Elbúcsúztatták a telet a dőrék

Hodos
Hodos, Nagyabony |

Több csallóközi településen végleg búcsút intettek az idei télnek. A községekben a dőrejáróké volt a főszerep, legalábbis Hodosban és Nagyabonyban.

Nyitra környékén kiszehajtás, Magyarországon busójárás, nálunk a Csallóközben dőrejárás. A különböző elnevezések ugyanazt a hagyományt jelentik, tavaszvárást vagy télbúcsúztatást. 

Hodosban már hetedik alkalommal rendezték meg a tél végi dőrejárást, és második alkalommal közösen a közeli Nagyabonnyal temették el a telet. Hodosban az első dőrejárást a helyi szabadidőközpont és a Megmaradásunkért Polgári Társulás szervezte évekkel ezelőtt, idén már a helyi Csemadok alapszervezete és a két falu önkormányzata is részt vállalt a szervezésben. „Farsang utolja lévén, lassan vége kell, hogy legyenek a vigadalmak is, de megmaradt egy menyasszonynak való lány, akit még férjhez kell adni. Megvan az ifjú férj, a bíboros, aki összeadja az ifjú párt, a vőfély, a zárdafőnök asszony, a cigány javasasszony, velük végigvonulunk a falun, és a vonulás végén a bíboros összeadja az ifjú párt, majd következik a lakodalom” – magyarázza a dőrejárás alapjait Győri Béla, a Csemadok hodosi alapszervezetének elnöke, az egyik főszervező.

Az eredeti dőrejárásban csak férfiak vehetnek részt, de a hodosiak nem szőrszálhasogatók, mindenkit szívesen láttak. A menet körbejárta a falu utcáit, sok lakos már a kapuban várta a bolondos felvonulókat, és mindenki hozzájárult az ünnepi lakomához. Ha esetleg akadtak olyanok, akik nem kívánták fogadni a dőrejárókat, az ilyen házak számára ott volt a drótostót, aki bosszúból bedrótozta a kapujukat, hogy ne tudják kinyitni. 

Vasárnap reggel kilenc órakor indult a menet Hodos központjából. Miután végigjárták Hodos utcáit, átvonultak Nagyabonyba. A községbe éppen a vasárnapi mise idején érkeztek, a templom előtt elcsendesedve vonultak el, majd körbejárták a falut, és folytatták a bolondozást. Itt a hodosi menyasszony, Marok Marcsa és a nagyabonyi vőlegény, Lökött Tóni „egybekelt”, jelképezve a két falu szoros összetartozását. Az „ifjú párnak” Nagyabony polgármestere, Gányovics Júlia is gratulált. A dőrejáró menetet a hodosi önkéntes tűzoltók felügyelték.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?