Kovalcsukot jó formája Washingtonig repítette

Kovalcsuk

Az orosz Ilja Kovalcsuk a Montrelból a bajnokesélyes Washington Capitalsba igazolt a tengerentúli jégkorongbajnokságban, az NHL-ben. Ezzel a 36 éves sztárnak komoly és egyben talán utolsó esélye nyílt arra, hogy begyűjtse a hőn áhított Stanley-kupát.
 

Kovalcsuk nevét a 2008-as kanadai világbajnokságon ismerték meg a legtöbben, amikor a döntőben az ő góljainak is köszönhetően győzte le a szbornaja a házigazdákat. Egy évvel később az ő vezérletével védték meg a címüket az oroszok: 9 meccsen 5 gólt és 14 pontot szerzett. Le is csapott rá a New Jersey csapata, és 15 éves, 100 millió dolláros szerződést kötött vele. 2012-ben a nagydöntőig menetelt a csapattal, ám összesítésben 4:2-re kikaptak a Los Angeles Kingstől. Kovalcsuk ekkor volt legközelebb Stanley-kupához. 

A következő szezont részben a lockout (a klubtulajdonosok és a játékos szervezet közti bérvita) miatt a KHL-ben szereplő Szentpétervár csapatában töltötte. Idő közben a KHL színvonala megerősödött és Kovalcsuknak három gyermeke született, valószínűleg ezért is maradt még öt évet az SZKA-ban, amellyel kétszer is megnyerte a KHL-t, a Gagarin-kupát (2015, 2017). 2018-ban, amikor már senki sem számított rá, visszatért az NHL-be, hogy begyűjtse a Stanley-kupát, és belépjen a Triple Gold Clubba, ahol azok a játékosok tanyáznak, akik a vb-t, az olimpiát és a Stanley-kupát is megnyerték. A Los Angeles Kingshez igazolt, ahol azonban egyáltalán nem jöttek be a számításai. Az első szezonban ugyan még 64 meccsen 16 gólig jutott, de a csapat az egész liga utolsó előtti helyén végzett, náluk csak az Ottawa volt gyengébb. A következő szezonban pedig megromlott a viszonya a vezetőséggel, csupán 17 mérkőzésen lépett jégre, és ezeken csak 3 gólt ütött. Így nem csoda, hogy január 3-án, szabadügynökként, minimálbérért aláírt a Montreal csapatához. A fiatal környezet jó hatással volt rá, egyből vezérré vált, a másfél hónap alatt lejátszott 22 mérkőzésen 13 pontot szerzett (6 gól + 7 gólpassz), és háromszor is győzelmet ért az ő találata. Nem is csoda, hogy pár nappal az átigazolási időszak lejárta előtt újból csapatot váltott. Kovalcsuk ezúttal a Washingtonba igazolt, ahol így az aktív mezőny első (Alekszandr Ovecskin) és a negyedik legeredményesebb játékosa együtt játszhat, kiegészülve egy harmadik orosszal, Jevgenyij Kuznyecovval. 

Ilja Kovalcsuk ezzel óriási lépést tett afelé, hogy 36 évesen reális esélye legyen arra, hogy felüljön az NHL trónjára. 

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?