Zajos kampányhajrá

kotrh

Hamarosan véget ér a parlamenti választási kampány, és annyit bizonyosan leszögezhetünk, hogy nem volt unalmas. Jól vizsgázott az elektronikus és a nyomtatott sajtó, mert az érdekes viták révén a választópolgárok reális képet kaphattak a pártok programjairól és a jelöltek képességeiről.
 

A törvényesen megszabott határidőben nyilvánosságra hozott mérések alapján az elmúlt hetek egyértelmű nyertese Igor Matovič, pedig pártja, az OľaNO nem is olyan régen az ötszázalékos parlamenti küszöb körül billegett, mostanság viszont már a legerősebb ellenzéki párt. Néhány szlovák politológus szerint akár a választás győztese is lehet és ötpárti koalíciós kormányt alakíthat a Za ľudí, a PS/Spolu, a KDH és az SaS tömörülésekkel. A politikai fenegyereknek tartott Matovič elhitette, hogy ő a valódi szószólója a súlyos közéleti botrányok miatt felháborodott, az életminőségével elégedetlen polgárok százezreinek. Főleg azért, mert nemcsak a kormánypártiaknak, hanem potenciális partnereinek is többször odapörkölt. Népszerűségének megugrását a Cannes-ban, valamint a Cipruson rögzített videóinak is köszönheti. Az egyiken Ján Počiatek volt miniszter legalább százmillió eurót érő tengerparti luxusvilláját mutatta meg, a másikon a Penta társaság garázscégeiről rántotta le a leplet. Újabban visszafogottabban viselkedik, mintha azt akarná bizonygatni, hogy kormányfőnek is megfelelne.

Másféle, titokban rögzített videók viszont az adócsalással gyanúsított Andrej Kiska szavahihetőségét kérdőjelezték meg. A felvételek megvágva, ártó szándékkal kerültek nyilvánosságra, mégis erősítik azt a feltevést, hogy Kiska 1999-ben tudhatott arról, hogy nem jogtisztán szerzett telket vásárol a Tátra alatt. A volt államfő egyelőre nem adott hiteles magyarázatot, csupán annyit tett, hogy feljelentette az általa jól ismert rosszakaróját.

Eléggé hatástalannak tűnt a PS/Spolu aktivitása is, még a szélsőségesek elleni fellépések sora, továbbá a parlamenti obstrukció sem növelte a támogatottságát.

Totális csőd jellemezte az SNS elnökének kétségbeesett próbálkozásait a parlamenti jelenlét megőrzése érdekében. Nem sokkal jobb a Smer bizonyítványa sem, különösen azután, hogy vasárnap a hirtelen a kórházba került Peter Pellegrinit egyetlen kollégája sem helyettesítette a köztévé vitaműsorában. Talán így akarták csökkenteni a rájuk zúduló bírálatokat. A kormányfő viszont gyorsan felépült, hiszen ma már Moszkvában tárgyal az új orosz kormányfővel. Kevesen értik, miért a kampányfinis napján utazik el külföldre, otthagyva pártját. Talán már ő sem bízik a Smer hatalmának megtartásában. Igaz, a csodafegyvernek tartott indítványukról – a 13. nyugdíj bevezetéséről, valamint a családi támogatás növeléséről – Kotlebáék és Eduard Adamčík hidas képviselő támogatásával gyorsított eljárásban tárgyalhattak, ám még így is kétséges, vajon mikor, és lesz-e egyáltalán ebből a kampánycsomagból törvény.

Erőteljes, a digitális tért is kreatívan kihasználó mozgósítást hajtott végre a Híd és az MKÖ. Többnyire nem sárdobálással, hanem észérvekkel, a saját programmal toborozva. 

Elszomorító kivétel a TA3 hírcsatornán hétfőn este lezajlott Bárdos–Bugár indulatos pengeváltás.

A törvény szerint már tilos nyilvánosságra hozni közvélemény-kutatások eredményeit, ám aki az egyik civil szervezet által megadott számlára befizetett legalább egy eurót, beszállva így egy felmérés költségeibe, annak e-mailcímére ma este elküldik a pártok friss rangsorát. Az eredményt nyilvánosan megjelentetni nem lehet, de tovább lehet küldeni az ismerősöknek, így gyakorlatilag mindenki tisztában lesz azzal, mi az aktuális helyzet mekkora a pártok támogatottsága három-négy nappal a választás előtt.

Ennél azonban sokkal fontosabb a hétvégi zárszámadás, amiből megtudjuk, milyen kormány alakulhat országunkban, s lesz-e parlamenti érdekképviselete a magyarságnak.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?