Hogyan keltik életre átadás előtt a vadonatúj autókat?

Hogyan keltik életre átadás előtt a vadonatúj autókat?

Mi történik egy márkakereskedésben az új autókkal még mielőtt átadnák őket a klienseknek? Nem elég csak csillogóra csiszolni a metálfényezést és átadni a kulcsot a leendő tulajdonosnak. Az autók előkészítése, mondhatni életre keltése egy hosszabb, több órát igénybe vevő folyamat.

Az első fázis a kicsomagolás. Az autókat kamionokon vagy vonatokon szállítják több száz vagy ezer kilométeren át. Minden autót fóliákkal vagy textillel védenek. A sofőr ülése is speciális borítást kap, nehogy bepiszkítsák a technikusok az ülés kárpitozását. A védelem mértéke és minősége természetesen az autó típusától és attól függ, hogy milyen hosszú utat kell megtennie. Néha a járgányokat speciális zsákokba csomagolják, amelyek teljesen befedik az egész autót.

Kockázatos szállítás

A szállítás során sok veszély leselkedik az új autókra, ez az egész folyamat legkockázatosabb része. A felvételeken látható Jaroslav Tětek már több mint tíz éve szállít kamionjával autókat Európa-szerte,leggyakrabban a Škoda konszern modelljeit hordja szét az egyes országok márkakereskedéseiben.

„Tíz év alatt több mint húszezer autót hordtam szét kamionommal” – állítja Tětek, hozzátéve: kulcsfontosságú a gépkocsi rögzítése, mert ha jól bebiztosítja a kamionon az autót, akkor nem lesz baja.

„A kamion fel- vagy lepakolása során gyakran megszólítanak a járókelők. Egyeseket az érdekli, hogyan tudom olyan szorosan egymás mellé rakni az autókat, mások kifejezetten az adott modellek iránt érdeklődnek”

– ecseteli élményeit a hivatásos kamionsofőr, aki, mint mondja, nem tudja elképzelni, hogy más árut szállítana, a személyautók ugyanis ugyanolyan szenvedélyévé váltak, mint a kamion vezetése.

Hogyan keltik életre átadás előtt a vadonatúj autókat?

Ki kell próbálni

Ha már a szervizbe érkezett az autó, akkor deaktiválni kell az úgynevezett szállítási üzemmódból. Minden autó ilyen üzemmódban érkezik a márkakereskedésekbe. Az üzemmódban 30 km/órára van korlátozva a sebesség, a rendszer nem engedi, hogy a fordulatszám túllépje a 2500at. Az nincs meghatározva, hogy mennyi kilométert tehetnek meg az autóval, ám az esetek többségében a járgány életre keltésére és bemelegítésére nagyjából 50 kilométer elegendő. Természetesen mindez márkánként különbözhet.

Az autó átadásra való elkészítse több órás folyamat, ám akadnak olyan luxusmárkák, mint például a Rolls-Royce, ahol akár néhány napon át is készítik a járgányt, maga az átadás aztán minimum két órát vesz igénybe. Ahogy Prágában egyszer megtapasztalhattam, az új Rolls-Royce-t a leendő tulajdonos nem is a márkakereskedésben, hanem a külvárosban található márkaszerviz speciálisan kialakított termében veszi át.

„Mindezt azért, mert az átadás mindenestül általában több mint két óráig tart. Minden kliensnek ünnep az autó átvétele, ezért az átadásra külön figyelmet szentelünk”

– mondta lapunknak Eva Kadlecová, a prágai Rolls-Royce tulajdonosának felesége.

Érdekes

Több ezer autókulcs

Teherszállító hajók autók tízezreit hordják a fél világon át. S bár a gépkocsikat egymás mellett néhány centiméteres távolságban parkolják le, s a hajóról nincs hova elhajtani velük, mégis minden autót bezárva szállítanak. Felmerül a kérdés, hova teszik és hol tárolják a hajón a több száz autókulcsot úgy, hogy ne keveredjenek össze, és ne vesszenek el? Elvégre a kapitány sem hordhatja egész úton magánál a kulcsokat, épp ezért egy ügyes rendszert találtak ki: a hajókapitány trezorjába csak egyetlen egy autókulcs kerül, mégpedig az utolsó autóé. Ebbe zárják be a mellette parkoló autó kulcsát, amelybe pedig ugyancsak a mellette levő autó kulcsa van, és így tovább. Mivel a kikötőben az autókkal úgyis csak egyesével tudnak lehajtani a hajóról, ez a rendszer nem hátráltatja a munkát, épp ellenkezőleg, felgyorsítja.

De térjünk vissza a valóságba. Azon túl, hogy az új autót kikapcsolják az utaztatási üzemmódból, természetesen kipróbálják, gyakran még a gyárban. Például a Škoda és a Hyundai minden egyes új autót egy speciálisan kialakított pályán próbál még a gyár területén. Hasonló tesztpálya található például a pozsonyi Volkswagenben és a nagyszombati PSA gyárban is, ám nem mindenütt tesztelnek minden autót és minden modellt, néha csak véletlenszerűen kiválasztott példányokkal futják le a kötelező köröket. Eltérő taktikát alkalmaz a Ferrari, amely minden egyes járgányát komoly mechanikus megterhelésnek veti alá még azelőtt, hogy átadnák az autót az új tulajdonosnak. A sportautóikat a Maranellához közeli dombok szerpentines útjain tesztelik.

Behúzni, felfújni

A márkakereskedésekben speciális kézikönyvekben határozzák meg az átadás előtti ellenőrzés minden pontját és az eljárást, amelyet a vásárlónak való leszállítás előtt el kell végezni a gépkocsin. Egyebek mellett ellenőrizni kell a villamos csatlakozások kilazulását vagy helytelen összekapcsolását, a motor, a pedálok, de a fényszórók és egy egyéb lámpák működését is kipróbálják. A folyamat aránylag hosszadalmas és aprólékos, hiszen az átadás alatt az összes mechanikus és elektronikus rendszert ki kell próbálni, ám azt is meg kell vizsgálni, hogy az abroncsok az előírt nyomásra vannak-e felfújva.

Ha az autó több, mint egy évig állt raktáron, automatikusan kicserélik a fékfolyadékot. Ha az autó elkészült, végül kifényesítik, hogy készen álljon a leendő tulajdonosnak való átadásra. Számos beállítást ugyanis a tulajdonos jelenlétében kell elvégezni. Például az autó rendszerének csatlakozását az okostelefonnal, különböző elektronikus funkciók kipróbálását.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?