Súlyos bírság járhat azért, ha nem követi ezt a szabályt a választáskor

Választás 2020
Pozsony |

33 eurós bírságot szabhatnak ki arra, aki kiviszi a szavazóhelyiségből a fel nem használt szavazólapokat – tájékoztat honlapján a belügyminisztérium. A szavazó köteles a fel nem használt, vagy a helytelenül kitöltött szavazólapokat az erre a célra kijelölt, lezárt dobozba helyezni.

A szavazás titkos, a választó a szavazófülkében voksol. A szavazólapot módosítás nélkül teheti be a borítékba, vagy legfeljebb négy jelölt sorszámát karikázhatja be. A borítékot ezután a szavazóurnába kell helyezni.

Azok a szavazópolgárok, akik komoly betegség miatt nem tudnak elmenni a szavazóhelyiségbe, mozgóurnát kérhetnek.

„Ha a választópolgár nem a szavazóhelyiségben szavaz, a választási bizottság tagjai előtt meg kell semmisítenie a fel nem használt vagy elrontott szavazólapokat” – írja a belügyminisztérium. Az Országos Választási Bizottság határozata szerint a szavazó nem dobhatja a szavazólapokat a szemétkosárba.

Ha egy szavazó tévesen karikázott egy szavazólapon, vissza kell adnia az összeset, és a bizottság újakat ad neki. A belügyminisztérium közölte, akkor is érvényes a szavazat, ha a szavazólap piszkos lett, összefirkálták vagy elszakadt. Egyértelműnek kell lennie azonban, hogy a szavazó hogyan voksolt.

A parlamenti választás február 29-én lesz. Minden szlovák állampolgár, aki a szavazás napjáig betölti 18. életévét, élhet szavazati jogával. A választás megrendezése több mint 12,6 millió euróba kerül. A független Szlovákia történetében ez lesz a nyolcadik parlamenti választás. Több mint négymillió szavazásra jogosult választópolgár van az országban.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?