Szlovákiában eddig nem igazolták a koronavírus-fertőzés előfordulását

koronavírus
Pozsony |

Szlovákiában eddig összesen 48 mintát vételeztek a koronavírussal összefüggésben, a tesztek eredménye minden esetben negatív volt. Erről az egészségügyi minisztérium tájékoztatott hétfőn, kiemelve, hogy a COVID-19 megjelölésű betegség előfordulását Szlovákiában eddig nem igazolták, de az ország kész felvenni a harcot a fertőzés ellen.

„A tárca az Közegészségügyi Hivatallal együttműködve figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és szükség esetén kész más minisztériumokkal együtt végrehajtani a szükséges intézkedéseket” – tájékoztatott az egészségügyi tárca a közösségi hálón, hozzátéve: néhány kiválasztott kórházban, határátkelőhelyen és a Milan Rastislav Štefánik repülőtéren is gyakorlatoztak a koronavírussal összefüggésben.

Szlovákiában február 3. óta adottak a betegség laboratóriumi diagnosztikájának feltételei. A teszteket a közegészségügyi hivatalon belül létesített influenzaközpontban végzik el. Ján Mikas tiszti főorvos szerint a laboratóriumi vizsgálatok eredményei így jóval előbb ismertekké válnak, mintha továbbra is Berlinbe kellene küldeni a mintákat, ahonnan csak 48 óra elteltével küldtek eredményt.

Hozzátette: a közegészségügyi hivatal továbbra is együttműködik a berlini orvosi egyetem virológiai intézetével. Amennyiben pozitív mintát találnak, azt továbbküldik felülvizsgálatra a berlini laboratóriumba.

Peter Pellegrini (Smer) kormányfő és megbízott egészségügyi miniszter utasítására a tárca 400 000 eurót bocsát a közegészségügyi hivatal rendelkezésére, amelyet újabb laboratóriumi felszerelések beszerzésére költhet.

A tárca és a közegészségügyi hivatal egy call centrumot is létesített, amely az egész országból hívható. A kilenc telefonvonal dolgozói a hét minden napján, napi 24 órában tájékoztatnak a koronavírussal kapcsolatos helyzetről, illetve tanácsokkal látják el azokat, akik a koronavírus-fertőzés által sújtott területen tartózkodnak, vagy innen tértek haza. Tájékoztatás kérhető a novykoronavirus@uvzsr.sk email-címen is.

A külügyminisztérium azt javasolja, hogy a külföldre utazó állampolgárok regisztráltassák magukat a Kül- és Európai Ügyek Minisztériumának honlapján, vagy a „Svetobežka” mobilalkalmazás segítségével. A szolgáltatás ingyenes.

A SARS-CoV-2 jelzésű koronavírus, amely a COVID-19 megjelölésű betegséget okozza, először 2019 decemberében bukkant fel a kínai Hupej tartomány székhelyén, Vuhan városában.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?