Amszterdam: ne mutogassák a prostit, mint egy bazári majmot!

Amszterdam: ne mutogassák a prostit, mint egy bazári majmot!

Egyre nagyobb gondot okoz Amszterdamnak a túlturistásodás (overturism). Ám nemcsak a külföldi vendégek mennyisége, hanem azok viselkedése is változtatásokra készteti a városvezetést. Az egymillió lakosú holland fővárosba évente 20 millió turista érkezik.
 

Az április végén életbe lépő szabályok szerint az egyik legfontosabb intézkedés, hogy ki lesznek tiltva a vezetett túrák a holland főváros híres piros lámpás negyedéből – igaz, a turisták továbbra is bemehetnek. Azonban a városvezetés annak véget akar vetni, hogy az idegenvezető beáll az ablak elé, háttérben a magát kínáló prostituált, és úgy mutogatja őt, mint egy bazári majmot. Ezzel kapcsolatban Amszterdam polgármester-helyettese, Victor Everhardt egy közleményt adott ki, melyben azt írja, „tiszteletlenség a szexmunkásokat turistalátványosságként kezelni”.
Hírek szerint naponta 115 ilyen vezetett túra van a negyedbe, és a legnagyobb baj ezekkel, hogy a turisták zaklatják a prostituáltakat, beleegyezésük nélkül képeket készítenek róluk. A városvezetés azt várja az intézkedéstől, hogy csökken a tömeg Amszterdam történelmi utcáin, hogy élhetőbb lesz a város.
De nem csak ez az egyetlen probléma a turistákkal, hiszen Amszterdamba sokan szinte csak azért utaznak, mert ott legálisan tudnak marihuánát vásárolni, szívni a helyi coffee shopokban. Ezt a jelenséget is szeretnék megfékezni, ugyanis a városvezetés azt fontolgatja, megtiltja, hogy a turisták füvet vásárolhassanak Amszterdamban.
Egy felmérés szerint a turisták harmada mondta azt, hogy kisebb eséllyel látogatna Amszterdamba, ha életbe lépne a marihuánatiltás. A brit turistáknál még rosszabb az arány, a szigetországi vendégek inkább más városba utaznának, ha ki lennének tiltva a coffee shopokból.
A város már korábban is számos intézkedéssel próbálta megfékezni a turistaáradatot, növelték a hotelekben fizetendő turistaadót, kitiltották a városból a beer bike-okat is. Növelték a büntetéseket is, a nyilvános vizelés, a szemetelés és az éjszakai hangos éneklés 140 euróba fájhat. Egy interjúban Amszterdam alpolgármestere úgy fogalmazott: „Végül is elég egyszerű. Ha csak azért – és csak azért – jössz Amszterdamba, hogy lerészegedj és beszívj, ne gyere.” (szl)

 

OVERTURISM EURÓPÁBAN

  1. London, Egyesült Királyság
  2. Santorini, Görögország
  3. Edinburgh, Skócia
  4. Róma, Olaszország
  5. Reykjavík, Izland
  6. Párizs, Franciaország
  7. Dubrovnik, Horvátország
  8. Velence, Olaszország
  9. Barcelona, Spanyolország
  10. Amszterdam, Hollandia
Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?