Szlovákia gázellátása stabil, de az árak nem csökkenek

A két miniszter szerint Szlovákia és Magyarország gázellátása stabil állapotban van (A szerző képarchívuma)

Energetikai együttműködési szándéknyilatkozatot írt alá tegnap délelőtt a Kassához közeli, szlovák-magyar államhatárhoz közeli Kenyhecen Szijjártó Péter (Fidesz), Magyarország külgazdasági és külügyminisztere és Peter Žiga (Smer), Szlovákiai gazdasági minisztere. A sajtótájékoztatón a két ország közti gazdasági fejleszésekről, a közös berházáskról, az épülő közelekedési infrastruktúráról, a nemzetek közti megértésről is szó esett.

„A magyar-szlovák gáz interkonnektor kapacitásának kibővítésével, valamint a két ország közötti magasfeszültségű villamos hálózat két pontot történő összekötésével Magyaroszág és Szlovákia között egy teljesen integrált, szűk keresztmetszetektől mentes energiarendszer-kapcsolat létesült. Így ha bárhol a világban baj van az energiaellátással, idehaza biztonságban vagyunk. A két ország energiahálózatainak ilyen típusú, teljes körű összekötése mindkét ország energiaellátás-biztonságát az eddigiekhez képest teljesen új dimenzióba helyezi“ – nyilatkozta az újságíróknak Szijjártó Péter. Azt is elmondta, hogy az összeköttetéssel a kapacitást mindkét irányban 5,3 milliárd köbméterre növelik, az erre következő kapacitás bekötési eljárást pedig már idén nyáron elindítják. „Már az elmúlt héten napi szinten kilenc-tíz millió köbméternyi gázt szállítottunk a két ország között. A gázszállítási kapacitás kibővítésének köszönhetően teljesen megváltozott a pozíciónk, egy regionális jelentőségű, központi tranzitszerepre tettünk szert. Azzal, hogy a Török Áramlat gázvezetéken keresztül 2021 végétől gyakorlatilag nagy mennyiségű gáz érkezik majd délről, mi magyarok az általunk fel nem használt mennyiséget Szlovákia irányába kívánjuk szállítani“ – mondta a miniszter.

A gázárak nem csökkennek

Peter Žiga gazdasági miniszter szerint Szlovákia gázellátása stabil állapotban van. „Az Ukrajnát átszelő gázvezetéken évek óta kapjuk a gázt Oroszországtól. A gázkrízis utáni években Csehországgal is kialakítottunk egy visszáramlatot, és az ausztriai Baumgarten összekköttetést is létrehoztuk. 2014-ben a most szóban forgó vezetéket is megnyitottuk, melynek kapacitása 4,5 millió köbméter Szlovákiából Magyarországra, és 1,3 millió köbméter az ellentétes irányban. A most alírt egyezmény a kapacitás 5,3 millió köbméterre való növelését szögezi le mindkét irányban, illetve azt, hogy az a gázmennyiség, amit a magyarok nem használnak fel, a mi vezetékeinken át juttatnak el a szomszédos országokba. Igazából ez annyit jelent, hogy Magyaroszág és Ausztrai között nem kell új vezetékeket építeni, hanem a mi vezetékeinken át fogják szállítani a gázt egymás között“ – mondta a miniszter, aki egyébként úgy véli, hogy a memorandum miatt a földgáz ára valószínűleg nem csökken, hiszen azt egybéként is a világpiaci árak szerint határozzák meg, de az ország energetiakai ellátása minenképp biztonságosabb lesz.

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa az ujszo.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?