a hónap elején. A harmadik férfi, Abdisalan Abdirahman kivégzését akkor hivatalos magyarázat nélkül késleltették.

Az áldozat egyik rokona megerősítette, hogy Abdirahmant február 20-án szabadon engedték, miután egyezséget kötött a családdal, hogy a lány megölését és megerőszakolását 75 tevével kompenzálja.

„Fel vagyok háborodva azon, ahogyan a harmadik férfi kiszabadult. Puntlandben és általában Szomáliában a megerőszakolt áldozatoknak nem szolgáltatnak igazságot a tradicionális vezetők érintettsége miatt. Ellenzem, hogy az ilyen ügyeket a szokásjogok és a hagyományok szerint kezeljenek. Ez hatalmas probléma jogrendszerünkben és aláássa a nők és lányok jogait” – fogalmazott Ubah Mohamed, a Somalia Gender Hub jogvédő csoport tagja.

Az igazságügyi minisztérium munkatársai nem nyilatkoztak az ügyben.

A nemi erőszak gyakori és gyakran marad büntetlen Szomáliában, ahol az évtizedek óta tartó konfliktusok táplálták az erőszak kultúráját és meggyengítették a törvények betartatásával megbízott intézményeket.

Az áldozatokat a tradíció szerint arra kényszerítik, hogy fogadják el a kompenzációt – gyakran tevék vagy más haszonállatok formájában – és házasodjanak össze támadójukkal. Az évszázados gyakorlat célja, hogy véget vessen a rivális klánok közötti harcoknak.

Aisha Ilyes Aden brutális meggyilkolása nagy felháborodást és nyilvános tüntetések sorát váltotta ki. Követelték a hatóságoktól a szexuális jellegű bűncselekmények elleni törvény érvényesítését és az igazság védelmét.

Aden ügyében a három férfi elítélése volt az első ilyen jellegű „siker” Puntlandben.

A női jogokért küzdő aktivisták szerint soha nem fog véget érni a nők elleni erőszak, amíg a szokásjog lehetővé teszi, hogy megegyezéssel oldjanak meg ilyen bűnügyeket.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?