Az Amnesztia kapta a legtöbb jelölést

filmdíj
Pozsony |

A Szlovák Televíziós és Filmakadémia szerdán nyilvánosságra hozta az idei Nap a hálóban (Slnko v sieti) nemzeti filmdíjra jelölt alkotások és alkotók listáját, illetve névsorát.

A tavalyi filmtermést értékelve a legtöbb, tizenkét jelölést Jonáš Karásek rendezése, az Amnesztia kapta. Az 1990-es év telét idézi fel ez a mozi, amikor Václav Havel, Csehszlovákia új elnöke amnesztiát hirdetett. A közkegyelem azonban nem érintette az ország egyik legszigorúbb fegyintézetének a legveszélyesebb bűnözőit, akik éhségsztrájkot hirdettek. A leopoldovi börtönlázadás, a kommunizmus bukása és a bársonyos forradalom utáni időszak eufóriáját mutatja a film három család történetével a középpontban. 

Az Amnesztiával együtt Juraj Šlauka Punk je hned! című, amatőr szereplőkkel, valós élethelyzetekben forgatott filmje, valamint Marko Škop Legyen világosság! című, forró társadalmi kérdéseket feszegető, igazán bátor alkotása verseng a legjobb filmnek járó Nap a hálóban díjért. 

A tizenegy jelöléssel induló Legyen világosság! főhőse, Milan Németországban dolgozik. Hazalátogatva a tudomására jut, hogy 16 éves fia tagja lett egy félkatonai ifjúsági csoportnak. Az addig ártalmatlannak hitt kamaszról az is kiderül, hogy bántalmazta egyik osztálytársát, és köze van a fiú tragikus halálához is. A történet azonban egészen másképp alakul, mint ahogy várnánk. 

A legjobb rendező kategóriában az említett három film rendezője, Jonáš Karásek, Marko Škop és Juraj Šlauka izgulhat a díjért. 

A legjobb női főszereplőnek járó díj esélyesei: Natália Germániová (Amnesztia), Zuzana Konečná (Legyen világosság!), Ela Lehotská (Éles késsel). A legjobb női mellékszereplőként jelölték Bárdos Juditot (Út a lehetetlenbe), Anna Geislerovát (Amnesztia), Táňa Radevát (Éles késsel). 

A legjobb férfi főszereplő Pavol Kovačovský (Punk je hned!), Roman Luknár (Éles késsel) vagy Milan Ondrík (Legyen világosság!) lehet. A legjobb férfi mellékszereplő díját František Beleš (Legyen világosság!), Dávid Hartl (Éles késsel) vagy Gregor Hološka (Amnesztia) kaphatja. 
A Nap a hálóban díj ünnepélyes átadóját április 17-én tartják.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?