Panaszkönyv: A gondozó, ha nyugdíjas

panasz

Tisztelt Vasárnap szerkesztősége régi olvasója vagyok a Vasárnapnak. Sajnos én is problémába ütköztem, és nem tudok a végére járni. Segítséget szeretnék kérni.

2006-tól gondozom beteg édesanyámat. 2012-ben elintéztük hivatalosan a gondozását. 370 € ápolási díjat határoztak meg. Mivel betöltöttem a nyugdíjkorhatárt (idén tavasszal), a hivatalban köteleztek arra, hogy nyugdíjba menjek. (Sajnos nem kértem írásban.) Én úgy tudtam, hogy az ember akkor megy nyugdíjba, amikor akar. Mivel csak a minimális mennyiségű évem van ledolgozva, csupán 135 € nyugdíjat határoztak meg, ehhez 185 € ápolásit. Mivel kispénzű emberek vagyunk, nekem minden cent számít. Szabályszerűen jártak el velem a hivatalban? Nem hagy nyugodni. Nem maradhattam volna továbbra is főállásban gondozó? Kérem, segítsenek!

Jelige: Remény

 

Tisztelt Olvasónk!

Kérdésével a szociális és családügyi hivatalhoz fordultunk, és azt a választ kaptuk, hogy önt semmiképp sem kötelezhették a nyugdíjba vonulásra. Amint Jana Lukáčovától, a hivatal szóvivőjétől megtudtuk, a nyugdíjba vonulás időpontja az ügyfelek döntésén múlik, tehát önt vagy félretájékoztatták, vagy félreértett valamit.

A szociális és családügyi hivatalban valószínűleg azért tanácsolták önnek, hogy kérje a nyugdíjazást, mert az állam már nem fizeti tovább a biztosítását. Ez minden gondozónak kijár, ha igényli, és ha nem áll alkalmazásban, nem vállalkozik, nem kap korkedvezményes vagy rokkantnyugdíjat, de legfeljebb tizenkét évig vagy addig, amíg el nem éri a nyugdíjkorhatárt. Peter Višváder, a szociális biztosító szóvivője úgy tájékoztatott, hogy utána sem köteles kérvényezni a nyugdíjat, dönthet úgy, hogy inkább az ápolási díjat kapja, de az állam már nem fogja fizetni a nyugdíjbiztosítását. Ezt megteheti saját maga, de nem köteles, lehet nyugdíjbiztosítás nélkül is. Ám a dolog nem egészen áll úgy, hogy az ember akkor megy nyugdíjba, amikor akar: az öregségi nyugdíjat legkésőbb három évvel a nyugdíjkorhatár betöltését követően kell kérvényezni.

Azt írja, csak 185 euró ápolási díjat kap, de ezzel az összeggel is van valami gond, mert ha a gondozott személy öregségi vagy rokkantsági nyugdíjat kap – feltételezem, hogy édesanyja ebbe a kategóriába tartozik –, akkor önnek mint nyugdíjas gondozónak 215,18 euró jár, vagy ha az édesanyja hetente legalább húsz órán át intézményes ellátásban részesül, akkor 189,35 euró. Azt ajánlom, kérdezzen rá az illetékes hivatalban, minek alapján számították ki az összeget.

Mennyi az ápolási díj?

Ha gondozó még nem érte e a nyugdíjkorhatárt: egy személy ellátásáért 430,35 €, két vagy több személy ellátásáért 572,36 €. Hogyha a gondozott személy hetente több mint húsz órán át intézményes szociális ellátásban részesül: egy személy ápolásáért 378,70 €, két vagy több személy ápolásáért 532,30 €. Ha valaki több súlyosan egészségkárosodott személyről gondoskodik, és ezek egyike heti több mint húsz órán át intézményes ellátásban részesül, a járulék összege 555,20 €.

Az ápolási díj összege 100 euróval emelhető: ha az ellátott személyek egyike gyermek, vagy ha a gondozónak nincs más jövedelme, sem nyugdíja. Az ápolási díjat csökkentik: ha a gondozó jövedelme nagyobb, mint a létminimum kétszerese; ha az ellátott személy gyermek, és a gondozó jövedelme meghaladja a létminimum háromszorosát; továbbá ha az ellátott személy magatehetetlenségi pótlékot kap (zvýšenie dôchodku pre bezvládnosť), ezzel az összeggel csökkentik az ápolási díjat.

Hogyha a gondozó nyugdíjas, az ápolási díj összege független az ellátott személy nyugdíjának összegétől, és egy személy gondozásáért 215,18 €, két vagy több személy gondozásáért 286,18 €. Ha a nyugdíjas olyan személyt ápol, aki hetente legalább húsz órán át intézményes ellátásban részesül, a havi díj összege: egy személy ellátásáért 89,35 €, két vagy több személy ellátásáért 266,15 €. Ha a nyugdíjas több személyt gondoz, és ezek egyike részesül havi több mint húsz órán át intézményes ellátásban, a járulék összege 277,60 €.

A díj összegét csökkentik, ha a gondozott személy magatehetetlenségi pótlékot kap, vagy ha a gondozott személy több mint 30 napig kórházi ellátásban részesül. A gondozott személy halála esetén a gondozó megkapja az ápolási díjat az egész hónapra, amelyben az ellátott elhunyt, és a rá következő hónapra is.

A teljes cikk a nyomtatott Vasárnap 2020/8. számában jelent meg!

Hozzászólások

Kérjük a kommentelőket, hogy tartózkodjanak az olyan kommentek megírásától, melyek mások személyiségi jogait sérthetik.

Kedves olvasó!

Valószínűleg reklámblokkolót használ a böngészőjében. Weboldalunkon a tartalmat ön ingyenesen olvassa, pénzt nem kérünk érte. Ám mivel minden munka pénzbe kerül, a weboldalon futó reklámok némi bevételt biztosítanak számunkra. Ezért arra kérjük, hogy ha tovább szeretné olvasni a híreket az oldalunkon, kapcsolja ki a reklámblokkolót.

Ennek módját az “ENGEDÉLYEZEM A REKLÁMOKAT” linkre kattintva olvashatja el.

Engedélyezem a reklámokat

Azzal, hogy nem blokkolja a reklámokat az oldalunkon, az újságírók munkáját támogatja! Köszönjük!

18+ kép

Figyelem! Felnőtt tartalom!

Kérjük, nyilatkozzon arról, hogy elmúlt-e már 18 éves.

Támogassa a Vasárnap.com-ot

A támogatásoknak köszönhetöen számos projektet tudtunk indítani az utóbbi években, cikkeink pedig továbbra is ingyenesen olvashatóak. Támogass minket, hogy továbbra is függetlenek maradhassunk!

Ezt olvasta már?