De miért is jött a koronavírus?

kotrha

Mindenhol a koronavírus. Szerte a világban most már gyorsabb az új esetek növekedésének száma, mint Kínán belül. 

Európában az olaszok küzdenek most leginkább a vírussal, és amikor e soron íródtak, Közép-Európa térképe még „tiszta” volt ez ügyben, hivatalos észlelés nélkül. Ami nem jelenti azt, hogy ne lenne már itt a kór, vagy ne érne ide. 

A fő kérdés az, hogy mennyire kell tartanunk tőle? Az influenzánál egy hajszállal veszélyesebb, arányaiban 100-ból két halálesettel végződő kórral van dolgunk. Ez azért nem pestis, nem ebola. A veszélyeztetett korosztály főleg az idősek és legyengült immunrendszerű betegek. 

Ne feledjük, hogy a Zika-vírus, a nílusi sárgaláz is elért az euroatlanti területekre, az előbbi már ott volt Floridában, az utóbbi Szerbiáig jutott. Az epidemológusok inkább már arról tanácskoznak a koronavírus kapcsán, hogy lassan meg kell szoknunk az ilyen típusú járványokat, éppen úgy, mint az influenzát. Koronavírusból ez az ötödik típus, csak ennek sikerült több embert megfertőznie, amivel jobban átlépte a média ingerküszöbét. A valódi üzenetet viszont nem hozza a média, mert szinte csak karanténokról és maszkokról olvasunk.

A klímaváltozás alapvetően rajzolja át a betegségek evolúcióját, vagyis a baktériumok és vírusok megjelenését, terjedését is a bolygónkon. Erre kell készülnünk. Sok hasonló, kisebb, de új kór fog felbukkanni a következő években. Ha szerencsénk van, a halálosakat (mint az ebolát) vissza lehet szorítani karanténnal még a kevésbé fejlett vidékeken – ha ugyan onnan indulnak. A veszélyes fertőzések azonban nem csak az őserdők mélyéről kerülnek elő vagy denevérhúson keresztül jutnak át az emberre. Éppen az állatokról az emberekre átterjedő fertőzések – mint a madárinfluenza és a hasonlók – váltak növekvő új veszélyforrássá. A tömeges állattartás (szárnyasok, marhák, sertések) a nyugati vidéken is bőven elég táptalajt jelent ahhoz, hogy egy kis balszerencsével mutálódjon egy-egy vírus, megjelenjen az új variáns. 

Ha tehát a valódi megelőzésen akarunk társadalmi szinten gondolkodni, úgy az állattartásról és a felmelegedés megelőzéséről kellene beszélni, viharos gyorsasággal megegyezni. 

Amíg egyre gyorsul a természetes élőhelyek átalakulása, új fajok és növények telepednek meg és hozzák magukkal a baktériumaikat és vírusaikat, addig az emberek ki lesznek téve az újabb és újabb járványszerű betegségeknek. Még jobb lenne, ha a mostani fertőzések kapcsán arról lehetne többet hallani, hogyan alakítottuk át saját magunk, az emberiség, a minket körülvevő bolygót annyira, hogy már nem tudjuk kontrollálni az egyébként általunk elindított folyamatokat.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?