Nem olcsó mulatság a válságkezelés

Párkány
Párkány |

Párkány megveszi az NHSZ Tatabányával közös, csődközelbe jutott KSOH cégének többségi tulajdonrészét – döntött rendkívüli ülésén a képviselőtestület. A hulladékelhordás márciusra is biztosított, viszont a KSOH konszolidálása és szerkezeti átalakítása nem lesz fájdalommentes. 

Az utóbbi három évben több százezer eurós hiányt felhalmozó cég gazdasági helyzetéről elkészült a könyvvizsgálói jelentés és a hivatalos becslés is a KSOH összértékéről. Eszerint a vállalat jelenleg 273 301 eurót ér, Párkány pedig ennek az összegnek a hatvanöt százalékát, azaz maximum 177 645 eurót hajlandó fizetni az NHSZ Tatabányának a többségi tulajdonrészért cserébe. A vételárról és a vásárlási szándékról szerda délutáni rendkívüli ülésén döntött az önkormányzat. A tanácskozáson Eugen Szabó polgármester négyféle megoldást ismertetett a KSOH jövőjére. Ezek közül a legköltségesebb változat az lenne, ha a város külső céggel hordatná el a hulladékot. Viszont azzal, hogy az önkormányzat a többségi tulajdonrész megvételéről döntött, Párkány kizárólagos tulajdonossá válik a KSOH-ban, a cég konszolidálása, szerkezeti átalakítása pedig további, mintegy 115 ezer eurót emészt fel. Ugyanis a létszámleépítésre, a végkielégítésekre 33 ezer eurót terveznek, emellett a cég adósságait is rendezni kell, nemkülönben a KSOH egy évnél régebbi követeléseit – csak ez utóbbi több mint húszezer eurós tételt jelent. Párkány a KSOH-ról folyamatosan tárgyal az NHSZ Tatabányával, a polgármester úgy nyilatkozott, van rá esély, hogy a magyarországi partner elfogadja a 177 ezer eurós vételárat. 

Büntetőfeljelentés 

A képviselő-testület a városi vagyon megmentéséért egyhangúlag megszavazta, hogy a KSOH kizárólag Párkány tulajdona legyen, Csepregi Zoltán és Gabriel Szalatnyai képviselő viszont továbbra is szorgalmazza, hogy a polgármester tegyen büntetőfeljelentést a felelőtlen gazdálkodás miatt. Eugen Szabó erre Csepregi Zoltánnak úgy reagált, mint a felügyelőbizottság új elnöke, a képviselő maga is tehet ilyen feljelentést, ő sem zárkózik el a javaslattól, jelenleg viszont fontosabb a válságkezelés és a közérdekű szolgáltatások biztosítása. Párkányban a hulladékelhordás márciusban is megoldott, Jozef Borovič képviselő ugyanakkor javasolta, hogy az adásvételi tárgyalásokon Párkány szabja feltételül, hogy a KSOH addig biztosítsa a hulladékelhordást, amíg a cég teljesen a város tulajdonába nem kerül. Eugen Szabó polgármester szerint nem okvetlenül kell, hogy ez feltétel legyen, mert a cég tevékenysége továbbra sem szünetel, a szolgáltatást továbbra is meg lehet hosszabbítani. 

Nánára kerül a hulladék

Az ülésen az is kiderült, hogy a nánai hulladéklerakó továbbra is tudja fogadni a város termelte szemetet, és tervezik egy új tárolóhely – kazetta kialakítását is, ez utóbbi Eugen Szabó szerint nyárra készülhet el. Hosszabb távon viszont Párkány azzal szembesülhet, hogy távolabbra, 30–40 kilométerre kell majd elhordani a hulladékot. František Árendáš képviselő azt javasolta, Párkány az NHSZ Tatabányával folytatott tárgyalásokon vesse fel, hogy a KSOH kötelezettségeinek és konszolidálásának költségeit a magyarországi fél részben vállalja át, mert az utóbbi három év gazdálkodásáért többségi tulajdonosként ő is felelős volt. Hogy Párkány mit kezd majd kizárólagos tulajdonosként a KSOH-val, és miként oldja meg végleg a hulladékelhordást, az a további önkormányzati ülések döntéseitől is függ. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?